ORCHIDCULTURE: Ξεκίνησε η καταγραφή και φωτογράφιση αυτοφυών ορχεοειδών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 13:15

ORCHIDCULTURE: Ξεκίνησε η καταγραφή και φωτογράφιση αυτοφυών ορχεοειδών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη (εικόνες)

Η ομάδα του έργου ORCHIDCULTURE ξεκίνησε δυναμικά τη νέα χρονιά με επισκέψεις στο πεδίο για την καταγραφή και φωτογράφιση αυτοφυών ορχεοειδών. Οι μετακινήσεις γίνονται σε μικρές ομάδες και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας που απαιτούν οι καιροί.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη φιλοξενούν περί τα 50 είδη και υποείδη αυτοφυών ορχεοειδών. Αυτά τα ορχεοειδή απαντώνται σε μεγάλη ποικιλία οικοτόπων:
Φρύγανα, μακία (ψηλοί και πυκνοί θαμνώνες από κουμαριές, πουρνάρια, κλπ.), δάσος ελάτης, λιβάδια, αμμοθίνες. Ορχεοειδή απαντώνται και σε ανθρωπογενή οικοσυστήματα όπως καλλιεργούμενοι αγροί και οι παρυφές των δρόμων (πρανή και χαντάκια). Αυτή η σημαντική φυσική κληρονομιά απειλείται από πιέσεις όπως υπερβόσκηση, αυθαίρετες παρεμβάσεις στο περιβάλλον και κλιματική αλλαγή. Το έργο ORCHIDCULTURE έχει δύο σκέλη:

Αρχικά την καταγραφή και ανάδειξη των αυτοφυών ορχεοειδών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών. Στη συνέχεια, την ανάπτυξη μεθόδων για τον πολλαπλασιασμό των ορχεοειδών στο εργαστήριο, με σκοπό τη διατήρησή τους.

Κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο ξεκινά η ανθοφορία των ορχεοειδών στα χαμηλότερα υψόμετρα. Επισκεφθήκαμε οικοσυστήματα μακίας, φρύγανα, λιβάδια και ελαιώνες. Απαθανατίσαμε μερικά από τα πρωιμότερα είδη, όπως Ophrys fusca subsp. iricolor και Ophrys sphegodes subsp. mammosa, τη μικροκαμωμένη Neotinea lactea και το Himantoglossum robertianum ήμοσχολιό όπως λέγεται στην Κεφαλονιά. Ακόμα, εντοπίσαμε πολλούς ρόδακες από φύλλα, μέσα από τους οποίους σύντομα περιμένουμε να ξεπροβάλει το ανθοφόρο στέλεχος.

Το έργο «Καταγραφή και ανάδειξη φυσικών οικοτόπων και ενδιαιτημάτων και διατήρηση των αυτοφυών ορχεοειδών της Κεφαλονιάς με στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας» με ακρωνύμιο ORCHIDCULTURE υλοποιείται στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις 2020», Άξονας Προτεραιότητας 3: Συμμετοχικότητα Πολιτών, Μέτρο: «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες», με προϋπολογισμό 50,000 €, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δικαιούχους τη ΜΚΟ «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ - περιβάλλον και ανάπτυξη» και το Εργαστήριο Εδαφολογίας του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Τα μέλη της ομάδας έργου (αλφαβητικά): Άρης Γεράκης, Gwenaëlle Deconninck, Παναγής Καβαλλιεράτος, Ειρήνη Κατσαλήρου, Αλίκη Πάνου, Ursina Steinemann και Ξενοφών Χάλδας.

Himantoglossum robertianumLibadiMaquisNeotinea lacteaOphrys fusca iriOphrys sphegodesPoikilotita topiouRodakes


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250