Ερχεται πακέτο ενίσχυσης για τουρισμό και εστίαση
eurokinissi
Θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε κύμα λουκέτων και απολύσεις εργαζομένων
Στους δύο κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, την εστίαση και τον τουρισμό, εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση. Με μία στις δύο επιχειρήσεις να απειλείται με λουκέτο, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να στηρίξει εμμέσως την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που βιώνουν συνθήκες... καταστροφής λόγω της παρατεταμένης καραντίνας, αφού πρόκειται για κλάδους οι οποίοι έχουν παραμείνει κλειστοί για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
Με τις αντοχές των επιχειρήσεων να εξαντλούνται και τους φόβους για επερχόμενο κύμα «λουκέτων» να κυριαρχούν, τα συναρμόδια υπουργεία, εκτός από τα εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί, επεξεργάζονται ένα πακέτο στοχευμένων μέτρων με αιχμή δύο προγράμματα ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο αυτούς κλάδους προκειμένου να στηριχθούν κατά τη διαδικασία επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.
Μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις
Οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα είναι μη επιστρεπτέες, θα λειτουργήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών. «Κλειδί» για την επιχορήγηση θα είναι ο τζίρος του περασμένου Μάιου, βάσει του οποίου θα επιχορηγηθούν οι επιχειρήσεις. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του μείγματος των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει ακόμα την επέκταση της απαλλαγής από τα ενοίκια, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα Συν-Εργασία, την παράταση των επιταγών αλλά και τη νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον μήνα Απρίλιο.
Με τη ματιά πλέον στο άνοιγμα της θερινής περιόδου, ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, με τον κύκλο εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν να μηδενίζεται στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2020, ενώ στο καλύτερο δίμηνο της φετινής περιόδου (Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) σημείωσε πτώση της τάξης του 60% (-35% για τα ξενοδοχεία).
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον κλάδο των καταλυμάτων (67,5%), με τον τζίρο να περιορίζεται την πρώτη χρονιά της πανδημίας σε μόλις 2,18 δισ. ευρώ, από 6,72 δισ. ευρώ το 2019.
Το πρόβλημα στην εστίαση
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ ή κατά 37,7%. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης ανέρχεται σε 80.000.
Αλλωστε για τον κλάδο της εστίασης το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων. Πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν 4 στις 10 επιχειρήσεις, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες του κλάδου σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ. Ο κλάδος στις συναντήσεις που έχει με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ζητήσει να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις θα λάβουν, ανάλογα με τον τζίρο τους και τη ζημιά που έχουν υποστεί, ως κεφάλαιο κίνησης από 1.000 έως 10.000 ευρώ.
imerisia.gr