Με ΑΦΜ ή ΑΜΚΑ ο πολίτης θα μαθαίνει επιδόματα & παροχές
Στην ανασύσταση του κράτους πρόνοιας προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσα από τη λειτουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), όπως δήλωσε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός, βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε προνοιακό κράτος, υπήρχαν μόνο τα ιδρύματα από τη μία και από την άλλη τα επιδόματα. Τα επιδόματα ήταν διασπαρμένα σε διάφορους χώρους και δινόντουσαν χωρίς ενιαίους κανόνες, χωρίς κοινό έλεγχο από την Πολιτεία και χωρίς διαφάνεια. Αυτό είναι το προνοιακό κράτος, που παραλάβαμε, το οποίο με τα λίγα ποσά που του δίνονταν -δηλαδή πολύ χαμηλές επιδοτήσεις από το κράτος- κατέρρευσε μέσα στην κρίση. Εμείς το ανασυστήνουμε» είπε η αν. υπουργός, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΠΕΚΑ «είναι μετασχηματισμός ενός τμήματος του υφιστάμενου ΟΓΑ, που δεν ενσωματώθηκε στον ΕΦΚΑ, στις κοινωνικές ασφαλίσεις και θα διαθέτει 280 έμπειρους υπάλληλους του παλιού ΟΓΑ σε νέους ρόλους».
Ο νέος Οργανισμός, όπως γνωστοποίησε η κ. Φωτίου, θα έχει οκτώ διευθύνσεις. Το οργανόγραμμα προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι η πρώτη διεύθυνση θα αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και γενικότερα το παιδί, όπως και άλλες παροχές, επιδοτήσεις και προγράμματα. Η δεύτερη διεύθυνση θα αφορά επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως το ΚΕΑ, η τρίτη τα αναπηρικά επιδόματα, η τέταρτη την αγροτική εστία από τον παλιό ΟΓΑ -παραμένει και εμπλουτίζεται- και η πέμπτη θα είναι διεύθυνση ελέγχου.
«Αυτό», εξήγησε η αν. υπουργός, «συνιστά τεράστια υπηρεσία στο κράτος, που δεν υπήρχε, καθώς θα κάνει ελέγχους στα προνοιακά επιδόματα, στις προνοιακές παροχές και προνοιακές υπηρεσίες». Δίπλα στις προαναφερόμενες διευθύνσεις προβλέπονται και αυτές, που έχει κάθε οργανισμός, ήτοι διοικητική, οικονομική και πληροφορική διεύθυνση.
Η κ. Φωτίου σημείωσε, ακόμη, ότι προβλέπεται τα 240 κέντρα κοινότητας -λειτουργούν ήδη 200- να συνδέονται ευθέως με τον ΟΠΕΚΑ. «Στα Κέντρα Κοινότητας πηγαίνει ο πολίτης και μαθαίνει με το ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ του μόνο, ποιες δυνατότητες έχει, ποια επιδόματα να πάρει, ποιες παροχές, ποιες υπηρεσίες. Είναι οι κοινοί τροφοδότες του ΟΠΕΚΑ, δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να πάρει το ΚΕΑ θα πηγαίνει στα Κέντρα Κοινότητας, θα τον βοηθάν εκεί να γίνει η αίτησή του ηλεκτρονικά, θα μεταβιβάζεται στον ΟΠΕΚΑ κι από εκεί και ύστερα θα τον πληρώνει πια ο ΟΠΕΚΑ. Έτσι το κράτος θα ξέρει κάθε μέρα τι ζητάνε οι πολίτες και ποιες απαντήσεις παίρνουν. Η αξία αυτή της ψηφιακότητας φάνηκε και με το κοινωνικό μέρισμα, δηλαδή η ίδια η πλατφόρμα του ΚΕΑ ήταν αυτή που έδωσε το κοινωνικό μέρισμα» εξήγησε.
Αναφερόμενη, εξάλλου, στο νέο ψηφιακό κράτος αλληλεγγύης με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής όλων των λεγόμενων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, η αν. υπουργος σημείωσε: «Αυτόν τον τεράστιο κόσμο των ιδρυμάτων, από την εποχή της Φρειδερίκης, για πρώτη φορά τον τακτοποιούμε. Έχουμε ανοίξει πλατφόρμα ηλεκτρονική με όλα τα δεδομένα, όπου πρέπει να εγγράφονται. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα το κράτος ήξερε 500 από αυτούς του πιστοποιημένους φορείς, έχουν ανακαλυφθεί ήδη 1400-1500 και προχωράμε». «Τα ιδρύματα», διευκρίνισε, «πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν με κοινούς κανόνες, άρα όταν θα τελειώσει η καταγραφή τους, θα είμαστε έτοιμοι να φέρουμε κοινό νόμο για τις διάφορες παροχές, υπηρεσίες, που δίνονται από τα διάφορα ιδρύματα».
aftodioikisi.gr