Γαλανός στον COSMOS 96,5: Σταθμός στην Κεφαλληνιακή ιστορία, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βικέντιου Δαμοδού

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2022 10:54

Γαλανός στον COSMOS 96,5: Σταθμός στην Κεφαλληνιακή ιστορία, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βικέντιου Δαμοδού

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,   φιλοξενήθηκε ο  Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ληξουρίου Γεράσιμος Γαλανός, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Βικέντιου Δαμοδού στα Χαβριάτα Παλικής: « Ο Σύλλογος Αγριλιώτισσας των Χαβριάτων με την πρόεδρο Έλενα Μοσχοπούλου - και θεωρώ ότι αυτό είναι σταθμός στην Κεφαλληνιακή ιστορία - θα παρουσιάσουν την προτομή του μεγάλου Δασκάλου και Διαφωτιστή Βικέντιου Δαμοδού. Ο Δαμοδός υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα, συνέχισε την μεγάλη ιστορία της εκπαίδευσης και της φιλοσοφίας στον τόπο μας και όχι μόνο. Υπήρξε Έλληνας δικηγόρος και φιλόσοφος, θεολόγος, εισηγητής της φιλοσοφίας του Ρενέ Ντεκάρτ στην Ελλάδα και ένας από τους πρώιμους εκπροσώπους του Νεοελληνικού διαφωτισμού. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Αγριλιώτισσα Έλενα Μοσχοπούλου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαβριάτων Σπύρος Μοσχόπουλος ,αναζητούσαν μια προσωπογραφία του Δαμοδού. Έως τώρα το μόνο που είχε βρεθεί, ήταν ένα σκίτσο αχνό σε ένα εκκλησιαστικό βιβλίο το οποίο ήταν στην κατοχή μου κατά σύμπτωση και  στο οποίο κάποιος ανώνυμος είχε σχεδιάσει το πρόσωπο του Δαμωδού. Είχα ενημερώσει και τον μακαρίτη Παπά Γεώργιο Μεταλληνό, ο οποίος μου είπε ότι εάν κάποτε σκεφτείτε να κάνετε μία προτομή ,καλό είναι να χρησιμοποιήσετε αυτό το σχέδιο, γιατί φαίνεται ότι προέρχεται από κάποιο παλαιότερο. Βάσει αυτού  έφτιαξαν μία προτομή εξαιρετική, η οποία την Πέμπτη  28 Ιουλίου με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ. Δημητρίου και των πολιτειακών αρχών θα παρουσιαστεί».

Στον Βικέντιο Δαμοδό και στο έργο του: « Η οικογένεια του καταγόταν από την Μεθώνη. Μεθώνη-Ντα μεθών- έγινε στη συνέχεια  το επίθετο Δαμοδός. Ο πατέρας του ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας , λεγόταν Φραγκίσκος και ανήκε στον κύκλο των ευγενών του νησιού. Η μητέρα του Φιλανδία, ήταν κόρη ιερέα και σαφώς επηρέασε τον γιό της και ακολούθησε και τα Θεολογικά. Ο Δαμοδός αναζήτησε ευρύτερα τη φιλοσοφία και τις θετικές επιστήμες και μας άφησε ένα έργο αξιόλογο. Έγραψε για την φυσιολογία, την ρητορική, την θεολογία . Είχε ένα πολύ ενδιαφέρον άνοιγμα στη ζωή του και δράση. Ωστόσο επειδή υπήρχαν πάντα οι συγκρούσεις με τον Καθολικό κόσμο που ήταν κατακτητές εδώ και ήθελαν να περάσουν το δικό τους δόγμα, ο Δαμοδός ήταν αυτός που επηρεασμένος από τους γονείς του , ακολούθησε την Ορθόδοξη γραμμή. Έγραψε την «Δογματική» που τον επόμενο χρόνο θα γίνει μια μεγάλη παρουσίαση σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου  του Αγίου Όρους και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων , διότι εκεί υπάρχουν τα χειρόγραφα του Δαμοδού και θα τα παρουσιάσουμε και εδώ στον τόπο μας. Είναι μια προσωπικότητα πολύ μεγάλη ο Δαμοδός και στην φιλοσοφία του προσπάθησε να απελευθερωθεί από τον Δυτικό Σχολαστικισμό και από τον αυστηρό Αριστοτελισμό του Κορυδαλλέα που κυριαρχούσε στην Ανατολή.  Το πνεύμα του αυτό διαπνέει τα έργα του.  Η «Επίτομος Λογική κατ’ Αριστοτέλην», η Ρητορική, η «Σύνοψις Ηθικής Φιλοσοφίας» , η «Φυσιολογία αιτιολογική εις την κοινήν διάλεκτον σχολαστική, Αριστοτελική και νεωτερική», η «Μεταφυσική, ήτοι πρώτη φιλοσοφία και φυσική θεολογία, Φυσική, Μεταφυσική» , είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Δεν είναι μια προσωπικότητα που έδρασε και πέρασε. Ότι μας άφησε μας προβληματίζει . Μας άφησε ερωτήματα που θα τα αναπτύξει η κ Τρομπέτα για το αν ο Δαμοδός μπορεί να είναι επίκαιρος και είναι, διότι σήμερα βάλλεται η Ορθοδοξία , βάλλονται οι αξίες του ανθρώπου, βάλλεται η αξία της καθαρής σκέψης. Ο Δαμοδός είναι ένα πολύ μεγάλο Κεφάλαιο  που θέλει να μελετηθεί και να παρουσιαστεί. Γι αυτό τον λόγο, τόσο το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου όσο  και εγώ ,είμαι και Πρόεδρος της Εταιρείας Δαμοδού για τα έργα του και η πρόεδρος της Αγριλιώτισσας κ. Μοσχοπούλου, σκεφτόμαστε να εκδώσουμε εκλαϊκευμένο μικρό  τεύχος  την επόμενη χρονιά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και να είναι πιο κοντά στη σκέψη και τη δράση του Δαμοδού».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Απόδοση κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250