Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της ΤΕ ΚΚΕ στο Ληξούρι, με θέμα "Σεισμός: Κοινωνική και ταξική διάσταση του φαινομένου"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα, που οργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ στο Ληξούρι, με θέμα: «Σεισμός: Κοινωνική και ταξική διάσταση του φαινομένου». Την κεντρική εισήγηση εκ μέρους της ΤΕ έκανε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Δημήτρης Μαντζουράτος, ο οποίος τόνισε ότι το ΚΚΕ προσεγγίζει το θέμα των επιπτώσεων των μεγάλων καταστροφών και ειδικότερα των σεισμών, από την οπτική γωνία των επιπτώσεων που έχουν σε κοινωνικό επίπεδο, από τις αντικειμενικές δυνατότητες σημαντικού περιορισμού αυτών των επιπτώσεων, καθώς και από τις δυνατότητες που συνδέονται με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, όταν βέβαια αυτή η επιστήμη και τεχνολογία αξιοποιείται για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων και κατασκευαστικών εταιριών.
Ο ομιλητής κατάγγειλε την επιλεξιμότητα της ΕΕ, την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό προσωπικό του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης ότι όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο για τη αντισεισμική θωράκιση, εξυπηρετώντας το μέγιστο κέρδος για την επιχειρηματική κερδοφορία, αλλά και προκαλούν με το ΦΕΚ 455/25.02.2014, που φτιάχτηκε ειδικά για το σεισμό της Κεφαλονιάς με στόχο να μηδενίσουν τις αποζημιώσεις για τις κατοικίες. Το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή μπροστά σε όλα τα μέτωπα πάλης καταθέτοντας ταυτόχρονα τη συνολική του πρόταση. Το ΚΚΕ καλεί σήμερα το λαό να παλέψει για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται, επίσης, η συγκρότηση δημόσιου φορέα κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης.
Ο Βαγγέλης Βαλλιάνος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Παλλικής, Πολιτικός Μηχανικός, μίλησε για τα αιτήματα που διατυπώνει η Λαϊκή Επιτροπή αλλά και συνολικά η Επιτροπή Αγώνα Φορέων τόσο για την κατοικία όσο και γενικότερα για τις υποδομές. Το πλαίσιο περιλαμβάνει αιτήματα για τη διασφάλιση της στέγασης – ρευματοδότησης - θέρμανσης για όλους τους πληγέντες. Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τΒ 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ). Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις εργατικές κατοικίες καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Να ανακατασκευαστούν εξολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και για ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια. Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη λήξει ή που θα λήξουν στο Νομό. Πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων για οικοσκευές και επαγγελματικές δραστηριότητες με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποζημίωση οικοσκευής και για όσους διαθέτουν όχι μόνιμες αλλά δεύτερες και εποχιακές κατοικίες. Πάγωμα για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Ρύθμιση των δανείων. Επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών με απλή υπεύθυνη δήλωση και άμεσος έλεγχος από την ΥΑΣ. Να καλυφθεί με λυόμενα από την ΥΑΣ για ατομική στέγη το σύνολο των κατοίκων που έχουν ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) σπίτια, δυνατότητα που διαβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. (Βλ. απάντηση 24/2/14 του Υπουργείου Υποδομών στο ΚΚΕ για τους άστεγους σεισμοπαθείς). Να επιταχθούν ξενοδοχεία για την άμεση κάλυψη των αστέγων. Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Επιπλέον, αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα για το σύνολο των παρεμβάσεων που απαιτούνται για τις δημόσιες υποδομές και ζήτησε αυτές να γίνουν χωρίς ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σε μονοπωλιακούς ομίλους.
Τέλος, διαβάστηκε και παρουσιάστηκε σε διαφάνειες από το Βαγγέλη Φαρακλό, εκπαιδευτικό και υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, παρέμβαση του Σεισμολόγου Σταύρου Τάσσου, ο οποίος λόγω της απεργίας στα πλοία δε μπόρεσε να παραβρεθεί. Για τις ταξικές δυνάμεις, ανάφερε, η ικανοποίηση και της Κοινωνικής Ανάγκης για Αντισεισμική Προστασία, είναι Πολιτικό Ζήτημα. Στηρίζεται στην επιστημονική και τεχνολογική γνώση, και στην αδιαπραγμάτευτη πολιτική σταθερά ότι ο πλούτος παράγεται από τον εργαζόμενο άνθρωπο και στα πλαίσια της οικονομίας σ' αυτόν πρέπει να επιστρέφει, επιλύοντας τα προβλήματα του και συμβάλλοντας στην ανάλογη με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ποιότητα ζωής του. Στόχος μιας φιλολαϊκής αντισεισμικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η λήψη όλων των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης που η επιστήμη και η τεχνική παρέχουν στη δεδομένη ιστορική στιγμή σε κάθε κατοικημένο σημείο του ελληνικού χώρου, με την παραδοχή ότι ο επόμενος καταστρεπτικός σεισμός θα γίνει στο σημείο αυτό το επόμενο δευτερόλεπτο. Μέτρα ετοιμότητας του λαού, ύπαρξη ελεύθερων χώρων, προσεισμικοί έλεγχοι μεγάλων δημοσιών και ιδιωτικών κτιρίων (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, χώροι διασκέδασης κλπ.) και αποκατάστασή τους, ή αντικατάστασή τους από άλλα κτίρια με τις απαιτούμενες αντισεισμικές προδιαγραφές, όπου η αποκατάστασή τους δεν επαρκεί.
Οι επιστημονικά τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής δράσης θα πρέπει πάντα να παίρνονται υπόψη, μαζί με κοινωνικά κριτήρια, στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και όχι στον αποκλεισμό περιοχών. Σε κάθε περίπτωση η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις οικονομικά, οικιστικά και κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές.
Τις εισηγήσεις ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με αιχμή το πρόβλημα όσων είναι άστεγοι και κύριό αίτημα την άμεση τοποθέτηση των οικίσκων.