Κρύωσε ο καιρός, αυξήθηκαν απότομα οι τιμές ρεύματος
H αύξηση των τιμών ρεύματος έρχεται σε μια περίοδο όπου οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε μεγαλύτερη ζήτηση για θέρμανση, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση και για φυσικό αέριο.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα καταγράφουν σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες, σε ένα κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει τις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η χονδρική τιμή ρεύματος διαμορφώθηκε χθες στα 202,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μόλις μία ημέρα νωρίτερα η τιμή ήταν 173,78 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56,25%. Αυτή η απότομη άνοδος, όπως αναφέρουν αναλυτές, αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για το επερχόμενο κόστος ενέργειας που θα κληθούν να καλύψουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η αύξηση των τιμών ρεύματος έρχεται σε μια περίοδο όπου οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε μεγαλύτερη ζήτηση για θέρμανση, αυξάνοντας παράλληλα τη ζήτηση και για φυσικό αέριο. Αυτό το φαινόμενο συνοδεύεται και από τη μείωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που περιορίζουν την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Έτσι, η ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα εξαρτάται τώρα σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 52,1% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Παράλληλα, η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιορίζεται στο 24,2%, ενώ και ο λιγνίτης συνεισφέρει με ένα 12,1%.
Το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται από τον κόμβο TTF της Ολλανδίας, έχει αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επηρεάζοντας άμεσα και την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Οι αναλυτές προβλέπουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία στο φυσικό αέριο, το κόστος του ρεύματος θα συνεχίσει να πιέζει τις τιμές στην ελληνική αγορά, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους καταναλωτές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση της τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα δεν επηρεάζεται μόνο από τις αυξημένες εγχώριες ανάγκες, αλλά και από τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή. Πρόσφατα, η υποθαλάσσια διασύνδεση με την Ιταλία έπαψε να λειτουργεί, καθώς η διαθέσιμη χωρητικότητα εξαντλήθηκε, περιορίζοντας τις δυνατότητες εισαγωγής ρεύματος από την Ιταλία. Αυτό το γεγονός αυξάνει τις δυσκολίες για την ελληνική αγορά, καθώς η εξάρτηση από τις γειτονικές χώρες για ενεργειακή στήριξη μειώνεται, καθιστώντας την Ελλάδα πιο ευάλωτη σε ξαφνικές αυξήσεις των τιμών.
Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει δύσκολη τους επόμενους μήνες, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα δείχνουν ψυχρές καιρικές συνθήκες, εντείνοντας τη ζήτηση για θέρμανση. Παράλληλα, η άντληση φυσικού αερίου από τις αποθήκες της Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει, μειώνοντας τα αποθέματα από το 95,3% στο 93,5%. Αυτή η εξέλιξη υποδηλώνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας ενδέχεται να εξαρτηθούν περισσότερο από αγορές φυσικού αερίου σε υψηλές τιμές, γεγονός που αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ειδικοί τονίζουν πως, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ή στα κόστη εισαγωγής φυσικού αερίου, οι υψηλές τιμές ρεύματος θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τους Έλληνες καταναλωτές και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
dnews.gr