Αλλάζει ο χάρτης στα τιμολόγια ρεύματος το 2025
Δείτε τις αλλαγές που έρχονται στα τιμολόγια ρεύματος το 2025. Το μπλε σταθερό τιμολόγιο γίνεται 12μηνο.
Υποχρεωτικά παραμένουν το 2025 τα πράσινα τιμολόγια, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά και οι καταναλωτές στρέφονται στα μπλε τιμολόγια, τα οποία αλλάζουν ριζικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί νεότερη υπουργική Απόφαση που να ρυθμίζει διαφορετικά τους κανόνες εφαρμογής του Ειδικού Τιμολογίου συνάγεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 εξακολουθεί να προσφέρεται υποχρεωτικά από τους Προμηθευτές βάσει της δομής που περιγράφεται στην ως άνω υπουργική απόφαση και υπό τους κανόνες του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Οι πελάτες χωρίς σύμβαση, αν δεν διαλέξουν μέσα στον Δεκέμβριο κάποιο άλλο τιμολόγιο, τότε από την 1η Ιανουαρίου θα παραμείνουν στο πράσινο τιμολόγιο. Ο προμηθευτής θα πρέπει να τους ενημερώσει άμεσα για τους συμβατικούς και τιμολογιακούς όρους που θα ισχύουν για το πράσινο τιμολόγιό του από τις αρχές του επόμενου έτους, αναρτώντας και τις σχετικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του.
Στο πράσινο τιμολόγιο θα μπορούν να παραμείνουν επίσης νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει μεν σύμβαση για το ειδικό προϊόν με τον προμηθευτή τους, η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει κάποια πρόβλεψη για μετακίνηση σε άλλο τιμολόγιο από τις αρχές του 2025.
Αλλάζουν τα μπλε τιμολόγια
Ταυτόχρονα το υπουργείο Ενέργειας καλείται μέχρι τα τέλη του έτους να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μπλε τιμολόγια θα είναι 12μηνης διάρκειας. Όσα μπλε τιμολόγια (σήμερα) είναι εξάμηνης διάρκειας,θα πάρουν άλλο χρώμα και θα μπουν στα κίτρινα τιμολόγια.
Όσον αφορά τα πορτοκαλί τιμολόγια, που αφορούν τους καταναλωτές που διαθέτουν έξυπνους μετρητές, θα είναι μόνο τα τιμολόγια στα οποία για κάθε ημέρα θα εκδίδονται 24 τελικές τιμές προμήθειας που θα ανακοινώνονται στους καταναλωτές μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης ημέρας.
Μάλιστα, μέχρι τις 10 το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, οι πάροχοι θα πρέπει να ειδοποιούν τους πελάτες τους για τις ώρες που οι τιμές είναι υψηλότερες από 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, παροτρύνοντάς τους να αποφύγουν την κατανάλωση. Τα πορτοκαλί τιμολόγια απευθύνονται σε πρώτη φάση κυρίως στις επιχειρήσεις και θέτουν ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη έξυπνου μετρητή.
Εως το 2030 θα έχει ολοκληρωθεί το εμβληματικό έργο του ΔΕΔΔΗΕ για την τηλεμέτρηση και τους «έξυπνους» μετρητές. Ένα έργο που προχωρά με αργούς ρυθμούς και μια διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 7,1 εκατομμυρίων σε εξέλιξη.
Τα οφέλη για τους καταναλωτές, την αγορά ηλεκτρισμού αλλά και για τον ίδιον το ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ο Διαχειριστής στην επικαιροποιημένη μελέτη κόστους- οφέλους από την τηλεμέτρηση, την οποία έθεσε χθες σε διαβούλευση έως τις 10 Ιανουαρίου η ΡΑΑΕΥ. Η μελέτη αφορά στο σύνολο του Στρατηγικού Έργου 11, ήτοι στο σύνολο των δαπανών για την υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών Χαμηλής Τάσης, μέσω της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας προμήθειας 7,1 εκ. έξυπνων μετρητών και των υφιστάμενων προμηθειών για 0.2 εκ. μετρητές, καθώς και τα αναγκαία συστήματα/ κέντρο τηλεμέτρησης και τη διαχείριση των συστημάτων υπό μορφή SaaS. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος του στρατηγικού έργου 11 για το οποίο ζητείται η πρόσθετη απόδοση ανέρχεται σε 1,16 δις.
Το έργο της τηλεμέτρησης πελατών αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκ. έξυπνων μετρητών (ΕΜ) για το σύνολο των καταναλωτών ΧΤ του δικτύου. Επίσης, περιλαμβάνει την σύνδεση των καταναλωτών ΧΤ σε ένα κέντρο τηλεμέτρησης χωρητικότητας τουλάχιστον 8 εκ. μετρητών. Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ το έργο είναι ύψιστης σημασίας για την ψηφιοποίηση του δικτύου, που είναι μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για την περίοδο 2021-2030. Θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, την δυναμική τιμολόγηση της ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βελτιωμένη γνώση της κατάστασης του δικτύου και μείωση μη-τεχνικών απωλειών.
Dnews.gr