Η Όλγα Λασκαράτου για την μεγάλη αποψινή επετειακή συναυλία στο Αργοστόλι των Τσαλιγοπούλου - Φριτζίλα - Παπαγεωργίου (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023 16:36

Η Όλγα Λασκαράτου για την μεγάλη αποψινή επετειακή συναυλία στο Αργοστόλι των Τσαλιγοπούλου - Φριτζίλα - Παπαγεωργίου (Inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η παραγωγός μουσικών εκπομπών και εκπομπών λόγου Όλγα Λασκαράτου , για την επετειακή συναυλία για τα 70 χρόνια από τον σεισμό του 1953 στην Κεφαλονιά "Τραγουδώντας τις μνήμες και τη ζωή" την οποία παρουσιάζει και επιμελείται σήμερα 22  Αυγούστου και 21:00 στο Στάδιο «Ανδρέας Βεργωτής» στο Αργοστόλι.

Η κ. Λασκαράτου, που έλκει την καταγωγή της από το Ληξούρι, αρχικά αναφέρθηκε στο ραδιόφωνο στο οποίο έχει αφιερώσει 30 συναπτά έτη από τη ζωή της, γιατί η μουσική είναι η ζωή της: «Τη μεγαλύτερη δουλειά νομίζω την κάνει η ΕΡΤ και οι δημοτικοί και τοπικοί σταθμοί. Κάτι έχει αλλάξει στο τοπίο των ιδιωτικών ραδιοφώνων , κυρίως των μουσικών με το pray list και όλη αυτή την τρομερή επανάληψη.

Το ραδιόφωνο είναι η καθημερινότητα μας και μπορεί να έχει απαξιωθεί και ο κόσμος να έχει στραφεί αποκλειστικά στο internet , αλλά ήταν και πρωτοπόρος και επειδή έχουν αλλοιωθεί κάποια χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά και αυθεντικά, μας έχει στρέψει αλλού και ίσως αυτό θα έπρεπε να το δούμε».

Το ντοκιμαντέρ «Μια φωνή μέσα στη νύχτα» των Χρήστου Τόλη, Όλγας Λασκαράτου και Άρη Λυχναρά, που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φετινό, 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προτάθηκε για το Βραβείο Κοινού, είναι ένα φιλμ για το ραδιόφωνο του σήμερα και η κ. Λασκαράτου αναφέρει σχετικά:«Φιλοξενήθηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο, μετά κάναμε κάποιες προβολές στην Αθήνα, έχει προβληθεί μέσω του φεστιβάλ σε πολλές κινηματογραφικές λέσχες σε όλη την επικράτεια και πήραμε και ένα βραβείο τον Ιούνιο στο Λονδίνο.

Ένα ντοκιμαντέρ για το ραδιόφωνο αγκαλιάστηκε και νομίζω ότι είναι κάτι που μας δίνει το πάτημα για να πούμε παραπάνω πράγματα. Η τέχνη η το ραδιόφωνο δεν αυτόνομα η αφηρημένα πολιτική, είναι όλα ένα και το ένα κουμπώνει στο άλλο , όπως η ζωή. Δεν είναι απομονωμένο το θέμα του ραδιοφώνου».

Για την συναυλία "Τραγουδώντας τις μνήμες και τη ζωή", ξεδιπλώνει ένα κομμάτι της ψυχής της: « Όλα τα καλοκαίρια τα πέρασα στην Κεφαλονιά με αναμνήσεις που είναι πάρα πολλές, με την μουσική που είναι οι ρίζες του τόπου, και με τα χρόνια άρχισα να μελετώ την ιστορία του τόπου και με ενδιαφέρει και η έρευνα από την μουσικολογία ορμώμενη. Ίσως δεν την φωνάξαμε την ιστορία της μουσικής μας και με τη ροή του χρόνου ο καθένας ξεχνάει από πού είναι και την γλώσσα που μιλάμε, όμως το ότι η καντάδα είναι ζωντανή ακόμα, μπορεί κανείς να το δει και μέσα στα τραγούδια που ακόμα και τώρα γράφονται. « Η σωτηρία της ψυχής» είναι καντάδα, «Το πρωινό τσιγάρο» επίσης κλπ. Επομένως το θέμα ήταν πως αυτό το Επτανησιακό τραγούδι και ειδικότερα η καντάδα πέρασε μέσα στα χρόνια στο λεγόμενο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι και τις ρεμπέτικες καντάδες. Ο Μίκης Θεοδωράκης που θα τον τιμήσουμε, επηρεάστηκε από εδώ.

Η ιδέα της σημερινής συναυλίας ήταν δική μου, αγκαλιάστηκε με θέρμη και υποστηρίχτηκε από τον Δήμο Αργοστολίου και συγκεκριμένα από τον Γιώργο Τσιλιμιδό. Μίλησα με τους συναδέλφους καλλιτέχνες στην Αθήνα και το γραφείο παραγωγής συναυλιών ένα από τα μεγαλύτερα, την «ΠΡΟΣΠΕΡΟ’, και είναι μεγάλη επιτυχία το ότι κατορθώσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία, την οποία προετοιμάζουμε από το προηγούμενο φθινόπωρο. Δεν είναι τόσο απλό, οι μουσικοί μας είναι κορυφαίοι και ασφαλώς και οι ερμηνεύτριες μας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου , η Μάρθα Φριντζήλα και η  Μαρία Παπαγεωργίου. Για να δείξουμε ότι η καντάδα έχει περάσει πλέον μέσα στα χρόνια και έχει παγιωθεί και τραγουδιέται από όλους, που παρ όλο που είναι αντρική τώρα έχουμε τρείς γυναίκες. Θα έχουμε και την συμμετοχή και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Δήμο Αργοστολίου γιατί το ήθελα πάρα πολύ της Φιλαρμονικής και της Μαντολινάτας του Δήμου Αργοστολίου και των ‘Κανταδόρων της Λειβαθούς’.

Μας έχουν διαθέσει επίσης αρχειακό υλικό το Ίδρυμα Κοσμετάτου, η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά και οι σκηνοθέτες Άννα Μπαλαμπάνη και Γιούρι Αβέρωφ και έχουμε φτιάξει βίντεο και έχουμε φωτογραφίες που είναι η ιστορία του τόπου όλου αποτυπωμένη. Επίσης έχουμε και κείμενα. Σημασία έχει να πούμε δυο λόγια και για τους σεισμούς, αλλά και για το πώς η Επτανησιακή καντάδα πέρασε πια σε όλη την επικράτεια και ‘έγινε μέρος του Ελληνικού πολιτισμού».

Κλείνοντας η κ. Λασκαράτου τόνισε ότι πρέπει να φροντίζεις το τώρα σου αλλά και την μνήμη σου, γιατί χωρίς αυτήν δεν πάς πουθενά: «Πως θα πας μπροστά αν δεν ποτίζεις την ρίζα για να ανθίσει καινούργια λουλούδια. Αυτή η συναυλία δεν γίνεται τυπικά από κανέναν μας , γίνεται επειδή το επιθυμούμε, το κάνουμε από τη καρδιά μας για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να γίνει μια γιορτή μνήμης για το ότι καταφέραμε να έχουμε ένα νησί , το οποίο είναι τρομερά συγκινητικό και όλο αυτό αποτυπώνεται και στην τέχνη. Αυτή η συναυλία είναι ένα μοίρασμα για όλους. Ελάτε να το ζήσουμε, γιατί είναι αναμνήσεις που έχουμε φτιάξει όλοι μαζί και τώρα θα φτιάξουμε καινούργιες σ αυτό τον τόπο τον μαγικό».

Υ.Σ.Η συναυλία είναι μια διοργάνωση του Δήμου Αργοστολίου- Ερμηνεύουν: Ελένη Τσαλιγοπούλου - Μάρθα Φριντζήλα - Μαρία Παπαγεωργίου -Ενορχηστρώσεις: Τάκης Φαραζής Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής - πιάνο, ακορντεόν  David Lynch - πνευστά  Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου - κιθάρα, μαντολίνο  Πέτρος Βαρθακούρης - κοντραμπάσο Συμμετέχουν: Η Φιλαρμονική και η Μαντολινάτα του Δήμου Αργοστολίου και οι ‘Κανταδόροι της Λειβαθώς’ Σχεδιασμός ήχου: Τάκης Σπυρόπουλος Σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Αθανασοπούλου Επιμέλεια οπτικού υλικού: Χρήστος Τόλης Παρουσίαση-Επιμέλεια προγράμματος: Όλγα Λασκαράτου Εκτέλεση παραγωγής: PROSPERO –Είσοδος ελεύθερη.

{https://soundcloud.com/user-46829938/nkefalonia-892-22-8-2023?si=388f74bf4b59442ca9b4c31dc5577144&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250