Σχολεία: Κλειστά δημοτικά και νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020 12:53

Σχολεία: Κλειστά δημοτικά και νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

 Κλειστά σχολεία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση για τους μαθητές.

Κλείνουν και τα σχολεία που είχαν μείνει ανοιχτά (δημοτικά και νηπιαγωγεία), με την ανακοίνωση να την κάνει ο Βασίλης Κικίλιας.

Αμέσως πήρε το λόγο η Νίκη Κεραμέως για να ανακοινώσει την εξειδίκευση του προγράμματος της τηλεκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση κατέληξε τελικώς σ’ αυτή την απόφαση ύστερα από την εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι χρειάστηκε να συνεδριάσουν για ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, να διατυπωθούν μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις. Η πλειοψηφία έκρινε πάντως ότι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κλείσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει να κάνει όχι με τη μεταδοτικότητα του ιού εντός των σχολικών μονάδων – η οποία κινείται σε μηδενικά επίπεδα – αλλά με την ανάγκη του περιορισμού της κινητικότητας των γονέων και άλλων ενηλίκων που συνοδεύουν τους μικρούς μαθητές στο σχολείο.

Αρχικά, μάλιστα, είχε πέσει στο τραπέζι το κλείσιμο των σχολικών μονάδων μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και γενικότερα τις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία). Αυτή ήταν και η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, κατόπιν ακριβώς της εισήγησης των ειδικών.

 

Όμως, εν τέλει προκρίθηκε το κλείσιμο σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως διότι η ανάγκη του περιορισμού της κινητικότητας αποτελεί ζητούμενο για την κυβέρνηση προκειμένου το lockdown να θυμίσει τις… προδιαγραφές αυτού του Μαρτίου και Απριλίου και να επιτευχθεί έτσι η ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Η απόφαση για τα σχολεία σε κάθε περίπτωση έχει πολιτική χροιά και φέρει τη «βούλα» του πρωθυπουργού από τη στιγμή που δεν ήταν ομόφωνη η εισήγηση των επιστημόνων, ούτως ώστε να υιοθετηθεί δίχως δεύτερη σκέψη τότε από την κυβέρνηση. Επίσης, το ζήτημα της κινητικότητας θα εξεταστεί διεξοδικά την ερχόμενη εβδομάδα, όταν σταδιακά οι αριθμοί των κρουσμάτων, των θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ θα φανερώσουν το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα – συμπεριλαμβανομένου και του lockdown.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020, και για δύο εβδομάδες, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

«Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.

Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Με δύο τρόπους, συμπληρωματικούς ο ένας προς τον άλλον, θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους οι μικροί μαθητές: με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από το πρωί της Δευτέρας, 16 Νοεμβρίου 2020, στις 9 π.μ. θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Κυριακή.

Το ωράριο

Από την ερχόμενη Δευτέρα επίσης, η διεύθυνση του κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων.

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Μέρες προσαρμογής

Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε, δε, ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

 

Ν. Κεραμέως: «Καθαρά προληπτικού χαρακτήρα τα μέτρα»

 

Η υπουργός Παιδείας κατά την ομιλία της τόνισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα».

«Δεν υποδεικνύονται (σ.σ. τα μέτρα) από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων», εξήγησε η κ. Κεραμέως.

Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη Ελλάδα «είναι τέτοια που καθιστά αυτά τα μέτρα αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά από κοινού, ο καθένας και η καθεμία από εμάς με θυσίες και προσωπικό κόστος, τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα».

Στόχος, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, είναι «να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων».

«Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.

Όπως και την περασμένη ‘Ανοιξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να κρατηθεί η μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, «σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».

«Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις», υπογράμμισε η υπουργός.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί.», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.

Πώς λειτούργησε η τηλεκπαίδευση σε γυμνάσια και λύκεια

Κατά την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, όλα τα γυμνάσια και λύκεια της επικράτειας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση – μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι κατά την πραγματοποίηση της τηλεκπαίδευσης, λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα και 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες.

«Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

 

Πηγή: Newsit.gr 


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250