Η Ασημίνα Προέδρου μας συστήνεται με την βραβευμένη ταινία της «Πίσω από τις Θημωνιές» - Στην Κεφαλονιά σήμερα η σκηνοθέτις – Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 05 Μαρτίου 2023 09:26

Η Ασημίνα Προέδρου μας συστήνεται με την βραβευμένη ταινία της «Πίσω από τις Θημωνιές» - Στην Κεφαλονιά σήμερα η σκηνοθέτις – Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η σεναριογράφος , σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Ασημίνα Προέδρου, για την βραβευμένη μεγάλου μήκους ταινία της «Πίσω από τις Θημωνιές», που θα προβληθεί Σάββατο 4 Μαρτίου 21:00 το βράδυ και Κυριακή 5 Μαρτίου 18:00 το απόγευμα στο Δημοτικό  Θέατρο Αργοστολίου ο «Κέφαλος» και όπου θα παραβρεθεί και η ίδια.

Η κ. Προέδρου συνοπτικά αναφέρθηκε:

Στην ταινία «Πίσω από τις θημωνιές»: «Η ταινία πήρε έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και αμέσως μετά έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας στην GOA, όπου πήρε το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Στις κινηματογραφικές αίθουσες είναι για έβδομη εβδομάδα και χαίρομαι που θα προβληθεί και στην Κεφαλονιά. Έχω κάνει τη σκηνοθεσία, έχω γράψει το σενάριο , όμως ήταν μια συλλογική δουλειά κι έχει δουλέψει πάρα πολύς κόσμος σ αυτή την ταινία».

Στο σενάριο της ταινίας και την χρηματοδότηση της : «Ξεκίνησα να γράφω το σενάριο το 2014, πήρε πάρα πολλά χρόνια, γιατί πήρε πολλά χρόνια και η χρηματοδότηση της ταινίας. Είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Βόρειας Μακεδονίας και στη Βόρεια Μακεδονία έχουν γίνει και γυρίσματα. Η συμπαραγωγή είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο και τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια έτσι γίνονται οι ταινίες στην Ελλάδα. Η ιστορία τοποθετείται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας , στην λίμνη Δοϊράνη στον νομό Κιλκίς. Το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με το πόσοι καθημερινοί άνθρωποι εγκλωβιζόμαστε σε ένα σύστημα διαφθοράς και εμπλέκεται και το μεταναστευτικό».

Στον στόχο της ζωής της τον χώρο του σινεμά: « Ήθελα πάντα να σπουδάσω κινηματογράφο, είχα μία συστολή όταν το ζητούσα από τους δικούς μου, μπήκα στην Σχολή το 2000 , μέχρι τότε δεν υπήρχε καν σχολή στο πανεπιστήμιο, το τμήμα Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2004. Ξεκίνησα να σπουδάζω οικονομικά , έκανα και μεταπτυχιακό στην ΑΣΟΕ, εργάσθηκα 14 χρόνια και έφυγα πρίν 1μιση χρόνο στα μέσα του μοντάζ της ταινίας, με το σκεπτικό, η τώρα η ποτέ».

Στις γυναίκες σκηνοθέτες στην Ελλάδα: « Υπάρχουν γυναίκες της γενιάς μου σκηνοθέτιδες και λίγες μεγαλύτερες πολύ καλές. Γυναίκες της γενιάς μου είναι αρκετές που κάνουν τώρα τις πρώτες τους ταινίες και είναι πιο πολλές από τις προηγούμενες γενιές».

Στο εφαλτήριο για το πέρασμα της στην σκηνοθεσία και σ αυτή καθ αυτή την σκηνοθεσία: «Το βασικό ήταν το πόσο αγάπη έχω για την σκηνοθεσία και το πάθος είναι από τα πιο βασικά που υπάρχει. Φυσικά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα καταφέρεις , γιατί όταν κάνεις μια ταινία ακροβατείς λίγο σε ένα τεντωμένο σχοινί. Η παραγωγή στην Ελλάδα γίνεται πάντα με λιγότερα χρήματα και μπορεί κάτι να πάει στραβά και να μην λειτουργεί η ταινία από μια σκηνή».

Στα γυρίσματα της ταινίας «Πίσω από τις θημωνιές»: « Γυρίσαμε την ταινία εν μέσω covid, εν μέσω Lock down , χάναμε τον ένα χώρο μετά τον άλλο και ψάχναμε όλοι οι συνεργάτες να βρούμε κάτι άλλο με ένα μικρό μπάτζετ. Κάπως έτσι μπορεί να πάρεις κάποια ρίσκα που να μην σου βγούνε και να μην λειτουργήσει αυτό στο κοινό».

{https://www.youtube.com/watch?v=D6ISfwXAUjc}

Στη αποδοχή της ταινίας από το κοινό: « Το πιο σημαντικό είναι το πώς επικοινωνείτε η ταινία μέσα στην αίθουσα από το κοινό και αυτό είναι το πιο συγκινητικό από όλα. Αυτά που εγώ έχω στο μυαλό μου το πώς τα αντιλαμβάνονται , το πώς ο καθένας βλέπει τα δικά του στην ταινία και ταυτίζεται με τον κάθε χαρακτήρα, είναι το πιο συγκινητικό. Μου έχουν μιλήσει άνθρωποι για πράγματα σε τόσο μικρές λεπτομέρειες, που κι εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ τι αντίκτυπο θα είχαν».

Στις επιρροές που έχει δεχθεί από άλλους σκηνοθέτες: « Συζητώντας με τους συνεργάτες μου είχα αναφορές συγκεκριμένων σκηνοθετών, στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι οι αναφορές που έχω και το βλέπω και από τον ίδιο τον κόσμο και εγώ εκ των υστέρων, είναι χιλιάδες. Από λογοτεχνία, από εικαστικούς, διαμορφώνεις ένα κριτήριο και κάνεις δικά σου κάποια πράγματα. Στην ταινία για παράδειγμα υπάρχει επιρροή από τον Κουστουρίτσα, αλλά παρ όλα αυτά τα στοιχεία αυτά (νύμφες, καρναβαλικά στοιχεία) τα έχω εντάξει με εντελώς ρεαλιστικό τρόπο, που θυμίζει μεν, αλλά δεν είναι με τον τρόπο που το κάνει ο σκηνοθέτης».

Στην παρουσία της στις προβολές της ταινίας: « Όποτε μου ζητάνε και όποτε μπορώ πηγαίνω. Στην επαρχία είναι η δεύτερη φορά και αυτή είναι στην Κεφαλονιά. Θα χαρώ πάρα πολύ να μιλήσω και με τον κόσμο μετά, είναι πολύ σημαντικό και για μένα αυτό, γιατί είναι η πραγματική επικοινωνία».

Η μεγάλου μήκους ταινία "Πίσω απο τις Θημωνιές" δεν είναι η πρώτη κινημαυογραφική επιτυχία της Ασημίνας Προέδρου. Είχε προηγηθεί το 2013 η μικρού μήκους ταινία «Red Hulk» που την έκανε γνωστή στο κινηματογραφικό κοινό και είχε αποσπάσει σημαντικές βραβέυσεις στο Φεστιβάλ Ταινιών Μηκρού Μήκους της Δράμας και στις Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα. 

Σήμερα το βράδυ, θα βρίσκεται κοντά μας στις 9 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος". 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-979771706?si=4f8991807349439ebe07a1335bae0191&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250