Εξοικονόμηση ενέργειας: Έρχεται «κόφτης» στα κλιματιστικά – Σχέδιο «θερμοστάτης» και στην Ελλάδα
Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Ελλάδα στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας. Ήδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σχέδιο, η ΡΑΕ το… ετοιμάζει και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, δεν απέκλεισε να μπει «κόφτης» στη θερμοκρασία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια.
Πριν από μερικές εβδομάδες είχε δει το φως της δημοσιότητας το σχέδιο που εξετάζει η Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας και οι προτάσεις ανέφεραν, μεταξύ άλλων, αλλαγές σε βασικές καθημερινές συνήθειες (πως η θερμοκρασία στο κλιματιστικό). Ισπανία και Ιταλία είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έκαναν πράξη κάποια μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Και η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακολουθήσει.
Μετά την προαναγγελία από τον πρωθυπουργό (κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου) πως σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει εθνικό σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας, οι πρώτες πληροφορίες άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ανάμεσα σ’ αυτά ο «κόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο.
Το πρωί της Παρασκευής (27.05.2022), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΙ, δεν το απέκλεισε.
«Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».
Σχέδιο θερμοστάτης
Η απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία να βάλει… ταβάνι τους 27 βαθμούς στον κλιματισμό των δημοσίων κτιρίων για το καλοκαίρι και τους 19 τον χειμώνα, ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ «σχέδιο θερμοστάτης». Κάτι ανάλογο φαίνεται πως έρχεται και στην Ελλάδα.
Το ελληνικό σχέδιο, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την ΠτΔ, θα έχει ως «μπούσουλα» το ισπανικό μοντέλο, το οποίο εκτός από ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών το καλοκαίρι και τον χειμώνα στα δημόσια κτίρια, περιλαμβάνει και τηλεργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους τρεις φορές την εβδομάδα.
Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο – Τα μέτρα της κυβέρνησης εάν η ΕΕ παραμείνει αδρανής
Η βασική παρέμβαση του ελληνικού σχεδίου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται η Καθημερινή, θα αφορά τα δημόσια κτίρια. Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της ενεργειακής κατανάλωσης κάθε δημοσίου κτιρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες, και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που θα προκύψει από μια ρύθμιση των κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση αντίστοιχα αλλά και του θερμοστάτη. Προκειμένου μάλιστα να ελέγχεται η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα γενικευθεί η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων, που σήμερα έχουν τοποθετηθεί μόνο πιλοτικά σε κάποια κτίρια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) έχει προτείνει κατάλογο 10 μέτρων, τα οποία, όπως εκτίμησε, εάν οι ανεπτυγμένες χώρες τα εφαρμόσουν, έπειτα από τέσσερις μήνες θα μπορούσαν να εξοικονομούνται 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όσο πετρέλαιο χρειάζεται ο κινεζικός στόλος αυτοκινήτων.
Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προτείνει τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα και κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ο δεκάλογος του ΙΕΑ, που έχει στα χέρια της προς αξιοποίηση και η Ελλάδα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τηλεργασία τρεις φορές την εβδομάδα, κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς (μείωση τιμής εισιτηρίων), εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων στις μεγάλες πόλεις, ενθάρρυνση της κοινής χρήσης αυτοκινήτων από περισσότερα άτομα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, πόλεις και χωριά χωρίς αυτοκίνητο την Κυριακή, χρήση σιδηροδρόμων αντί αεροπλάνων. Μια καθημερινότητα δηλαδή που μέχρι και πριν από μερικούς μήνες δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανένας Ευρωπαίος πολίτης.
Μαζί με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις η κυβέρνηση επισπεύδει και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις, ενώ θα επανασχεδιάσει τους εθνικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στη βάση των νέων κατευθύνσεων της Κομισιόν για αύξηση της εξοικονόμησης στο 13% από 9% το 2030.
Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται η έναρξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.
Θα ακολουθήσει το φθινόπωρο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά περί τις 10.000 επιχειρήσεις.
Επίσης, μέσα στον Ιούνιο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Την επιδότηση θα λάβουν περίπου 350.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών. Η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.