Τα είπαν όλα για τα Φωτοβολταϊκά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα Φωτοβολταϊκά πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Δημοτικό θέατρο «Ο Κέφαλος». Όλοι οι ομιλητές, με σαφήνεια, έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στους παρευρισκόμενους σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα Φ/Β. Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής
Χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής και ο αντιδήμαρχος Σάββας Σαββαόγλου, ενώ το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Κεκάτος και Νίκος Παπαδάτος, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεόφιλος Μιχαλάτος.
Πρώτος μίλησε για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χωρικός σχεδιασμός» ο Διονύσης Μινέτος, προϊστάμενο Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας. Ο κ. Μινέτος ανέπτυξε τους βασικούς λόγους που οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στις Ανανεώσιμες Πηγές, αναφέρθηκε στον κανόνα του Γαιοπροσόδου, τη χωροταξία του ΑΠΕ, αλλά και την χωρική κατανομή των Φ/Β στην Κεφαλονιά.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο κ. Ρωσσέτος Λούζης Δ/ντη ΔΕΗ Κεφαλονιάς (και από 1η Μάη ΔΕΣΔΗΕ), ο οποίος αναφέρθηκε στα «Τα φωτοβολταικά πάρκα στη Κεφαλονιά, από την εκδήλωση ενδιαφέροντος στη πράξη». Ο κ. Λούζης τόνισε πως: «Το θέμα με τα Φωτοβολταϊκά αποτελεί μία καλή επένδυση, αλλά δεν είναι απλό» δήλωσε πως πρέπει: «Χωροταξικά και ενεργειακά να μελετηθεί πριν δοθούν οι άδειες». Επίσης τόνισε ότι «έφτασαν φάκελοι μη πλήρεις» και ότι: «Μπήκε κόσμος που και πλήρωσε λεφτά και δεν θα γίνει η δουλειά του».
«Φωτοβολταϊκά στις στέγες, τοποθέτηση, κόστος και τα οφέλη που προκύπτουν», ήταν το θέμα με εισηγητή τον Δ. Κωνσταντάτατο, Πρόεδρο Ένωσης Ηλεκτρολόγων Κεφαλονιάς. Ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε πως το κόστος για να βάλει κάποιος Φ/Β στη στέγη του σπιτιού του έχει πέσει στα 33.000 ευρώ, ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα μέσα σε μία 25ετία μπορεί να φτάσουν και τις 182.000 ευρώ.
Ο Πολιτικός Μηχανικός και Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς κ. Σταύρος Τραυλός αναφέρθηκε «Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων», δηλαδή στην ενέργεια των κτηρίων και στην ορθολογική χρήση αυτής για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση της, ενώ τόνισε ότι είναι μονόδρομος η κατασκευή νέων κτηρίων χαμηλής ενέργειας.
Τέλος στο βήμα ανέβηκε ο τεχνολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Πρέντζας, ο οποίος μίλησε για τον συνδυασμό Εξοικονόμησης Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στην αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ με Εξοικονόμηση Ενέργειας.
Εν συνεχεία ακολούθησε μία γόνιμη συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.