Λευτέρης Κρητικός: “Αναγκαίες οι διορθώσεις στους Δασικούς Χάρτες - Υπάρχει προχειρότητα και κίνδυνος απώλειας περιουσιών”
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΙΝ.ΑΛ, Λευτέρης Κρητικός.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης αναλύθηκαν η εκ νέου ανάρτηση των αναμορφωμένων και διορθωμένων δασικών χαρτών -δηλαδή και των οικιστικών πυκνώσεων που είχαν αρχικά εξαιρεθεί αλλά και εκείνων που φαίνονταν δασικά χωρίς να είναι, αλλά και άλλα σημαντικά θέματα που μας αφορούν.
Συνοπτικά:
Για τους νέους δασικούς χάρτες: O κ. Κρητικός είπε ότι αναρτήθηκε η προθεσμία για τις ενστάσεις εν όψει των δασικών χαρτών (οι πολίτες θα έχουν περί τις 105 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους),το ΚΙΝ.ΑΛ. θεωρεί ότι είναι αναγκαίες οι διορθώσεις στους δασικούς χάρτες γιατί έχουν διαπιστωθεί πολλά λάθη από τους πολίτες που έχουν προστρέξει στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για να δουν τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων τους .
Εκτάσεις που είχαν αποχαρακτηριστεί από το Δασαρχείο, ως ιδιωτικές και όχι ως δασικές, δεν αποτυπώνονται στους δασικούς χάρτες ως ιδιωτικές.
Υπάρχει μία προχειρότητα σ αυτές τις αναρτήσεις οπότε πρέπει να υπάρχει κάποια επικαιροποίηση και λογικά πρέπει να είναι αυτεπάγγελτη απο την Δασική Υπηρεσία και από τον ανάδοχο αυτού του έργου,γιατί οι ιδιοκτήτες θα μπούν σε μια διαδικασία ενστάσεων ,ο χρόνος είναι περιορισμένος και πολύ περισσότερο λόγω πανδημίας για να καταθέσει εμπροθέσμως ο καθένας τις αντιρρήσεις του.
Το ΚΙΝ.ΑΛ. ζητά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων λόγω της της πανδημίας ώστε ο κόσμος να έχει στην διάθεση του τον χρόνο να συγκεντρώσει όσα του επιβάλλονται για να καταθέσει τις ενστάσεις του και να γίνουν όλες οι δυνατές ενέργειες ει δυνατόν αυτεπαγγέλτως για να μην μπει ο κόσμος στην διαδικασία των αντιρρήσεων και των δικαστηρίων και να γίνουν οι διορθώσεις όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων.
Πριν λίγο καιρό ανέφερε επίσης ο κ. Κρητικός ψηφίστηκε η κατάργηση της κατά παρέκκλισης οικοδόμησης στα εκτός σχεδίου δομούμενα ακίνητα και αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν οικοδομήσιμες εκτάσεις εκτός σχεδίου τώρα δεν μπορούν να οικοδομήσουν.
Δόθηκε απο την Κυβέρνηση προθεσμία 2 χρόνων προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια ,όμως τώρα με τους δασικούς χάρτες θα προκύψει το πρόβλημα ότι μέσα στην διετία μπορεί να μην έχουν αποχαρακτηριστεί κάποια ακίνητα και όσοι μπορούσαν να δομήσουν να καταλήξουν να μην μπορούν να οικοδομήσουν .
Αυτό ερμηνεύεται ως μία απίστευτη απώλεια περιουσιών για τους πολίτες των νησιών μας.
Το νομικό καθεστώς για τα Ιόνια Νησιά που είναι διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα και ότι είναι δασικό δεν θεωρείται και δημόσιο και το ίδιο το δημόσιο πρέπει να αποδήξει την ιδιοκτησία του δεν λήφθηκε υπόψιν.
Υπάρχει μία προχειρότητα που ίσως έχει να κάνει με τις προθεσμίες.
“Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις και ελπίζουμε όλα αυτά να λυθούν για να μην μπούν οι ιδιοκτήτες σε μία διαδικασία που θα έχει και το επιπλέον κόστος γι αυτούς.”
Όσον αφορά το πως θα πρέπει να κινηθούν σε πρώτο στάδιο οι ιδιοκτήτες,ο κ.Κρητικός είπε ότι θα πρέπει να ελέγξουν με τον μηχανικό τους πως χαρακτηρίζεται η ιδιοκτησία τους ,πιθανόν να δοθεί επιπλέον χρόνος αλλά σ αυτή την φάση εντός 105 ημερών (20 επιπλέον για τους κατοίκους εξωτερικού) θα πρέπει να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους.
Για το τοπικό ΚΙΝ.ΑΛ. και τις δράσεις του,ανέφερε ότι η παρέμβαση για τους Δασικούς χάρτες εντάσσεται στα πλαίσια γενικότερων κινήσεων που επιχειρούνται στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, την νομαρχιακή επιτροπή την απαρτίζουν άτομα με εκφρασμένο ενδιαφέρον για τα τοπικά ζητήματα και την ανάδειξη τους και μέσα απο τα κεντρικά όργανα του ΚΙΝΑΛ.
'Έχουμε ξεκινήσει (είπε)έναν κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με πρώτο τον Δήμο Σάμης ο οποίος επλήγη περισσότερο από τον κυκλώνα “Ιανό..
Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή είναι η υποστελέχωση του δήμου.
Έχουν εγκριθεί κονδύλια για την αποκατάσταση των υποδομών όμως δεν υπάρχει το έμψυχο δυναμικό.
Το οργανόγραμμα του Δήμου Σάμης αναφέρει ότι απαιτούνται 79 υπάλληλοι για την στελέχωση του και διαθέτει μόλις 15 και οι 5 εξ αυτών βρίσκονται προ της συνταξιοδότησης τους.
Ως Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ μέσω βουλευτών του κινήματος φτάσαμε το θέμα στην βουλή με την μορφή επερώτησης στον κ.Βορίδη εάν θα καλυφθούν οι ανάλογες θέσεις και στούς τρείς δήμους.
Υπήρξε επίσης παρέμβαση στην βουλή για τον δρόμο στην Ιθάκη προκειμένου να αποκατασταθεί γρήγορα η σύνδεση του νησιού.
Οι προσπάθειες μας είναι στην κατεύθυνση να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας.
Έχουμε μία οργάνωση ζωντανή,ενεργή που θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται καθ όλο τον χρόνο ύπαρξης της και όχι μόνο λίγο πρίν απο τι εκλογές”.
Για την μείωση του ΦΠΑ 30%,ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ προτείνει να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα νησιά της Ελλάδας 30% προκειμένου και το τουριστικό προιόν να είναι πιο ανταγωνιστικό,αλλά και οι κάτοικοι των νησιών να ανακουφιστούν απο την άμεση φορολογία.
Η τροπολογία αυτή είναι ενταγμένη στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική Στον Νησιωτικό
Χώρο και το ΚΙΝ.ΑΛ. προσπαθεί να περάσει σ΄ αυτό το νομοσχέδιο και την διάταξη που να μειώνει τον ΦΠΑ .
Ερωτηθείς πως βλέπει την διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση,ο κ. Κρητικός δήλωσε:
“Η Κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τι συμβαίνει,από την μία ανοίγει την αγορά,απο την άλλη εν είδει τιμωρίας λόγω συνωστισμού και ότι οι πολίτες φταίνε,εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα.
Η υπάρχει πρόβλημα η δεν υπάρχει και εφόσον υπάρχει πραγματικό πρόβλημα πρέπει να υπάρχει μία σταθερή κατεύθυνση προστασίας των πολιτών,εμβολιασμού των πολιτών που προχωρά δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς και σταδιακής επανόδου της οικονομίας.
Η Αθήνα συμπαρασύρει τους πάντες,ενώ θα έπρεπε στις πράσινες περιοχές να λειτουργεί η οικονομία.
Υπάρχει μία κακή ενημέρωση των πολιτών η οποία δημιουργεί αμφιβολία για τα εμβόλια ενώ δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές παρενέργειες στους εμβολιαζόμενους και καλό θα ήταν να εμβολιαστεί ο πληθυσμός.
Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη,οι εργασιακές συνθήκες έχουν αλλάξει,αντί να βλέπουμε προσλήψεις στα ΜΜΜ, βλέπουμε να συζητούνται προσλήψεις αστυνομικών για τα πανεπιστήμια και για τα ΜΜΜ, βλέπουμε ένα κράτος που σιγά-σιγά αστυνομοκρατείται και όλα αυτά μας δημιουργούν ένα προβληματισμό για το που πάει όλο αυτό,εάν η πανδημία εργαλειοποιείται και ποιο θα είναι το μέλλον γενικότερα.
Δεν έχουν όλοι τις ίδιες αντοχές ,όμως ας επαγρυπνούμε όλοι γιατί οι αλλαγές που γίνονται είναι μεγάλες ,να προστατέψουμε την δημοκρατία μας και τις ζωές μας και ας ελπίσουμε ότι όλο αυτό που ζούμε θα τελειώσει γρήγορα”.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη
{https://soundcloud.com/user-46829938/midday-zone-2}