Ιακωβάτειος - Το έκθεμα το Μήνα: Το εν Χώναις Θαύμα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 17:48

Ιακωβάτειος -  Το έκθεμα το Μήνα: Το εν Χώναις Θαύμα

 

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΥ

       Το Έκθεμα του Απριλίου παρουσιάζεται από τη Δώρα Ζαφειράτου, διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Πρόκειται για τη σπουδαία φορητή εικόνα του τέλους του 16ου αιώνα «Το εν Χώναις θαύμα», η οποία αποδίδεται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό. Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

 

         Η έκτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα αναφέρεται στην κεφαλονίτικη διάλεκτο. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κριμπάς, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Οικογενειακά ονόματα και τοπωνύμια της Κεφαλονιάς: μελέτη περιπτώσεων». Θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιουνίου. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία, για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ (3-5 Ιουνίου)

 

     Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Έρευνα, σύνθεση, ερμηνεία. Προσεγγίζοντας το θέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου» θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Ιουνίου στο Αργοστόλι (Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος») και στις 5 Ιουνίου στο Ληξούρι (Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη-Μουσείο Ληξουρίου).

     Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ανοικτό στο κοινό. Καλούμε τους φίλους της Βιβλιοθήκης και κάθε φιλότεχνο να το παρακολουθήσει.

--Για να πληροφορηθείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου ακολουθήστε το σύνδεσμο: https://conferences.uoa.gr/event/38/page/261

--Για να το παρακολουθήσετε και από απόσταση συνδεθείτε με το σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UC0rOsCrGwEe7hs2Sgih6WPg

                                                         ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                         ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Το εν Χώναις Θαύμα

 

       Φορητή εικόνα του τέλος του 16ου αιώνα, διαστάσεων 37,2 x 30 x 2 εκ., η οποία αποδίδεται στον Μιχαήλ Δαμασκηνό. Αυγοτέμπερα σε καμβά πάνω σε μονοκόμματη σανίδα.

       Πρόκειται περί σκαφωτής εικόνας επί χρυσού βάθους· μπροστά από φαιό βραχώδες τοπίο, το οποίο διαρρέεται από ποταμό που το διαιρεί σε δύο μέρη. Εικονίζεται δεξιά, μπροστά από τρουλαίο ναΐσκο, ο Άγιος Άρχιππος σε στάση ικεσίας και αριστερά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να κτυπά με το μακρύ ραβδί του την κοίτη του ποταμού. Πάνω στο άνοιγμα των βράχων από τους οποίους πηγάζει το ποτάμι, εικονίζονται πέντε ανδρικές μορφές ειδωλολατρών, που με σκαπτικά εργαλεία προσπαθούν να ενώσουν τις κοίτες των δύο ποταμών, Κούφου και Λυκόστρατου, προς τον ναΐσκο. Πίσω από τον ναΐσκο δεξιά και στο κάτω μέρος της εικόνας, καθώς και αριστερά και στο κέντρο αναπτύσσεται χαμηλή βλάστηση.

       Ο ηλικιωμένος Άγιος Άρχιππος εικονίζεται κατά τομή προς τα αριστερά, το σώμα και το πρόσωπο κατά τα 3/4 προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι αλαφρά κυρτωμένος και με τα χέρια σε στάση ικεσίας προσβλέπει προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Φοράει μοναχικά ενδύματα, εσωτερικά γκρίζο μακρύ ένδυμα, από το οποίο κρέμεται κομποσκοίνι, βαθυπράσινο κουκούλι που καταπίπτει στον τράχηλο και βαθυκόκκινο μανδύα με ήρεμες οργανικές πτυχώσεις.

       Αρχάγγελος Μιχαήλ εικονίζεται με ανοικτές τις φτερούγες και με ευρύ διασκελισμό σαν να κατεβαίνει από σκαλοπάτια κατ' ενώπιον το σώμα και κατά τα 3/4 το πρόσωπο προς τα δεξιά. Το αριστερό του χέρι είναι κατεβασμένο, ενώ στο ανυψωμένο δεξί κρατεί μακρύ κοντάρι και κτυπά την κοίτη του ποταμού. Το νεανικό του πρόσωπο έχει φαιό προπλασμό και λευκά φώτα. Φέρει φωτοστέφανο. Φοράει σκούρο πράσινο χιτώνα και το σώμα του τυλίγει ιώδες ιμάτιο με σχηματοποιημένες πτυχώσεις και λευκές ανταύγιες. Τα φορέματα φέρουν χρυσές διακοσμήσεις.

       Από τους ειδωλολάτρες, δύο φορούν ενδύματα κόκκινα, ένας ιώδες και ένας φαιό. Στο ναΐσκο κυριαρχεί το γκρίζο χρώμα, το βαθύ πράσινο και κόκκινο στα κεραμίδια και το σπασμένο κόκκινο στα σκαλοπάτια. Στο πάνω μέρος της εικόνας με κόκκινο μελάνι διακρίνεται η επιγραφή ΤΟ ΕΝ ΧΩΝΑΙΣ ΘΑΥΜΑ και πάνω από την μορφή του Αρχαγγέλου η επιγραφή Ο ΑΡΧΩΝ ΜΙΧΑΗΛ. Τέλος, με χρυσό μελάνι πάνω από την μορφή του Αγίου η επιγραφή Ο ΑΓΙΟΣ ΑΡΧΙΠΟΣ (sic).

       Η εικόνα ανήκε στην οικογενειακή συλλογή των Τυπάλδων Ιακωβάτων και κληροδοτήθηκε το 1963 μαζί με την οικία και τα υπόλοιπα οικογενειακά κειμήλια στο ελληνικό Δημόσιο από τη μοναδική απόγονο της οικογένειας Αικατερίνη Τουλ Ιακωβάτου, προκειμένου να λειτουργήσει στον χώρο Δημόσια Βιβλιοθήκη- Μουσείο.    

       Φυλάσσεται στη Συλλογή εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων του Μουσειακού Τμήματος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Θεοδώρα Ζαφειράτου

μδσφ


Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250