Φορολογία: Παρατάσεις, η διαχρονική συνήθεια εφορίας και φορολογουμένων
Η συνηθέστερη αλλαγή στη φορολογία που γίνεται πολλές φορές μέσα στον χρόνο είναι η παράταση.
Η συνηθέστερη αλλαγή στη φορολογία που γίνεται πολλές φορές μέσα στον χρόνο είναι η παράταση. Παράταση για τις δηλώσεις, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, το επίδομα θέρμανσης, τα ηλεκτρονικά βιβλία, τις τροποποιητικές δηλώσεις, τις πάγιες δαπάνες κ.ο.κ. Είναι μερικές από τις παρατάσεις που δόθηκαν το περασμένο έτος (σε κάποιες συνεχίζονται ακόμα) και μάλιστα σε αρκετές από αυτές οι προθεσμίες άλλαξαν αρκετές φορές.
Για παράδειγμα, τα εκκαθαριστικά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι τελικές αποφάσεις υπολογισμού των ποσών που πρέπει να επιστραφούν, αποφασίσθηκε η πρώτη δόση να μετατεθεί. Συγκεκριμένα, για όσους σκόπευαν να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό έπρεπε να καταβληθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ για τους υπόλοιπους στα τέλη Ιανουαρίου 2022. Ο χρόνος περνούσε, αλλά οι αποφάσεις εκκρεμούσαν. Αποφασίσθηκε νέα παράταση για τα τέλη Μαρτίου για όσους πληρώσουν εφάπαξ και τα τέλη Ιουνίου γι’ αυτούς που θα επέλεγαν περισσότερες δόσεις. Τεχνικά προβλήματα οδήγησαν σε νέα παράταση αλλά και αύξηση των δόσεων, και ταυτόχρονα νέο κούρεμα στο επιστρεπτέο ποσό. Η τελική ημερομηνία που έχει δοθεί είναι τέλη Ιουλίου τόσο για όσους πληρώσουν εφάπαξ όσο και γι’ αυτούς που θα πληρώσουν σε δόσεις.
Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή των δηλώσεων έχουν χάσει το νόημά τους, καθώς πότε εξαιτίας καθυστερήσεων και ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και πότε εξαιτίας της αδιαφορίας των φορολογουμένων που κάνουν ως επί το πλείστον την τελευταία στιγμή τις δηλώσεις τους αλλάζουν οι ημερομηνίες τόσο για την υποβολή δηλώσεων όσο και για την πληρωμή των φόρων που προκύπτουν.
Οι ανωτέρω περιπτώσεις παρατάσεων που αναφέρθηκαν είναι ενδεικτικές και αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Οι παρατάσεις, όμως, είναι πολύ περισσότερες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης κατηγορίας. Προφανώς η περίπτωση αυτή αφορά πολύ λιγότερους, αλλά αν αναζητήσει κάποιος τις παρατάσεις που δίνονται καθημερινά θα εκπλαγεί.
Εν ολίγοις, κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις πορεύονται μέσω των παρατάσεων στη φορολογία.
Η παράταση αποτελεί την πιο συνηθισμένη αλλαγή που γίνεται στη φορολογία στη διάρκεια του έτους.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι και φέτος θα αναγκασθεί το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων. Και αυτό καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1,9 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατ. που πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Δηλαδή, σε 29 ημέρες πρέπει να υποβληθούν 4,4 εκατ. δηλώσεις ή διαφορετικά 150.000 ημερησίως. Πρακτικά δυνατό, αλλά ουσιαστικά ανέφικτο, καθώς όπως αναφέρουν οι λογιστές τα γραφεία τους δεν έχουν ακόμα γεμίσει από πολίτες που θέλουν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Και οι ίδιοι αναφέρουν ότι και φέτος στην παράταση θα προσέλθει η μεγάλη μάζα.
Σημειώνεται ότι τη φετινή χρονιά το ηλεκτρονικό σύστημα άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και χωρίς προβλήματα για τα φυσικά πρόσωπα. Με βάση την κοινή λογική δεν δικαιολογείται παράταση, αλλά οι συνήθειες δύσκολα κόβονται. Το περυσινό έτος οι δηλώσεις είχαν παραταθεί καθώς είχαν καθυστερήσει να αποσταλούν από τους φορείς στην ΑΑΔΕ οι βεβαιώσεις αποδοχών, ενώ είχαν διαπιστωθεί και προβλήματα σε κάποιους κωδικούς της δήλωσης.
Πέρυσι οι φορολογικές δηλώσεις με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να υποβληθούν μέχρι τις 28 Ιουλίου, με πληρωμή της πρώτης δόσης στα τέλη του ίδιου μήνα. Δόθηκε το δικαίωμα υποβολής της δήλωσης τον Αύγουστο, με πληρωμή διπλής δόσης. Ωστόσο, ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Το περυσινό έτος, δε, καταγράφηκε… βροχή παρατάσεων. Για παράδειγμα, για την επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα έπρεπε να πληρωθεί η πρώτη δόση στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά λόγω προβλημάτων στην έκδοση των αποφάσεων μετατίθετο συνέχεια η προθεσμία. Πλέον η νέα ημερομηνία που έχει τεθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης και την εφάπαξ πληρωμή έχει φθάσει στα τέλη Ιουλίου. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο σημειώνει ότι οι παρατάσεις δόθηκαν για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εξαιτίας αρχικά της πανδημικής κρίσης και εν συνεχεία της ενεργειακής.
Πέρυσι στα τέλη Δεκεμβρίου δόθηκε και η παράταση της προθεσμίας για μεταβιβάσεις ακινήτων. Αποφασίσθηκε ότι με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα πραγματοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή, εφόσον είχαν υποβληθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία σχετικές δηλώσεις και συγκεκριμένα η δήλωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Η αύξηση τους αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ δημιούργησε επί της ουσίας έκρηξη γονικών παροχών και δωρεών που φράκαραν τα συμβολαιογραφεία. Την ίδια στιγμή, όμως, οι δήμοι δεν μπορούσαν να εκδώσουν πιστοποιητικά ΤΑΠ. Η γραφειοκρατία ευτυχώς στους δήμους επιλύθηκε, καθώς πλέον μπορεί υπό προϋποθέσεις να προχωρήσει η μεταβίβαση και χωρίς το πιστοποιητικό ΤΑΠ.
Παρά τις προσπάθειες για πλήρη μετάβαση σε ψηφιακό περιβάλλον όλων των φορολογικών και όχι μόνο υποχρεώσεων, η παράταση λειτουργεί εθιμικά, καθώς χωρίς αυτή μάλλον δεν μπορεί να δουλέψει ούτε ο δημόσιος τομέας ούτε οι φορολογούμενοι. Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό, εάν όχι σίγουρο, ότι και οι φετινές δηλώσεις θα παραταθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου.