Περιήγηση στο Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων
Σε Στολίδι του Χωριού, αλλά και της ευρύτερης Περιοχής της Παλικής, έχει μετατραπεί το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μας, μετά και από τις τελευταίες εργασίες που έγιναν σε αυτό.
Τα τελευταία 4 χρόνια δεν είχε γίνει καμία εργασία στο Μουσείο, λόγο της απόφασης που είχε πάρει η δημοτική αρχή και τη δημοπράτηση έργων 35000€.
Δυστυχώς σταμάτησαν την εργολαβία ! και έτσι για μία ακόμα φορά ο Σύλλογός μας ο οποίος έχει και τον πρώτο λόγο στο Μουσείο μετά την παραχώρηση του από την εκκλησία, ανέλαβε πρωτοβουλίες και σήμερα μετά και την ολοκλήρωση των έργων που κάναμε, μετατρέψαμε το Μουσείο μας, σε στολίδι του χωριού μας.
Η πρώτη παρέμβαση έγινε με την αντικατάσταση των παραθύρων που είχαν καταστραφεί και είχαμε ενισχυθεί για το σκοπό αυτό με 1500€ από τον κ. Μαρούλη Μάρκο.
Η Ολοκληρωτική όμως παρέμβαση έγινε με την πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας κ. Γεράσιμου Μαρούλη, ο οποίος για ένα σχεδόν μήνα κάθισε στο χωριό μετά το Πάσχα και με την βοήθεια του Μαρούλη Διονύση του Μεμάγγελου, εργάσθηκαν σκληρά και μετέτρεψαν το Μουσείο μας σε ένα από τα καλύτερα αν όχι το Καλύτερο Λαογραφικό Μουσείο της Κεφαλονιάς.
Στην Περιοχή της Παλικής είναι το μοναδικό του είδους του.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τον Αντιπρόεδρό μας κ. Γεράσιμο Μαρούλη όσο και τον κ. Διονύση Μαρούλη του Μεμάγγελου για την τεράστια συμβολή τους και την εργασία που προσέφεραν.
Λειτουργία του
Το Δ.Σ του Συλλόγου μας στη συνεδρίασή του χθες, 12 Ιουνίου αποφάσισε το Μουσείο να είναι ανοικτό κάθε απόγευμα 18,00 έως 20,30 με υπεύθυνο τον Διονύση Μαρούλη του Μεμάγγελου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη, ντόπιο και ξένο, να το επισκεφτεί και να θαυμάσει τα εκθέματά του.
Προσφορά εκθεμάτων
Στο Μουσείο μας μπορεί ο επισκέπτης εκτός των παλιών μηχανημάτων που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου, να δει και δεκάδες αντικείμενα και εργαλεία που μας προσέφεραν χωριανοί και φίλοι και τα οποία χρησιμοποιούσαν στην καθημερινοί τους εργασία οι παππούδες και γιαγιάδες μας
Σας καλούμε όλους να το επισκεφτείτε και αν έχετε κάποιο παλιό εργαλείο ή αντικείμενο, να το δωρίσετε στο Μουσείο, όπως έχουν κάνει δεκάδες ς άλλοι, και να εκτεθεί στους επισκέπτες μαζί με τα υπάρχοντα.
Στολίδι του Μουσείου είναι οι δύο βιτρίνες που φτιάξαμε και τοποθετήσαμε μέσα τις ιστορικές στολές του χορευτικού μας, που είχαν χαριστεί στην κοινότητα από τον πρώην πρόεδρο του χορευτικού ομίλου κ. Φανό Ευάγγελο και μέχρι σήμερα τις φύλαγε η κ. Μαρία Διονυσάτου του Άγγελου.
Ελπίζουμε να μας δοθούν και άλλες και να δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός χώρος στο Μουσείο για το Χορευτικό μας όμιλο του Χωριού και την Ιστορία του που δόξασε το χωριό μας και το έκανε γνωστό σε όλον τον Κόσμο με κορυφαία στιγμή το 1964 όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ χορού της Ιταλίας.
Το Αύγουστο έχουμε προγραμματίσει να γίνουν στην αίθουσά του αρκετές εκδηλώσεις όπως έκθεση ζωγραφικής με ζωγράφους από το χωριό από 7-17 Αυγούστου, παρουσίαση του βιβλίου της Χαράς Βασιλάτου ‘ προλαβαίνουμε- προλαβαίνουμε ‘ 9 Αυγούστου καθώς και την διοργάνωση του 11 τουρνουά Σκάκι.
Πρόθεσή μας είναι το Μουσείο να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός μόρφωσης και επικοινωνίας για όλους μας, ιδιαίτερα για την νέα γενιά η οποία μέσα από το Μουσείο θα γνωρίσει το Παρελθόν μας για να κτίσει σε στέρεες βάσεις το μέλλον της.
Το Μουσείο όπως είναι σήμερα