Εισφορά αλληλεγγύης – Ασφαλιστικές εισφορές: Moνιμοποιούνται οι μειώσεις το 2022
Προς μονιμοποίηση οδεύουν από το 2022 οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης που ισχύουν φέτος ως προσωρινά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που πρόκειται να αποσταλεί στην Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου θα καταγράφεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση φόρων και εισφορών, που άλλωστε αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, με την κατάθεση του προγράμματος ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίησή τους.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και των εργαζομένων κατά 2,62 μονάδες, ενώ προ του χτυπήματος της πανδημίας σχεδίαζε να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων.
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τη μισθωτή απασχόληση
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ενίσχυση στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Το πάγωμα του φόρου για το 2021 έφερε από τον πρώτο μήνα αύξηση μισθού για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ «δώρο» έως και έναν «μισθό» θα λάβουν οι ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το όφελος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ξεκινά από 1,07 ευρώ τον μήνα και μπορεί να φτάσει τα 306 ευρώ μηνιαίως για μισθό 6.500 ευρώ. Για παράδειγμα, ο ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φθάνει τα 426 ευρώ. Το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ. Όσο υψηλότερος είναι ο μισθός, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος.
Το μέτρο αγγίζει περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα.
Από την αναστολή αυτή εξαιρούνται μόνο τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να επεκταθεί και σε αυτές τις κατηγορίες από το 2023.
Ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 δεν επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο εισόδημα:
από «επιχειρηματική δραστηριότητα»,
από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και
από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε χρόνο, από το 2011 και μετά, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές.
Επιβάλλεται κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2%-10%, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Συνεπώς, η κατάργηση του μέτρου δεν αφορά όσους φορολογούμενους αποκτούν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 12.000 ευρώ, διότι αυτοί απαλλάσσονται ήδη από την εισφορά αυτή, λόγω του χαμηλού ύψους των ετησίων εισοδημάτων τους.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται εμβληματική κίνηση, καθώς εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, μετά την περιπέτεια με την πανδημία.
Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιανουάριο, διαμορφώνεται το συνολικό ασφάλιστρο σε 36,66% και μεταφράζεται σε «ψαλίδισμα» 7,5% των εισφορών. Κατανέμεται κατά 1,79 ποσοστιαία μονάδα για τους εργοδότες και κατά 1,21 ποσοστιαία μονάδα για τους εργαζομένους. Αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όχι δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε δήμους και ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ εντός της Γενικής Κυβέρνησης. Εκτιμάται ότι η μονιμοποίηση του μέτρου από το 2022 θα αφορά και πάλι τους μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και θα επεκταθεί το 2023 και στους υπόλοιπους μισθωτούς του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο ανέρχεται από 8 ευρώ έως και πάνω από 23 ευρώ τον μήνα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα, σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση, και ξεπερνάει τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. Το αθροιστικό όφελος εργαζομένου – εργοδότη ξεκινάει από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.
Πηγή: imerisia.gr