Ξυπνάς κι αμέσως πιάνεις το κινητό; Δες πώς αυτό σε επηρεάζει

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2024 09:45

Ξυπνάς κι αμέσως πιάνεις το κινητό; Δες πώς αυτό σε επηρεάζει

Τσεκάρεις το κινητό σου πριν καν σηκωθείς από το κρεβάτι; Αναρωτιέσαι αν αυτή η συνήθεια είναι ok ή αν θα ήταν προτιμότερο να την αντικαταστήσεις με κάποια άλλη;

O  αντίκτυπος της χρήσης του τηλεφώνου το πρωί εξαρτάται από τον σκοπό που το χρησιμοποιούμε. Εάν ξεκινήσουμε να σκρολάρουμε σε ειδήσεις, email από τη δουλειά ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούμε τη γνωστική ενέργεια που αποκομίζουμε από τον βραδινό ύπνο, χωρίς ουσιαστικά σκοπό. Μπαίνουμε αμέσως στις πιέσεις της ημέρας χωρίς να προλαβαίνουμε να αφιερώσουμε χρόνο για να αναλογιστούμε τους στόχους και τις απαιτήσεις της ημέρας μας. Επιπλέον, η διάθεσή μας μπορεί να πέσει καθώς μόλις ανοίξουμε το κινητό μας, είναι εύκολο να αποσπαστεί η προσοχή μας από κάτι αρνητικό. Κι αυτό δεν είναι ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημά μας κάθε πρωί.

Βέβαια, οι πρωινές ώρες, δεν είναι οι μόνες που δεν ενδείκνυνται για τη χρήση του κινητού. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τα social όταν… υποτίθεται ότι δίνουμε προσοχή στα άτομα που μας ενδιαφέρουν- τα παιδιά, τον/ την σύντροφο, την οικογένεια, τους φίλους μας. Ως προς την ώρα πριν τον ύπνο, μελέτη αποκάλυψε ότι το μπλε φως από τις συσκευές όχι μόνο καταστέλλει τη μελατονίνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε, αλλά μπορεί και να αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης του στρες (κορτιζόλη). Πέρα από το μπλε φως, το περιεχόμενο που προσελκύει την προσοχή μας ενεργοποιεί τον εγκέφαλό μας, δυσκολεύοντας τον ύπνο.

Καλό είναι επίσης να μην χρησιμοποιούμε το κινητό ενώ τρώμε. Όπως όταν βλέπουμε τηλεόραση δεν προσέχουμε τι καταναλώνουμε, έτσι και με το τηλέφωνο, τείνουμε να τρώμε πιο γρήγορα και περισσότερο όταν σκρολάρουμε επειδή δεν συντονιζόμαστε στην αισθητηριακή εμπειρία του φαγητού που μας βοηθά να παρατηρήσουμε τα σήματα κορεσμού.

Κινητό: Πειραματίσου με μικρά hacks το πρωί

Για παράδειγμα, περίμενε να ελέγξεις το τηλέφωνό σου έως ότου:

  • Απομακρυνθείς από την κρεβατοκάμαρα.
  • Βγεις έξω ή ανοίξεις το παράθυρο και κοιτάξεις τριγύρω.
  • Πας τον σκύλο βόλτα.
  • Πιείς τον πρωινό σου καφέ.

Φόρτισε τις μπαταρίες σου το πρωί

Ο καθένας είναι διαφορετικός και η συμπεριφορά μας είναι μια αντανάκλαση των στόχων μας. Προτού σχεδιάσεις την πρωινή σου ρουτίνα, αφιέρωσε λίγο χρόνο εξετάζοντας τους στόχους σου και προχώρησε σε εκείνες τις επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις προθέσεις και τις επιθυμίες σου.

Το κινητό που χτυπά, δεν χρειάζεται να απαντηθεί. Κανείς δεν μας υποχρεώνει να δούμε αμέσως τις συνεχείς ειδοποιήσεις. Η έμφυτη κοινωνική μας καλωδίωση μπορεί να μας κάνει να θέλουμε αυτόματα να ανταποκριθούμε, αλλά μπορούμε όλοι μας να καλλιεργήσουμε σταδιακά την αυτογνωσία. Αναζήτησε μοτίβα συμπεριφοράς με βάση το τι λειτουργεί για εσένα, τι σε κάνει να νιώθεις καλά, τι αυξάνει την παραγωγικότητά σου και τι όχι.

Αναλογίσου λοιπόν τους στόχους σου. Δώσε προσοχή στο πότε η χρήση του κινητού σε φέρνει πιο κοντά σε αυτούς και πότε παρεμβαίνει σε αυτούς και αποτελεί σπατάλη χρόνου. Ο ψηφιακός κόσμος είναι μαγικός και δεν χρειάζεται να τον αποφεύγουμε, αλλά μπορούμε να βάλουμε τα δικά μας όρια προχωρώντας σε μικρές, βιώσιμες αλλαγές.

Αν τώρα ξεκινάς τη μέρα σου με αρνητικά συναισθήματα, δοκίμασε κάτι διαφορετικό από το να σκρολάρεις στο κινητό το πρωί. Τα αρνητικά συναισθήματα μειώνουν τα αποθέματα ενέργειας και τη γνωστική ικανότητα. Όταν κάνουμε ένα διαφορετικό σχέδιο και το δοκιμάζουμε, αυξάνουμε την αίσθηση της δύναμης, της αυτοπεποίθησης και της διάθεσής μας. Έτσι, προετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε τη μέρα θετικά. Και τα θετικά συναισθήματα μεταφράζονται συχνά σε αυξημένη ανθεκτικότητα, παραγωγικότητα, προθυμία να δοκιμάσουμε νέα πράγματα και να είμαστε πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες και πιο ενσυναίσθητοι με τους ανθρώπους γύρω μας.

www.vita.gr




00 inkefalonia general ad 300X250