Νικόλαος Φαραντούρης: “Ας μην αφήνουμε ως χώρα τις ευκαιρίες να περνούν σαν τρένα από μπροστά μας”
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Νικόλαος Φαραντούρης δικηγόρος παρ' Άρείω Πάγω, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος κατέχει έδρα διδασκαλίας με ειδίκευση στις ευρωπαϊκές σπουδές στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Ζαν Μονέ (Jean Monnet) και έχει καταγωγή απο την Κεφαλονιά.
Αντιμέτωποι με την φτώχεια χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία, έπειτα από την κατάρρευση που σημείωσε η τουρκική λίρα (και) την εβδομάδα που πέρασε(Από τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Ρετζέπ Ερντογάν ανέλαβε την προεδρία, η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 74%, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 28,5% της αξίας της).
Ο Ερντογάν θα σταματήσει την εθνικιστική κατρακύλα και τις απειλές κατά πάντων και θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη η η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Τουρκία θα αποτελέσει Θρυαλλίδα εξελίξεων και θα μετατρέψει τον ακραίο λόγο του «τσαμπουκά» της περιοχής σε πολεμική ενέργεια που θα έχει ως στόχο τη συσπείρωση του τουρκικού λαού;
Κληθείς ο κ. Φαραντούρης ως καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά να καταθέσει τα της επιστημοσύνης του,ανέφερε:
“Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι μακριά απο την καθημερινότητα μας και ιδιαίτερα απο την καθημερινότητα των κατοίκων του Αιγαίου.
Οι εντάσεις με την γείτονα χώρα επηρεάζουν επίσης την οικονομία,την συνοχή και τον τουρισμό ανεξάρτητα σε ποιό μήκος και πλάτος της Ελλάδας βρισκόμαστε.
Τον τελευταίο χρόνο έχουμε μια μεγάλη κλιμάκωση.
Γεννήθηκαν αρκετές προσδοκίες με την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ απο τον κ. Μπάιντεν για μια πιο φιλελληνική και λιγότερο φιλοτουρκική στάση των ΗΠΑ,ταυτόχρονα όμως βλέπουμε σε Ευρωπαικό επίπεδο,ότι αδυνατούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την συμμετοχή μας στην Ευρωπαική Ένωση και να πάρουμε καλές αποφάσεις στα Συμβούλια Κορυφής ,με αποκορύφωμα το Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου ,την ημέρα που γιορτάζαμε τα 200 χρόνια της παλιγγενεσίας.
Το Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου,ήταν το τρίτο κατά σειρά που είχε ως θεματολογία τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Είχαν προηγηθεί το Συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2020 τότε που η Ελλάδα ζητούσε μηχανισμό κυρώσεων -εμπάργκο όπλων-και δεν πήρε τελικά,και το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2020 τότε που η Ελλάδα ζητούσε και δεν πήρε δυστυχώς,μηχανισμό κυρώσεων και εμπάργκο όπλων.
Στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2020 έγινε πολύ συζήτηση για κατευνασμό των εντάσεων με την Τουρκία,με το βλέμμα στραμμένο στο Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου του 2021,που ούτε σ αυτό τελικά δεν καταφέραμε να πάρουμε κυρώσεις.
Η Ευρωπαική Ένωση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων,με ένα γενικόλογο κείμενο,στο οποίο αναφέρεται το πόσο κοντά στην Ευρώπη είναι η Τουρκία,στο μεταναστευτικό,στο ότι δεν πρέπει να προχωρά η Τουρκία σε μονομερείς προκλητικές ενέργειες,όμως δεν γίνεται πουθενά λόγος για παράνομες ενέργειες και τι συνιστά παράνομη ενέργεια.
Θα θέλαμε να καταγραφεί απο ένα ανώτατο θεσμικό όργανο της Ευρωπαικής Ένωσης ότι η Ευρωπαική Ένωση είναι αλληλέγγυα σ αυτά που θεωρούμε εμείς ορθά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο,ότι οι περαντζάδες πολεμικών και ερευνητικών σκαφών της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι παράνομες.
Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαική Ένωση είναι διχασμένη σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ,και όλα αυτά είναι γνωστά,το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.
Οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής των Βρυξελλών,είναι μια διπλωματική ήττα και εδώ που βρισκόμαστε θα πρέπει να αφυπνιστούμε και να κοιτάξουμε ποιά είναι τα επόμενα βήματα,τα οποία κατά την γνώμη μου θα πρέπει να είναι σε τρία επίπεδα,σε Ευρωπαικό επίπεδο,σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Θεωρώ και τα τρία επίπεδα εξίσου σημαντικά. Το Ευρωπαικό επίπεδο είναι το προνομοιακό επίπεδο στο οποίο “παίζουμε” και εάν δεν μπορούμε να σκοράρουμε στο “γήπεδο” μας απέναντι σε μία μη Ευρωπαική χώρα,προκλητική και παράνομη,τότε κάτι δεν πάει καλά.Πρέπει να εστιάσουμε πολύ σε ζητήματα Ευρωπαικής παρουσίας στις Βρυξέλλες.
Το περιφερειακό επίπεδο ,είναι το επίπεδο της γειτονιάς μας ευρύτερα,η ανατολική Μεσόγειος ,οι συμμαχίες μας, σε ζητήματα ενεργειακά,και γεωπολιτικής στρατηγικής,,με το Ισραήλ,την Αίγυπτο. Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχει ένας παραγκωνισμός της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες ο οποίος δεν δικαιολογείται και αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει,το Ισραήλ,άρχισε να μιλάει απευθείας με την Αίγυπτο για το ενδεχόμενο συνδιαχείρισης του φυσικού αερίου.
Το ότι η Ελλάδα αντί να είναι συνδιαμορφωτής της πολιτικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων μένει στο περιθώριο,πρέπει να μας ανησυχεί.
Το ότι η Αίγυπτος αρχίζει να συνομιλεί με την Λιβύη η οποία Λιβύη με την σημερινή της κυβέρνηση είναι φίλα προσκείμενη στην Τουρκία ,ενώ η Αίγυπτος έως τούδε είναι παραδοσιακοί εχθροί και συνομιλούν και οι τρείς για το ενδεχόμενο της κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη ,το οποίο θέλουν και η Ευρωπαική Ένωση και οι ΗΠΑ,θα πρέπει να μας χτυπήσει το καμπανάκι,διότι η Λιβύη έχει μπεί στο κάδρο με το παράνομο συνυποσχετικό με την Τουρκία που υπέγραψε προ μηνών,και η Ελλάδα φαίνεται να μένει εκτός από τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο εκεί.
Το Αμερικανικό επίπεδο έχει βαρύνουσα σημασία,για τις ΗΠΑ αρχίζουν να ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο ζωτικά τους συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο που επι Τράνμπ είχαν μεταφερθεί σε άλλο προσκήνιο.
Θέλουν ειρήνευση στην Λιβυη,κάτι που περνά απο Λιβύη ,Αίγυπτο,Τουρκία,Θέλουν την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ,κάτι που έχει άμεση σχέση με τις απυθείας συνομιλίες Ισραήλ-Αιγύπτου και τέλος δεν φαίνεται ακόμα να μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε την αλλαγή της προεδρικής σκυτάλης στις ΗΠΑ”.
Στην ερώτηση αν είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, ο κ.Φαραντούρης είπε ότι ως χώρα είμαστε ευχαριστημένοι απο την αλλαγή της σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική του Τράνμπ δεν ωφελούσε την χώρα μας,προσέγγιζε φιλικά την Τουρκία σχεδόν σε όλα τα ζήτήματα,ενώ ο Μπάιντεν έχει ψηλά στην ατζέντα του την ανατολική Μεσόγειο,δείχνει μια πιο φιλελληνική στάση και μια εχθρότητα για τις επιλογές του Ερντογάν.
Επεσήμανε όμως ότι:
“Όι ενδεχόμενες κυρώσεις και η όλη συζήτηση που γίνεται στο Κογκρέσο κατά της Τουρκίας δεν αφορούν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ,αφορούν τους S300,τα οπλικά συστήματα απο την Ρωσία κ.λ.π.
Η Τουρκία αρκετούς μήνες τώρα έχει προβεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο σε παράνομη δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο,η παράνομη ,επιθετική και αντίθετη απο κάθε λογική συμμάχου στο ΝΑΤΟ και οπουδήποτε αλλού προσέγγιση της,θα έπρεπε τουλάχιστον καταδικαστεί με σφοδρότητα και με συγκεκριμένες κυρώσεις.
Δεν το έχουμε δει αυτό απο την Αμερικανική Κυβέρνηση ακόμα,δεν το έχουμε δει απο τις περιφερειακές δυνάμεις ,αλλά και ούτε απο τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει για τα επόμενα βήματα. Προτείνουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική στα τρία επίπεδα που προανέφερα.
Να αποσπάσουμε διατυπώσεις-εγγυήσεις στο Ευρωπαικό επίπεδο,να καταστήσουμε το Ελληνοτουρκικό πρόβλημα Ευρωπαικοτουρκικό. Όταν η Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία και γενικά υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα,δεν μπορείς να περιμένεις κυρώσεις.Ακόμα και με την προβολή βέτο,μπορεί να αξιώσει η Ελλάδα να συμπεριληφθούν στα κείμενα αυτά πεου επιβάλλεται να συμπεριληφθούν εν είδει της επόμενης ημέρας.Να μην ξεχνάμε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάει η λεγόμενη πενταμερής για το Κυπριακό.
Είναι πολύ σημαντικό να καταδειχθεί,ότι για πρώτη φορά το ψευδοκράτος που δεν έχει αναγνωρισθεί ποτέ απο το Διεθνές Δίκαιο,κάθεται στο τραπέζι των συνομιλιών μαζί με την αιγίδα του ΟΗΕ, την Ελλάδα,την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία”.
Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η εξέλιξη,νομικά,πολιτικά και γεωστρατηγικά.
Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής μπορεί να είναι πολύ μακριά απο τον πολίτη,όμως χρειάζεται να τα παρακολουθούμε.
Φανταστείτε εν μέσω πανδημίας,εν μέσω όλων αυτών των αναδιπλώσεων στον τουρισμό,στην οικονομία,στην κοινωνία, οι οποιεσδήποτε περαιτέρω εντάσεις να δυναμιτίσουν το κλίμα ηρεμίας εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.
Αυτή την περίοδο θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την θέση μας και τον ρόλο μας σε διάφορα φόρα, ας μην αφήνουμε ως χώρα τις ευκαιρίες να περνούν σαν τρένα απο μπροστά μας.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/farantouris-martios-1039-ellinotourkika}