Τιμολόγια ρεύματος: «Ασημένιο μετάλλιο» η Ελλάδα στις αυξήσεις στην Ε.Ε. - Κακά μαντάτα και για τον Σεπτέμβρη

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 08:16

Τιμολόγια ρεύματος: «Ασημένιο μετάλλιο» η Ελλάδα στις αυξήσεις στην Ε.Ε. - Κακά μαντάτα και για τον Σεπτέμβρη

Συνεχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές στο ρεύμα και σύμφωνα με τα στοιχεία... τα χειρότερα έπονται.

Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη στους λογαριασμούς ρεύματοςκατέγραψε η Ελλάδα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του πανευρωπαϊκού δείκτη τιμών ενέργειας HEPI. 

Πρόκειται για τον δείκτη που καταγράφει τις λιανικές τιμές ρεύματος σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Για τον Ιούλιο η μέση τιμή στην Αθήνα ήταν στα 22,51 λεπτά/KWh (από 21,23 λεπτά/KWh τον Ιούνιο) όταν ο μέσος όρος της ΕΕ-27 είναι 24,16 και ο μέσος όρος των 33 υπό εξέταση ευρωπαϊκών πρωτευουσών είναι 23,08 λεπτά/KWh.

Η αύξηση που καταγράφηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο ήταν της τάξης του 6% και αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα. 

Από τις συνολικά 33 πρωτεύουσες που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη HEPI, σε 7 παρουσιάστηκε αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ σε 11 σημειώθηκε πτώση. 

Η μεγάλη αύξηση (24%) που καταγράφεται στην Βαρσοβία οφείλεται στο γεγονός πως η πολωνική κυβέρνηση τερμάτισε το πρόγραμμα προστασίας των καταναλωτών από τις αυξήσεις. Αντίθετα η μεγαλύτερη μείωση, 9% στο Όσλο, οφείλεται στην αυξημένη συμβολή της υδροηλεκτρικής παραγωγής χάρη στον βροχερό Ιούνιο. 

Δυσοίωνα μηνύματα 

Πάντως δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τις τιμές ρεύματος στην Ελλάδα και για το επόμενο διάστημα. Από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης (128,98 ευρώ), χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, όπως για παράδειγμα ακραίες θερμοκρασίες που οδηγούν σε αυξημένη ζήτηση. 

Και η τάση δείχνει περαιτέρω ενίσχυση. Τη Δευτέρα η τιμή ξεπέρασε τα 143 ευρώ ανά μεγαβατώρα, φτάνοντας μάλιστα σε κάποια στιγμή ακόμη και στα 313 ευρώ. Μια σύγκριση με τις τιμές άλλων χωρών καταδεικνύει το πρόβλημα: Στη Γαλλία η τιμή διαμορφώνεται περίπου στα 43,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στο Βέλγιο στα 66 ευρώ και στη Γερμανία στα 86 ευρώ. Αντίθετα στα ελληνικά επίπεδα κινούνται η Ιταλία και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν τις αυξημένες τιμές και με το φόρο 10 ευρώ/μεγαβατώρα, που επιβλήθηκε στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα λέγοντας πως «δεν πρόκειται να ανεχθούμε ουρανοκατέβατα κέρδη που καταλήγουν στις τσέπες επιχειρήσεων και ανεβάζουν τεχνητά τους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών». 

iediseis.gr