Αυτή είναι η επένδυση του Ντ. Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό
Τρία παγκόσμια αρχιτεκτονικά γραφεία υπογράφουν τις μελέτες για την πολυτελή τουριστική εγκατάσταση. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ως πυρήνα το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Οι βίλες και το σύνολο των παρεμβάσεων στο νησί.
Πολυτελές ξενοδοχείο, βίλες από 200 έως 1.200 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), εστιατόρια, αθλητικές υποδομές, spa, μαρίνα και άλλες εγκαταστάσεις περιλαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, ύψους άνω των 165 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) η δημόσια διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Η επένδυση, που προωθείται μέσω της εταιρείας Μυκήναι ΑΕ, αναμένεται να ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, αλλά ήδη πραγματοποιούνται εργασίες στο νησί. Την αρχιτεκτονική μελέτη υπογράφουν ηχηρά διεθνή ονόματα όπως η νορβηγική Snøhetta, το γραφείο του γνωστού Αμερικανού αρχιτέκτονα Peter Marino (Peter Marino Architect PLLC) και η επίσης αμερικανική Populous, ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, με ειδίκευση στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Η πολεοδομική μελέτη έγινε από την ελληνική «Δέκαθλον», ενώ στο σχήμα των μελετητών συμμετέχουν, μεταξύ άλλων και οι AECON, Denco, Ρογκάν και Συνεργάτες, κ.α.
Το επενδυτικό σχέδιο έχει ως πυρήνα το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα το οποίο, με διασπασμένους όγκους, διαθέτει ποικιλία τύπων μονάδων διαμονής: την Κύρια Κατοικία (Master Residence), δύο πανταχόθεν ελεύθερες μεγάλες βίλες στο νότιο τμήμα του συγκροτήματος μέσου μεγέθους 600 τ.μ., και βίλες μεσαίου μεγέθους (200-250 τ.μ.) που βρίσκονται δυτικά του υπάρχοντος ιστορικού κτίσματος της Ροζ Βίλλας (364,43 τ.μ.) του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο διατηρείται.
Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. «το Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα, προσφέρει ποικιλία επιλογών και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες, με εξυπηρετήσεις (κοινόχρηστες) λειτουργίες όπως: χώρους υποδοχής, εστιατόρια και υπηρεσίες (gourmet cuisines) φαγητού και ποτών (bars), κέντρο αναζωογόνησης (Spa), επιχειρηματικό κέντρο (Business Centre), αίθουσα κινηματογράφου, Night Club, χώρους υποστήριξης / βοηθητικών λειτουργιών (Back-of-House όπως κουζίνα, πλυντήρια, χώρους επισκευών και συντήρησης, αποθήκες κ.λπ.), πισίνες και χώρους στάθμευσης».
Νοτιοδυτικά του κυρίως τουριστικού συγκροτήματος προωθείται η κατασκευή τεσσάρων πολυτελών βιλών, επιφάνειας 260 – 400 τ.μ., τοποθετημένες σε πλαγιά με ήπια κλίση. Οι τέσσερις βίλες έχουν άμεση σύνδεση με τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις στον Σκορπιό οι οποίοι θα επεκταθούν σημαντικά με τη δημιουργία «πολυαθλητικού κέντρου». Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, σχεδιάζεται η κατασκευή τουριστικού καταλύματος με την ονομασία «Το σπίτι του Λόφου» συνολικής δόμησης 565,00 τ.μ., στην περιοχή του Λόφου.
Στην ανατολική παραλία του Σκορπιού το ανακαινισμένο υφιστάμενο κτίσμα θα συμπληρωθεί με νέο κτίριο, 255 τ.μ., με χώρους εξυπηρέτησης του λουόμενων (αποδυτήρια, υπαίθριο μπαρ, κουζίνα, κ.α.). Στο δυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στο ελικοδρόμιο, προβλέπεται η νέα κατασκευή της βίλας, επιφάνειας 340 τ.μ., που θα διαμένει ο Διευθυντής / Διαχειριστής, υπεύθυνος της συνολικής λειτουργίας της πολυτελούς τουριστικής μονάδας και των συμπληρωματικών δραστηριοτήτων αναψυχής στον Σκορπιό. Τα 2.100 τ.μ. θα ξεπερνά η επιφάνεια των κτιρίων για τη φιλοξενία του προσωπικού που θα εργάζεται στο νησί με την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
Στο νοτιοδυτικό μέρος προβλέπεται η συμπλήρωση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων «με την κατασκευή νέων σύγχρονων στάβλων συνολικής χωρητικότητας 10 ίππων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ιππικού κέντρου με πεδίο εξάσκησης ίππων, η αναβάθμιση της αρένας ιππασίας βάσει σύγχρονων προδιαγραφών, και η κατασκευή μικρού κτίσματος που θα φιλοξενήσει μικρά κατοικίδια ζώα (pet zoo) και η χωροθέτηση γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ».
Για τα έργα αναβάθμισης της λιμενικής εγκατάστασης περιλαμβάνουν τόσο τον προβλήτα «Χριστίνα», όσο και τον προβλήτα Παναγίτσας. Με στόχο την ολοκληρωμένη λειτουργία του λιμένα στην «Χριστίνα» και συμπληρωματικά με τα νέα έργα στον αιγιαλό, προβλέπεται να δομηθούν ορισμένα νέα κτίσματα (π.χ. χώρος υποδοχής επιβατών, εγκατάσταση αθλητικών σπορ θαλάσσης, γραφείο ασφαλείας) συνολικής δόμησης 290,00 τ.μ..
Σύμφωνα με την Μ.Π.Ε. προβλέπεται και «η αναβάθμιση της υπάρχουσας φάρμας και η μετεξέλιξής της σε «αγροτουριστική/βιοδυναμική φάρμα» καθώς και η δημιουργία εγκαταστάσεων οικοτεχνικής προσομοίωσης παραγωγής προϊόντων, συνεχίζοντας την οργανική και συμβατή με την αρχή της επισιτιστικής εσωτερικής αυτάρκειας. Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου, τα πολλαπλά υφιστάμενα κτίρια της φάρμας θα ανακαινιστούν και θα χρησιμοποιηθούν ως εργαστήρια επεξεργασίας των τοπικών αγροτικών και ζωικών προϊόντων, αποθηκευτικοί χώροι, γραφεία, αποδυτήρια προσωπικού, χώροι διαλογής, καθώς και παραγωγής παραδοσιακών σκευασμάτων, στο πλαίσιο της δημιουργίας αγροτουριστικού/οικοτεχνικού τύπου φάρμας επίδειξης». Επίσης, στο βορειοδυτικό τμήμα της φάρμας χωροθετείται ο βιολογικός καθαρισμός.
Φώτης Κόλλιας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.