ΓΕΦΥΡΑ 2: Μετά τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις για ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων
INTIME
Ενα βήμα πριν δοθεί το «πράσινο φως» βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για ένταξη τους στο πρόγραμμα Γέφυρα 2 προκειμένου να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.
Μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους Θεσμούς, το νομοσχέδιο θα έρθει τις επόμενες εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή.
Με αυτό θα ορίζονται τα κριτήρια για την επέκταση του προγράμματος Γέφυρα και στις επιχειρήσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρώτες κρατικές επιδοτήσεις να καταβληθούν τον Μάιο.
Οι επιχειρήσεις ανάλογα με το αν έχουν εξυπηρετούμενα ή «κόκκινα» δάνεια θα δικαιούνται επιδότηση του δανείου τους για 8 μήνες με την συνεισφορά του Δημοσίου να φτάνει έως και το 90%.
Ειδικότερα τα ποσοστά επιδότησης διαμορφώνονται για τα εξυπηρετούμενα δάνεια στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.
Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης και τα ανώτατα ποσά είναι τα εξής:
- Για ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία χωρίς προσωπικό, ετήσιο κύκλο εργασιών έως 42.000 ευρώ, καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έως 40.000 ευρώ, αξία των επενδύσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) που δεν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ και η ακίνητη μη υποθηκευμένη περιουσία να είναι έως 600.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό της μηναίας επιδότησης θα είναι 600 ευρώ.
- Για πολύ μικρές επιχειρήσεις ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 2 εκ. ευρώ, το προσωπικό έως 10 εργαζόμενοι, οι καταθέσεις έως 1 εκ. ευρώ, οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα έως 150.000 ευρώ και η αξία ακίνητης περιουσίας μη υποθηκευμένη έως 3,5 εκατομμύρια αξία. Το ανώτατο ποσό της μηνιαίας επιδότησης είναι 5.000 ευρώ.
- Για μικρή επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να μην υπερβαίνει τα 10 εκ. ευρώ, το προσωπικό τους 50 εργαζόμενους, οι καταθέσεις να είναι έως 5 εκ. ευρώ, η αξία χρηματοοικονομικών προϊόντων έως 750.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 10 εκ. ευρώ ακίνητα.
Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ το μήνα
- Για μεσαία επιχείρηση ο ετήσιος τζίρος να είναι έως 50 εκ. ευρώ, το προσωπικό να μην ξεπερνά τα 250 άτομα, οι καταθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να είναι έως 25 εκ. ευρώ, να διαθέτει λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας έως 3,75 εκ. ευρώ και ακίνητη περιουσία – έως 50 εκ. ευρώ.
Το πλαφόν της επιδότησης ορίζεται στις 50.000 ευρώ
Για να λάβει κάποιος την επιδότηση θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
Στη συνέχεια θα διενεργηθούν έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη.
Η κρατική επιδότηση εγκρϊνεται ηλεκτρονικά εφόσον πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας και ο οφειλέτης ειδοποιείται με ηλεκτρονικό μήνυμα - email, ώστε να το γνωρίζει. Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης.
Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στις 31 Μαΐου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Απριλίου.
Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσει το δάνειό του, το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου, και εν συνεχεία θα γίνει η καταβολή της επιδότησης, η οποία ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου.
Η καταβολή της επιδότησης πραγματοποιείται κατά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Από τη στιγμή που καταβληθεί η 1η δόση της επιδότησης, τότε το Κράτος καταβάλλει την επιδότηση για τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε η συνολική επιδότηση να έχει διάρκεια 8 μηνών
dikaiologitika.gr