Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι ο σταθερός σύμμαχος των τοπικών κοινωνιών απέναντι σε όσους επιβουλεύονται το περιβάλλον χάριν της «ανάπτυξης»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αειφορία του περιβάλλοντος και η ποιότητα ζωής τίθενται επανειλημμένα σε μεγάλο κίνδυνο μπροστά στην επιδίωξη οικονομικών συμφερόντων να προωθήσουν με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα τα «επενδυτικά» τους σχέδια και στην πραγματικότητα να μεγιστοποιήσουν τα υπερκέρδη τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου είδους «ανάπτυξης» αποτελεί η περίπτωση των Σκουριών στην Χαλκιδική με την εξόρυξη του χρυσού,οι τεράστιες τρύπες των νταμαριών στην Κεφαλονιά, την Κέρκυρα και σε όλη την Ελλάδα , τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής γης χάριν της οικοπεδοποίησης κι ένας ατέλειωτος κατάλογος που είναι αψευδής μάρτυς των πραγματικών επιδιώξεων του «επενδυτικού αυτού κεφαλαίου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται από θέση αρχών απέναντι σε αυτές τις πρακτικές καταλήστευσης και κατασπατάλησης του φυσικού πλούτου και διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία την προσήλωση του στην ανάπτυξη που στοχεύει στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών και εξασφαλίζει την αειφορία του περιβάλλοντος.
Αυτή είναι η θέση αρχών που διέπει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και στην περίπτωση της προοπτικής εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων για τους οποίους γίνονται το τελευταίο διάστημα εκτεταμένες έρευνες στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στη γειτονιά του Ιονίου.
Στα πλαίσια αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταψήφισε τον Ιούλιο του 2011 στην Βουλή τον σχετικό νόμο με τίτλο « λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων».
Στα πλαίσια αυτά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσαν πρόσφατα ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό ,προκειμένου να πληροφορηθούν και οι Έλληνες εργαζόμενοι/νες, οι πολίτες/σες του Ιονίου , ποια είναι η πραγματική εικόνα που διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες ερευνητικές γεωτρήσεις.
Στα πλαίσια αυτά η αυτοδιοικητική παράταξη ΑΝ.Α.Σ.Α που εκφράζει τις απόψεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όσο και των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έχει δημόσια ,διαχρονικά και πολλές φορές τοποθετηθεί ζητώντας την ενεργοποίηση του Περιφερειάρχη για την προστασία, είτε περιβαλλοντική είτε αναπτυξιακή και οικονομική, των τοπικών κοινωνιών.
Στα πλαίσια αυτά η ΑΝ.Α.Σ.Α καταψήφισε τις Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και την εξόρυξη-αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην περιοχή ανατολικά του Πόρου και δυτικά του Κατάκολου . Η καταψήφιση αυτή ,που έλαβε χώρα στην συνεδρίαση του ΠΣ στο Αργοστόλι το καλοκαίρι του 2011, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: 1) να υλοποιηθούν εκ νέου οι μελέτες γιατί δεν έχουν πρόβλεψη για την ύπαρξη του σεισμικού κινδύνου 2) γιατί δεν έχουν πρόβλεψη για την υγεία των κατοίκων 3) γιατί δεν έχουν πρόβλεψη για την υφιστάμενη οικονομία (τουρισμός,αλιεία, κλπ) 4) γιατί δεν έχουν πρόβλεψη για την εμφάνιση σοβαρού ατυχήματος. Και κατέληγε υποστηρίζοντας ότι η έρευνα, ο έλεγχος, η εποπτεία και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα πρέπει να υλοποιείται από Δημόσιο Φορέα που θα εργάζεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ελλήνων εργαζομένων.
Όπως συνάγεται από τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόσο κεντρικά όσο και τοπικά υπερασπίζεται με συνέπεια την πολιτική της υπεράσπισης των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος στο φόντο μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που πηγάζει, ελέγχεται από τους πολίτες και εξυπηρετεί τον λαϊκό παράγοντα.
Οποιαδήποτε άλλη ανάγνωση και σήμανση της πολιτικής και των στοχεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των βουλευτών του για το θέμα αυτό, όταν μάλιστα όλα τα εκτεθέντα είναι λίγο-πολύ γνωστά σε κάθε ενδιαφερόμενο, ελέγχεται για την ειλικρίνεια των προθέσεων και την σκοπιμότητα της.
Η ΝΣΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , όπως και όλες οι οργανώσεις του κόμματος στην Περιφέρεια Ιονίων, επεξεργάζονται αυτή την περίοδο το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα Ιόνια Νησιά. Το θέμα της ύπαρξης υδρογονανθράκων στη γειτονιά μας και η επίδραση τους στο περιβάλλον και την οικονομία, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο, όπως είναι ευνόητο. Η ΝΣΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει ότι θα είναι ευχάριστα ευπρόσδεκτη κάθε άποψη, επεξεργασία και πρόταση από μεμονωμένα πρόσωπα και συλλογικότητες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.
Αργοστόλι, 6/5/2013