Η λαμπρή τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού στην Λευκάδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 12:46

Η λαμπρή τελετή των εγκαινίων του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού στην Λευκάδα

Με μια λαμπρή τελετή εγκαινιάστηκε το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα.


Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας παρέδωσε ένα κόσμημα στην Λευκάδα, ένα μοναδικό Μουσείο.

Η τελετή έλαβε χώρα στο επίσης αποκατεστημένο από την Εθνική Τράπεζα Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός», το οποίο είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες των εγκαινίων, χάρις στην εργατικότητα των υπαλλήλων του Δήμου Λευκάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης που εκπροσώπησε τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θεόδωρος Χαλικιάς, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας κ. Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, ο Δήμαρχος Μεγανησίου κ. Παύλος Δάγλας, δημοτικοί και περιφεριακοί σύμβουλοι, ο Διευθύνων Σύμβουλος και στελέχη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρώην Βουλευτής κ. Ξενοφώντας Βεργίνης, οι πρ. Δημάρχοι Λευκάδας κ.κ. Βασίλης Φέτσης και Κώστας Αραβανής, εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, η ομάδα των επιστημόνων που δημιούργησε το Μουσείο, δωρητές του Μουσείου, πολίτες της Λευκάδας και η δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού κ. Heleni Sikelianos.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος που καθήλωσε το κοινό με την απαγγελία των ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού στην αρχή και το τέλος της εκδήλωσης.

Ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης τέλεσε τον αγιασμό και στην συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και ο Δήμαρχος Λευκάδας έκοψαν την κορδέλα, εγκαινιάζοντας και επισήμως το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας ανέβηκε στο βήμα και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην γενέτειρα του Άγγελου Σικελιανού. “Σε αυτό το Μουσείο χτυπά η καρδιά της Ελλάδας, σε αυτό το Μουσείο χτυπά η καρδιά της Λευκάδας. Φιλοδοξούμε και ελπίζουμε να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών που θα σκύψουν μέσα στο λόγο του ποιητή για να μάθουν αλλά και να εμπνευστούν. Φιλοδοξούμε να το μεταμορφώσουμε σε κύτταρο πολιτισμού, σε κύτταρο συνάντησης και προβληματισμού“. Απηύθυνε κάλεσμα για σύμπραξη όλων των δυνάμεων του πολιτισμού ζητώντας συμμετοχή, συνέργεια και δράση και τόνισε ότι “η ευθύνη της λειτουργίας του Μουσείου είναι βαριά, είναι δυσκολότερη και από την δημιουργία του“.

Ο κ. Κώστας Δρακονταειδής ευχαρίστησε ονομαστικά τους ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για την δημιουργία αυτού του Μουσείου. Τον πρ. Βουλευτή Λευκάδας κ. Ξενοφώντα Βεργίνη, που είχε αποστείλει προσωπική επιστολή στον τότε Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου, ο οποίος ένα χρόνο μετά έδωσε την συναίνεσή του για την αγορά και αποκατάσταση της οικίας Σικελιανού. Τους πρ. Δημάρχους Λευκάδας κ.κ. Βασίλη Φέτση και Κώστα Αραβανή καθώς και τους τότε Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες που συνέβαλαν στο να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης με πρώτο βήμα της αγορά της οικίας στις 12/12/2008.

Ανέφερε τις δυσκολίες που ανέκυψαν από την οικονομική κρίση ανατρέχοντας στο καλοκαίρι του 2014 που το έργο κινδύνευσε να ναυαγήσει. “Καταφέραμε ΕΤΕ και Δήμος να σωθεί. Έτσι φτάσαμε να ξεκινήσει αρχές του 2015. Κι όχι μόνο σώθηκε αλλά η ΕΤΕ μετά από πρότασή μας, και ευχαριστώ γι’ αυτό προσωπικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΕ κ. Φραγκιαδάκη Λεωνίδα, ανέλαβε την άνοιξη του 2017 να επισκευάσει και το Κηποθέατρο “Άγγελος Σικελιανός”. Επίσης, ευχαρίστησε τους δωρητές Μουσεία, Ιδρύματα και φυσικά πρόσωπα που χωρίς τις δωρεές του δεν θα μπορούσε να στηθεί το Μουσείο. Τους επιστήμονες που εργάστηκαν για το Μουσείο εξαίροντας τον επαγγελματισμό τους και ιδιαίτερα τον κ. Τζώνο και την κ. Σκαλτσά. Τον Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Περδικάρη και τον Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Σπύρο Αρβανίτη, υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους τους εργαζομένους του Δήμου Λευκάδας για την δουλειά που προσέφεραν. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ εξέφρασε προς τον μεγάλο δωρητή, την Εθνική Τράπεζα, τους Διευθυντές και τα στελέχη της, τότε και τώρα, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον βοηθό Γενικό Διευθυντή Ακίνητης Περιουσίας κ. Φράγκου Γεώργιο και την συνεργάτιδά του κ. Ντάτση Χριστίνα για τις αμέτρητες ώρες συνεργασίας προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τέλος, ευχαρίστησε την δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, Ελένη Σικελιανού, για το μακρύ ταξίδι της από την Αμερική προκειμένου να παραβρεθεί στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κ. Φραγκιαδάκης Λεωνίδας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Σήμερα παραδίδουμε ένα έργο αξίας πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική κοινωνία. Η πρωτοβουλία που μας οδήγησε σήμερα εδώ ανήκει στον Τάκη Αράπογλου, τον τότε πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της Τράπεζας, ο οποίος αποφάσισε τότε να στηρίξει την ανάπτυξη της ιστορικής και ποιητικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Άγγελος Σικελιανός. (…) Τα σημερινά εγκαίνια είναι αποτέλεσμα της δουλειάς πολλών και αξιόλογων ανθρώπων, οι οποίοι έφεραν σε πέρας τόσο το κομμάτι της αποκατάστασης της οικίας όσο και το μουσειολογικό κομμάτι, με αποτέλεσμα το  Μουσείο που παραδίδουμε σήμερα να ανήκει στις βέλτιστες πρακτικές πανευρωπαϊκά. (…) Ευελπιστούμε πως με την παράδοση του έργου στο Δήμο Λευκάδας συμβάλλουμε στην επιπλέον ανάδειξη της Λευκάδας στους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες. (…) Ευχόμαστε η τοπική κοινωνία να διατηρήσει αλλά και να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες ανάδειξης του σημαντικού αυτού έργου ώστε να διαδοθεί η παρακαταθήκη του Άγγελου Σικελιανού στις νεότερες γενιές και να έχουμε βοηθήσει έτσι και εμείς στη διαχρονική επιβίωση του έργου του”.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας χάρισε μεταξύ άλλων στον κ. Φραγκιαδάκη και ένα λευκαδίτικο κέντημα με την περίφημη καρσάνικη βελονιά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής με τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο Ζακυνθινός Υπουργός έκανε μια σύντομη μνεία στη συμβολή των Επτανησίων στην πολιτική και πνευματική συγκρότηση του ελληνικού έθνους καθώς “ήταν αυτοί που μεταλαμπάδευσαν με ουσιώδη τρόπο τις πολιτικές ιδέες της δύσης, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό στον γενέθλιο τόπο μας, στα Επτάνησα“, όπως τόνισε. Αναφέρθηκε στο έργο του ποιητή και υπογράμμισε την παρακαταθήκη που αφήνει για το μέλλον μας με τη ζωή και το έργο του.

Από σήμερα οι πολίτες της Λευκάδας αλλά και όλης της χώρας μπορούν να είναι περήφανοι, να “ηχήσουν τις σάλπιγγες” (όπως προέτρεπε ο μέγας ποιητής σε μια κομβική στιγμή της ελληνικής ιστορίας στην κηδεία του Παλαμά μέσα στα πικρά χρόνια της Κατοχής), για να διατρανώσουν την ίδρυση του σπουδαίου αυτού Μουσείου το οποίο ήδη συγκεντρώνει επάνω του τα βλέμματα όλου του κόσμου. Μπορούμε όλοι μας να είμαστε περήφανοι για την ιστορική μας μνήμη, αρκεί να την αντιμετωπίζουμε με την δέουσα υπευθυνότητα. Ας της φερθούμε με σεβασμό, αλήθεια και ευθυκρισία. Θα μας ανταμείψει με το σημαντικότερο εφόδιο της ζωής, την αυτογνωσία. Με αυτό σαν όπλο, ατομικό και κοινωνικό, το μέλλον είναι στα χέρια μας ώστε να το πλάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για χάρη των επόμενων γενεών, για χάρη της Ελλάδας, της πατρίδας μας“, είπε κλείνοντας την ομιλία του.

 

Η δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού, κ. Heleni Sikelianos, χαιρέτισε τους προσκεκλημένους στην ελληνική γλώσσα αλλά ανέπτυξε την εμπνευσμένη ομιλία της στην αγγλική γλώσσα καθώς όπως είπε τα ελληνικά τώρα τα μαθαίνει. Η κ. Σικελιανού συγκίνησε το κοινό μιλώντας για τα συναισθήματα που της γεννά η παρουσία της στο χώρο, το να στέκεται μπροστά από την φωτογραφία του προπάππου της που τόσο μοιάζει με τον πατέρα της. “Οι απόγονοι του Άγγελου μοιάζουν συχνά να προέρχονται από άλλο κόσμο και δεν είχαν πάντα εύκολες στιγμές. Γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανη να μοιράζομαι τα επιτεύγματά τους μαζί σας απόψε.

 
Η Ελένη Σικελιανού εντυπωσίασε με την απλότητά της και την εμπνευσμένη ομιλία της.

Η κ. Σικελιανού εξέφρασε τις ανησυχίες της για την κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική, όπως τόνισε, αλλά είναι περιβαλλοντική, οικονομική, πολιτική, παγκόσμια. “Πως αντιμετωπίζουμε τέτοιους προκλητικούς καιρούς; Σε στιγμές κρίσης η τέχνη γίνεται πιο σημαντική από ποτέ επειδή η τέχνη είναι το κερί που τρεμοσβήνει, γύρω από το οποίο η ανθρώπινη ψυχή συναντάται, συγκεντρώνεται, πίνει και αναζωογονείται. Η παραγωγή της τέχνης, η λογοτεχνία, η ποίηση, αυτά είναι τα διαχρονικά σπουδαία πράγματα που πρέπει οι άνθρωποι να αποδείξουν στους εαυτούς τους από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα. Ο προπάππους μου και η προγιαγιά μου είχανε ένα όραμα για την παγκόσμια ειρήνη μέσα από το μοίρασμα της τέχνης και της διανόησης. Όταν η επιδίωξη του προσωπικού κέρδους έχει αφεθεί ανεξέλεγκτη και απειλεί την ανθρωπιά μας είθε τα εγκαίνια αυτού του Μουσείου να μας παρακινήσουν να φτάσουμε στο υψηλότερο πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Είθε να μας εμπνεύσουν να διαλογιστούμε για το πνεύμα του Άγγελου Σικελιανού και να σκεφτούμε τρόπους για να συμβάλλουμε καλύτερα στις κοινωνίες μας, να υποστηρίξουμε την τέχνη και την λογοτεχνία. Μερικές φορές η τέχνη μπορεί να μην μας κάνει να νιώθουμε άνετα αλλά αυτή είναι η δουλειά της, να αφυπνεί στην περιπλοκότητα του ιστού στον οποίο ζούμε.

Ελπίζω αυτό το μέρος να προσκαλεί νέους συγγραφείς να δημιουργούν και να μοιράζονται την τέχνη τους. Τιμούμε το όραμά τους για να γίνει δυνατή η τέχνη τους στο παρόν και στο μέλλον. Το ποίημα “Ιερά Οδός” ξεκινά με μια πληγή στην ψυχή, ένας πρωτόγονος πόνος για τον οποίο μέσα στους ανθρώπινους αιώνες ο φόρος της ψυχής δεν έχει ακόμη πληρωθεί. Και ακόμη ο ποιητής μέσα από την θεραπευτική γλώσσα της τέχνης αναζωογονεί τον εαυτό του, πίνει από την πλημμύρα του και βρίσκει ελπίδα. Αυτό είναι το δώρο της τέχνης σε εμάς”.

Η δισέγγονη του Άγγελου Σικελιανού καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που μαγεύτηκε από τα λόγια και την αύρα της και είπε ότι ελπίζει να είναι συχνότερα εδώ.

Μετά ακολούθησε το μουσικό μέρος της εκδήλωσης. Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας υπό την Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Κώστα Μεσσήνη απέδωσε μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και έπαιξε το “Πνευματικό Εμβατήριο” του Σικελιανού, σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, με την συνοδεία του βαρύτονου Παντελή Κοντού.

Την ιστορική αυτή εκδήλωση έκλεισε η Αγιομαυρίτικη Παρέα με τις επτανησιακές καντάδες της.

Ειρήνη Βονιτσάνου
melefkada.gr