3 Κεφαλονίτες στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού - Μπεριάτος : Έχουμε ένα θησαυρό και πρέπει να τον αναδείξουμε
Στον Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο Γεράσιμος Μπεριάτος μετά την εκλογή του ως μέλος στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού.
«Για την συγκρότηση του Συμβουλίου δεν αξίζει μόνο ένας συγχαρητήρια, αλλά όλοι. Είναι μια συλλογική δουλειά, όλων των συναδέλφων ιδιοκτητών καταδυτικών κέντρων που στηρίζουν και τον σύλλογο, ο οποίος σύλλογος επέβαλλε την εκπροσώπησή του στο Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού και όλοι όσοι με εξέλεξαν. Τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τον κλάδο».
Πρώτη φορά Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού
«Με το νέο νόμο προβλεπόταν η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Καταδυτικού Τουρισμού με το σκεπτικό ότι θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που εκφράζουν τον κλάδο και μπορούν να κάνουν προτάσεις προς τις Αρχές, την Κυβέρνηση να βελτιώσει το καταδυτικό προϊόν. Άργησε να συγκροτηθεί, αλλά τελικά συγκροτήθηκε με πολύ καλό τρόπο και έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα να δουλέψουμε και να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα».
«Με την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού θα διευκολυνθούν και οι επαγγελματίες του κλάδου και οι επισκέπτες για να αυξήσουν τις δραστηριότητές τους. Με τη λίστα ναυαγίων που δίνονται προς επισκεψιμότητα, το συμβούλιο θα μπορεί να προτείνει όσους και προϋποθέσεις, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η επισκεψιμότητα των ναυαγίων, πως μπορεί να προβληθεί καλύτερα στο εξωτερικό, πως μπορεί να συμπληρωθεί με άλλα προϊόντα τουρισμού και να γίνει πιο ενδιαφέρον. Άλλωστε, όπως έχω ξαναπεί ο καταδυτικός τουρισμός προσελκύει πρωτογενής τουρίστες. Δηλαδή, αν κλείναμε τα καταδυτικά κέντρα θα χάναμε τους τουρίστες που έρχονται αποκλειστικά γι’ αυτό. Όσο αυξάνουμε την δραστηριότητα μας, προσθέτουμε τουρίστες».
Ο καταδυτικός τουρισμός ανά τον κόσμο
«Στην Καλιφόρνια μόνο, έχουν 10 δις τζίρο τον χρόνο από τις καταδύσεις. Στην Ευρώπη έχουμε 4 εκατομμύρια δύτες, που ταξιδεύουν τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο για καταδύσεις και ξοδεύουν περίπου 1.500 ευρώ για την εκδρομή. Οι Γερμανοί έχουν πάνω από 2 εκατομμύρια δύτες και οι Ολλανδοί σχεδόν όλοι, οι Πολωνοί επίσης. Αυτές οι χώρες είναι και αυτές που προσπαθούμε να εντάξουμε στον τουρισμό μας, απλώς προσπερνούσαν τόσα χρόνια την Ελλάδα. Τώρα όμως θα φτιάξουμε ένα ελκυστικό προϊόν και ένα brand name με εξαιρετικές θάλασσες, πολλά αξιοθέατα…».
Κατάδυση και Αρχαιολογία
«Στο συμβούλιο είναι και η κα Δελλαπόρτα και ο κος Μαρκάτος. Και οι 2 είναι πρωτεργάτες στο θέμα των καταδύσεων στην Ελλάδα και έχουν όραμα. Η κα Δελλαπόρτα είχε βρει το αρχαίο ναυάγιο στο ΞΙ. Από πολλούς θεωρείται αυστηρή απέναντι στην καταδυτική κοινότητα, αυτή η αυστηρότητα όμως είναι το πάθος που έχει για την προστασία της υποθαλάσσιας και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε ανθρώπους όπως η κα Δελλαπόρτα οφείλεται ότι έχουμε τόσα πράγματα κάτω από την θάλασσα, να δείξουμε στον κόσμο. Έχει πρωτοστατήσει να γίνει δημοφιλής ο καταδυτικός τουρισμός».
«Θα βοηθήσει ο καταδυτικός τουρισμός, στο να περιοριστεί και η αρχαιοκαπηλία. Αν καταδύεται κόσμος νόμιμα, θα είναι δύσκολο να κλέψει κάποιος κάτι. Επίσης, απαγορεύεται να επισκεπτόμαστε ενάλειους αρχαιολογικούς χώρους, εκτός από αυτούς που επιτρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού. Στα μέρη που έχουν Αρχαιολογικό ενδιαφέρον, απαγορεύεται η κατάδυση. Θα δείξουμε ότι πιο ωραίο υπάρχει με κανόνες και ασφάλεια».
Νέες επιχειρήσεις
«Εφόσον θα υπάρχει ο καταδυτικός τουρισμός θα υπάρξουν και νέες σχολές. Όταν μάλιστα υπάρξει μια ροή τουριστών προς ένα σημείο που εκεί κοντά υπάρχει ναυάγιο, η περιοχή θα αναπτυχθεί και ενδεχομένων θα επιδοτηθούν και νέες επιχειρήσεις. Και θα μπορούμε να έχουμε και καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών από τους ανταγωνιστές μας. Έχουμε ένα θησαυρό και πρέπει να τον αναδείξουμε».
Περιορισμοί στα ταξίδια, ευκαιρία για αλλαγές
«Το lockdown και οι περιορισμοί ίσως βοήθησαν, έδωσαν χρόνο για να γίνουν πράγματα και αλλαγές. Πιστεύω, ότι αν υπήρχε αυτή τη στιγμή περισσότερος τουρισμός, ίσως η συγκρότηση του Συμβουλίου να καθυστερούσε».