ΟΠΕΚΑ: Ώρα πληρωμής για επίδομα παιδιού και Ελάχιστο Εγγυημένο - Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται
Πλησιάζει η πληρωμή για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Ποια η ημερομηνία.
Ο ΟΠΕΚΑ πλησιάζει στην τακτική μηνιαία πληρωμή των επιδομάτων.
Οι δικαιούχοι θα δουν τα ποσά που δικαιούνται στον λογαριασμό τους την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, δηλαδή Πέμπτη 30/10.
Σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία, η πίστωση των χρημάτων θα ξεκινήσει το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, συγκεκριμένα από την Τετάρτη το απόγευμα και συνήθως μετά τις 17:00.
Τα επιδόματα που θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνουν τα εξής:
- Επίδομα Στέγασης/Ενοικίου
- Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
- Επίδομα για Ομογενείς
- Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων (ν. 1296/1982)
- Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο ήταν γνωστό παλαιότερα ως Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
- Αναπηρικά και επιδόματα διατροφής
- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας
- Έξοδα κηδείας
- Επίδομα γέννησης
- Κάλυψη για «κόκκινα» δάνεια
- Προστασία για τέκνα θανόντων από φυσικές καταστροφές
- Πρόγραμμα «Γέφυρα»
- Επίδομα αναδοχής
- Συνεισφορά του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες
- Πρόγραμμα Προσωπικού Βοηθού
- Επίδομα για κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
Οι αλλαγές στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την εξορθολογισμένη διαχείριση των επιδομάτων, στα πρότυπα του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία.
«Θα κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για τα επιδόματα σαν και αυτά που συζητούσαμε πριν το επίδομα θέρμανσης και να δούμε ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Επομένως όταν δεις τα επιδόματα στη ολότητά τους και έχεις τη συνολική εικόνα μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μία πιο δίκαια πιο στοχευμένη πολιτική» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Η σύσταση του μητρώου θα συνοδευτεί από την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση βασικών επιδομάτων, με στόχο την εξαίρεση από τους δικαιούχους όσων, παρά το χαμηλό τους εισόδημα, διαθέτουν σημαντική ακίνητη ή κινητή περιουσία, όπως ακίνητα μεγάλης αξίας, οχήματα ή καταθέσεις.
Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού
Ειδικά για το επίδομα παιδιού, μία σημαντική αλλαγή που σχεδιάζεται είναι η εξαίρεση του 20% του εισοδήματος από μισθό από τον υπολογισμό των κριτηρίων. Αυτό θα επιτρέψει στους μισθωτούς να μη χάνουν μέρος του επιδόματος σε περίπτωση αύξησης του μισθού τους. Αντίστοιχες τροποποιήσεις θα εφαρμοστούν και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με τα κριτήρια ακίνητης και κινητής περιουσίας να αναθεωρούνται.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, τόνισε ότι το 2025 θα είναι έτος μεγάλων αλλαγών για τα κοινωνικά επιδόματα, με την έναρξη της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του ΟΠΕΚΑ και τη θέσπιση νέων, πιο δίκαιων κριτηρίων για τα βασικά επιδόματα, όπως το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα παιδιού. Οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν καλύτερη στόχευση και πιο δίκαιη κατανομή των επιδομάτων, ενσωματώνοντας περιουσιακά κριτήρια εκεί όπου μέχρι τώρα δεν υπήρχαν, αλλά παράλληλα θα διασφαλιστεί η αύξηση των επιδομάτων σε όσους πραγματικά τα χρειάζονται.
Το νέο Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή πρόσθετων κριτηρίων στη χορήγηση επιδομάτων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η είσπραξή τους δεν θα αποτελεί αντικίνητρο για την εργασία.
Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, κάθε επίδομα εξετάζεται μεμονωμένα από την πλατφόρμα που το διαχειρίζεται, χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το αν ο ίδιος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. «Η εξέταση του κάθε επιδόματος αυτή τη στιγμή γίνεται από την κάθε πλατφόρμα διαχείρισης του επιδόματος ξεχωριστά χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. Θεωρώ ότι με αυτή την πλατφόρμα που θα ενοποιήσει όλα αυτά τα επιδόματα ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν περιπτώσεις που κακώς ελήφθη ένα επίδομα ενώ έχει λάβει συγκεκριμένο διαφορετικό επίδομα για παρόμοιο λόγο ο δικαιούχος του επιδόματος αυτού», ανέφερε.
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων, ενώ οι αλλαγές στα κριτήρια θα τεθούν σε ισχύ από το 2025.
ΠΗΓΗ: www.ieidiseis.gr