Νίκος Φωκάς στον Inkefalonia 89,2: ‘’Όταν θέλεις να τιμήσεις τους ήρωες προγόνους σου, χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή αγάπη’’

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 11:23

Νίκος Φωκάς στον Inkefalonia 89,2: ‘’Όταν θέλεις να τιμήσεις τους ήρωες προγόνους σου, χρειάζονται λίγα λόγια και πολλή αγάπη’’

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο πρόεδρος του ΑΟ ΦΩΚΑΤΩΝ Νίκος Φωκάς, για τις διήμερες επετειακές εκδηλώσεις για την Μάχη του Λάλα που έλαβαν χώρα στα Φωκάτα το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου.

«Για να διοργανώσεις τέτοιες εκδηλώσεις, χρειάζεται να έχεις αγάπη. Όταν θέλεις να τιμήσεις τους προγόνους σου, αυτούς τους ήρωες, ή θέλεις να προσφέρεις κάτι, δεν χρειάζονται πολλά λόγια, πρέπει να είμαστε μετριοπαθείς και να προσφέρουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην κοινωνία που ζούμε» τονίζει ο κ. Φωκάς αρχικά και συνεχίζει: «Ο αγώνας δρόμου των Φωκάτων επανήλθε μετά από 4 χρόνια λόγω covid και τον εντάξαμε για πρώτη φορά μια και από πέρσι ξεκινήσαμε να κάνουμε τους επετειακούς εορτασμούς για τη μάχη στο Πούσι κατά των Τουρκαλβανών Λαλαίων στο διήμερο των εκδηλώσεων. Ο πρώτος των πρώτων που έσπασε και το ρεκόρ των αγώνων, ήταν ένας δρομέας από το Λάλα».

«Συμμετείχαμε στο Πούσι και στο Λάλα την προηγούμενη εβδομάδα ένα 3ήμερο , εκεί όπου έγινε η τελική μάχη με τη συμμετοχή 400 Κεφαλονιτών. Σε μία εποχή που ήταν Αγγλοκρατούμενα τα Ιόνια Νησιά κατάφεραν οι Κεφαλονίτες και πήγαν με κάποιον ευρηματικό τρόπο . Νιώθουμε υπερήφανοι ως Κεφαλονίτες , γιατί και στα δύο μέρη και στο Λάλα και στο Πούσι αναγνωρίζουν ότι αν δεν συμμετείχαν οι Κεφαλονίτες , ίσως να μην προχωρούσε η επανάσταση του 1821. Ήταν τόσο σημαντική αυτή νικηφόρα μάχη και οι 400 Κεφαλονίτες είχαν μαζί τους και 4 κανόνια , 2 του Πανά και 2 του Μεταξά ενώ οι Πελοποννήσιοι δεν είχαν κανόνια. Έτσι κατατρόπωσαν του Τουρκαλβανούς που ήταν σ όλη την Πελοπόννησο».

«Το έναυσμα για την συμμετοχή μας στις επετειακές εκδηλώσεις του Λάλα μου το οφείλω στον Γιατρό Γιώργο Κουρή, ο οποίος παρευρίσκετο πάντα εκεί , ήταν έφεδρος αξιωματικός και πρέπει να τον τιμούμε , γιατί εκείνος ξεκίνησε όλη αυτή τη διαδικασία. Μου μετέδωσε αυτό τον πατριωτισμό καλώντας με δύο φορές να παραβρεθώ μαζί του και στην συνέχεια όταν έκανα τον ΑΟ ΦΩΚΑΤΩΝ , η πρώτη μου ενέργεια ήταν εδώ και 9 χρόνια, να πηγαίνουμε κάθε χρόνο και να τιμούμε τους ήρωες μας στο Πούσι. Στο Κοργιαλένειο Μουσείο, υπάρχει η σημαία των Κεφαλονιτών που έλαβαν μέρος στη μάχη του Λάλα».

Ο κ Φωκάς τόνισε ότι τις εκδηλώσεις στήριξαν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και ο Δήμος Αργοστολίου και ευχαρίστησε τους Πολιτιστικούς συλλόγους που είχαν έρθει στην Κεφαλονιά, για να τιμήσουν την εκδήλωση, ’Μωραίτες εν χορώ’’, Αγιος Κωνσταντίνος Λάλα Ηλείας και τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας "Χαράλαμπος Βιλαέτης" από τον Πύργο Ηλείας και τους τρείς πολίτες από την Νεμούτα Πύργου που παραβρέθηκαν και σημείωσε:. «Ανταποκριθήκαμε άψογα στην φιλοξενία των 3 συλλόγων, όπως έπραξαν και εκείνοι σε σχέση με εμάς. Είμαστε πλέον αδελφικοί σύλλογοι και υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι που περιμένουν να τους καλέσουμε».

Ευχαρίστησε επίσης τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρο Τραυλό , τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο,τους εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας του Νησιού, τους απόστρατους αξιωματικούς , τον διοικητή της ΑΕΝ τον Δήμαρχο Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη και τον Αντιδήμαρχο Γεράσιμο Γαλανό που ήταν ο ομιλητής και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αγκαλιάζουν αυτές τις εκδηλώσεις.

Ευχαρίστησε ακόμη τα παιδιά του συλλόγου και τις ακούραστες όπως τις χαρακτήρισε γυναίκες του συλλόγου και εξήρε την αγάπη του κόσμου που είναι η κινητήρια δύναμη του συλλόγου.

Η επόμενη εκδήλωση που διοργανώνει ο ΑΟ ΦΩΚΑΤΩΝ είναι η Ποντιακή βραδιά 31 Αυγούστου στα Φωκάτα, με την παρουσία 35 ποντίων από την Νάουσα.

Κλείνοντας ο κ Φωκάς αναφέρθηκε στο γένος των Φωκάδων, που με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, οι Εμμανουήλ και Ανδρόνικος Φωκάς πήγανε στην Μάνη , όπου υπήρχε η επαρχία Φωκάς και υπάρχει και το κάστρο των Φωκάδων και η εκκλησία οι Άγιοι Απόστολοι.: « Βρεθήκαμε εντελώς τυχαία σ αυτό το κάστρο με Φωκάδες από την Μάνη που έχουν μετονομαστεί σε Φωκάς Καβαλιεράκης. Και μάθαμε ότι μετά 17 χρόνια από την εγκατάσταση τους εκεί, έφυγε ο Εμμανουήλ Φωκάς και εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά , στην αρχή στα Μαυράτα και Ελειό και μετά Τσακαρισιάνο και στα σημερινά Φωκάτα. Υπάρχουν δεσμοί πλέον με την ίδια οικογένεια και επικοινωνούμε με την Μάνη κάθε χρόνο. Από δύο αδέλφια είναι οι Φωκάδες της Μάνης και οι Φωκάδες της Κεφαλονιάς. Τραβάει ο δεσμός αίματος και οι πιο απίστευτες ιστορίες γεννιούνται μόνες τους»

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-366456591?si=ccc691677ac84feaafa63fe7be2aaf69&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250