ΕΛΜΕΚΙ: 1η Μάη ανοικτή επιστολή προς τους μαθητές
Ζήτω 1η Μάη!!! Ανοιχτή Επιστολή προς τους μαθητές «Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε τον αγώνα εκατομμυρίων εργατών, που αν και γονατισμένοι από την καταπίεση εξεγείρονται, είστε, μα την αλήθεια, φτωχοί τω πνεύματι. Να περιμένετε το τέλος. Αν δεν το περιμένετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ΄ όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Θα ‘ρθει μια εποχή που η σιωπή μας στον τάφο θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα».
Απολογία του Όγκαστ Σπάις,
στη δίκη των εργατών ηγετών της Πρωτομαγιάς του Σικάγο του 1886.
Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,
Νοιώθουμε την ανάγκη και το καθήκον, να συζητήσουμε μαζί σου τις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας. Εκείνες που δεν κουβεντιάζονται στην τάξη. Όλα αυτά που τα σχολικά βιβλία κρύβουν και θέλουν να σε έχουν στην άγνοια και την αδράνεια.
Η Εργατική Πρωτομαγιά μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις αξίες και τα ιδανικά των εργατών, για το πώς απαντούν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο όταν ο λαός απαιτεί να ζήσει καλύτερα.
1η ΜΑΗ 1886 ΣΙΚΑΓΟ
Η 1η Μάη 1886 ήταν μέρα απεργίας. Τα εργοστάσια άδεια, οι αποθήκες κλειστές, τα φορτηγά βαγόνια αχρησιμοποίητα, οι δρόμοι έρημοι, οι οικοδομές παρατημένες, δεν έβγαινε καπνός από τα φουγάρα των εργοστασίων. Στο Σικάγο έχει προγραμματιστεί να γίνει η συγκέντρωση για τη διεκδίκηση του 8ωρου. Ο δρόμος είχε αποκτήσει ατμόσφαιρα γιορτής. Όμως, στους πλαϊνούς δρόμους και τις γύρω στέγες η ατμόσφαιρα ήταν απειλητική. Η απεργία πετυχαίνει, ενώ ήδη τους δυο προηγούμενους μήνες σε ορισμένους χώρους η μείωση του χρόνου εργασίας είχε κατακτηθεί. Ενα το σύνθημα της διαδήλωσης: «Οχτώ ώρες δουλειάς, οχτώ ώρες ανάπαυση και μόρφωση, οχτώ ώρες ύπνο». Η διαδήλωση άρχιζε. Οι χιλιάδες ξεκινούσαν την πορεία και ο καθένας ένιωθε μέσα του τη δύναμη, την τεράστια δύναμη της αλληλεγγύης. Στην πλατεία Χεϊμάρκετ και ενώ ο Σπάις μιλούσε στο συγκεντρωμένο πλήθος, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση και ξαφνικά βόμβα σκάει μέσα στο πλήθος. Η Αστυνομία πυροβολεί άγρια προς όλες τις κατευθύνσεις και το αίμα βάφει το πλακόστρωτο της πλατείας. Ακολουθεί μια κόλαση. Η προβοκάτσια ήταν καλά στημένη. «Αίμα τώρα!», ωρυόταν την επομένη μέρα ο Τύπος. «Κρεμάστε τους πρώτα και ύστερα δικάστε τους»!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι εργάτες κατακτούν το οκτάωρο! Οι αποδοχές τους αυξάνονται! Οι αγώνες και θυσίες δεν πάνε ποτέ χαμένοι!
Η ΠΡΩΤΗ «ΜΑΤΩΜΕΝΗ» ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1924)
Η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό της πρωτομαγιάς από τους εργάτες γιατί θέλει να δώσει άλλο περιεχόμενο στην Πρωτομαγιά: αυτό του εορτασμού της δημοκρατίας των εκμεταλλευτών. Όμως οι εργαζόμενοι θέλουν να γιορτάσουν τη δική τους γιορτή. Θέλουν να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά όπως της αξίζει. Αψηφώντας τις απαγορεύσεις της τότε κυβέρνησης συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Νεκρός από τα πυρά πέφτει ο 24χρονος Σωτήρης Παρασκευαϊδης, μέλος της ΟΚΝΕ.
ΜΑΗΣ ΄36
Στις 29 Απριλίου του 1936, οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας, με κύριο αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων. Λίγο αργότερα, η απεργία επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Στις 8 Μάη, νέες σκληρές συγκρούσεις στη Θεσσαλονίκη με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός διατάσσεται να πυροβολήσει. Όμως οι φαντάροι δεν υπακούουν και περνάνε με το μέρος των απεργών. Την επομένη, 9 Μάη, στη συμπρωτεύουσα πραγματοποιούν απεργία διαμαρτυρίας εργαζόμενοι, επαγγελματιοβιοτέχνες, φοιτητές. Πάνω από 12 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν και 300 τραυματίστηκαν. Πέφτει νεκρός ο απεργός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης. Ακολουθεί μεγαλειώδης διαδήλωση του λαού της Θεσσαλονίκης που η χωροφυλακή τη βάφει στο αίμα. Η φωτογραφία της μάνας πάνω από το πτώμα του νεκρού γιου της εμπνέει τον «Επιτάφιο» του ποιητή της Πρωτομαγιάς, Γιάννη Ρίτσου!
«Γιέ μου, στ’ αδέρφια σου τραβώ και σμίγω την οργή μου,
σου πήρα το ντουφέκι σου· κοιμήσου, εσύ, πουλί μου».
«Επιτάφιος», Γιάννης Ρίτσος
1944-ΟΙ 200 ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Το ναζιστικό καθεστώς, ο πρόγονος της Χρυσής Αυγής, τρέμει απέναντι στο γιγαντιαίο ΕΑΜικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Διατάζει την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Με την παλικαριά τους οι 200 ήρωες πέτυχαν μια τεράστια ηθική νίκη που εμπνέει όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.
Από τα καμιόνια μεταφοράς ο Μ. Ρεμπούτσικας έγραφε: «Αγαπημένοι μου. Σφίξετε τις καρδιές σας και βγείτε πιο δυνατοί από αυτή την νέα δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δε πεθαίνει ποτέ. Με πολλή αγάπη. Σας φιλώ.»
«Μόνον θυμηθείτε το: αν η ελευθερία δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας».
«Σκοπευτήριο Καισαριανής», Γιάννης Ρίτσος
«ΚΟΙΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ»
Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια
Δες από την ίδια τη ζωή σου. Τα πράγματα δεν είναι πολύ αλλιώτικα σήμερα. Θέλουν να γίνεις ο σκλάβος του 21ου αιώνα!
Στις μέρες μας ψηφίζονται μέτρα που μας πάνε πολλά χρόνια πίσω! Μισθοί πείνας, ανεργία στα ύψη, σπουδές χωρίς μέλλον, ζωή χωρίς αξιοπρέπεια! Κι όλα αυτά ενώ υπάρχει τεράστιος πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος λαός.
Η πολιτική αυτή που στηρίζει τους καπιταλιστές και τσακίζει τα δικαιώματά μας δεν ήρθε από το πουθενά. Έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της κι έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις όσο και τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμείς σου λέμε: Κανένα δικαίωμα δεν χαρίστηκε ποτέ από κανένα!
Τίποτα δεν χαρίστηκε στους γονείς μας, τίποτα δε θα χαριστεί και σε εμάς. Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους. Χρειάζεται να αναμετρηθούν με την εργοδοσία και να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία. Οργάνωση παντού να ’ρθουν τα πάνω κάτω! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα! Να θυμάσαι… Για να ζήσεις καλύτερα σήμερα, πρέπει από τώρα να σημαδέψεις την απάνθρωπη κοινωνία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα μηνύματα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ γιατί αφορούν το παρόν και το μέλλον σου!
Αργοστόλι 29 Απρίλη 2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος |
Ο Οργανωτικός Γραμματέας |
Γεωργόπουλος Διονύσης |
Βάρσος Δημήτρης |