Το Έκθεμα του Ιουνίου: Επιστολή Ληξουριωτών στο βουλευτή Γεώργιο Τυπάλδο Ιακωβάτο για το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Ληξουρίου
ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ IOYNIOY 2023
Το Έκθεμα του Ιουνίου 2023 παρουσιάζεται από τη Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Δώρα Ζαφειράτου. Αναφέρεται σε επιστολή Ληξουριωτών στο βουλευτή Γεώργιο Τυπάλδο Ιακωβάτο για το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Ληξουρίου (1865), Οι σχετικές πληροφορίες είναι ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας: http://vivl-lixour.kef.sch.gr
- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, η Ιακωβάτειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου και το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης διοργανώνουν την Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023, 7.30 μ.μ., διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση, κατά την οποία θα μιλήσει ο παθολόγος-ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, δρ. Ιατρικής, συγγραφέας βιβλίων ιατρικής αλλά και της ιστορίας και λαογραφίας της Ιατρικής.
Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τίτλο γης ομιλίας και τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και συζήτησης, που θα ακολουθήσει.
- ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Θερμά ευχαριστούμε τους συμπολίτες/τις συμπολίτισσές μας κ.κ. Θάνο Ασκητή, Ευτυχία Γιακουμάτου, Παναγή Δελλαπόρτα, Νίκο Κομητόπουλο, Ειρήνη Ράλλη, Δημήτρη Ρεπούση και Δημήτρη Σολωμό, οι οποίοι/οι οποίες ενίσχυσαν οικονομικά μέσω του «Συλλόγου Φίλων της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης» την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ (1865)
Στους φακέλους που περιέχουν την προσωπική αλληλογραφία του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου και φυλάσσονται στο Αρχειακό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Αρχείο Τυπάλδων Ιακωβάτων) σώζεται επιστολή με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1865. Οι αποστολείς της είναι οι Φώτιος Γερολυμάτος πτ. Ιωάννου, Δημήτριος Σφαέλος χειρουργός και Αντώνιος Π. Αραβαντινός Καρλάτος. Παραλήπτης είναι ο Γεώργιος Τυπάλδος Ιακωβάτος, που ως εκλεγμένος βουλευτής Κεφαλονιάς διαμένει στην Αθήνα.
Με την επιστολή τους αυτή οι τρεις Ληξουριώτες της εποχής διαμαρτύρονται στον βουλευτή τους για το ότι έχει κατατεθεί πρόταση στη Βουλή για το κλείσιμο του Πρωτοδικείου Ληξουρίου, απόφαση που πάρθηκε στο πλαίσιο της διοικητικής αφομοίωσης της Κεφαλονιάς (και των υπολοίπων Επτανήσων φυσικά) στο ελληνικό κράτος μετά την Ένωση με την Ελλάδα το 1864, και στέλνουν αναφορές υπογεγραμμένες από κατοίκους της πόλης και της εξοχής, για να τον ενισχύσουν στην προσπάθειά του για ανατροπή αυτής της απόφασης.
Η περίοδος της διοικητικής αφομοίωσης και της εφαρμογής της νομοθεσίας του ελληνικού κράτους στα Επτάνησα μετά την Ένωσή τους με την Ελλάδα (1864) παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι ουσιαστικά οι κάτοικοι των νησιών καλούνται να αλλάξουν την καθημερινότητά τους και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα διοίκησης. Το γεγονός αυτό δεν έγινε πάντοτε ομαλά. Αντίθετα στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αλλαγές δημιουργούσαν εντάσεις και αντιπαραθέσεις, καθώς θεωρούνταν ότι επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στη ζωής τους, όπως και η συγκεκριμένη πρόταση για την κατάργηση του Πρωτοδικείου Ληξουρίου.
Γεγονότα όπως αυτά που καταγράφονται στην συγκεκριμένη, προφανώς μας θυμίζουν ανάλογες σύγχρονες καταστάσεις και συμπεριφορές.
Θεοδώρα Ζαφειράτου
Δρ Ιστορίας