Συγκλονιστικό: Ο μικρός Αμπντούλ προσπαθεί να διαβάσει Καβάφη και οι συμμαθητές του τον στηρίζουν λέξη-λέξη [VIDEO]
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτοπροσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις». Ο έφηβος Αμπντούλ από τη Συρία πηγαίνει στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών και αναμετριέται με τον Καβάφη, τον φέρει μέσα του ούτως ή άλλως και τώρα προσπαθεί να τον αρθρώσει στη νέα του γλώσσα του, τα Ελληνικά. Ο ήρωας της μικρής ταινίας που παρουσίασε χθες το Ιδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο των δράσεων για την αξιοποίηση του Αρχείου Καβάφη, δίνει το στίγμα για το στόχο του: Οχι απλά να κάνει πιο οικείο ή προσβάσιμο το έργο του ποιητή αλλά να τον εγχαράξει ξανά και ιδανικά μέσα στην ψυχή μας.
Το εξαιρετικό φιλμ που σκηνοθέτησε ο Γρηγόρης Ρέντης σε σενάριο της παιδοψυχιάτρου και σκηνοθέτιδος Σοφίας Βγενοπούλου φανερώνει τη σημερινή απήχηση και απεύθυνση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, πως μπορεί να συνομιλήσει με όλους μας. Πως όλοι έχουν το δικαίωμα να συνομιλούν με τον ποιητή και να τον μεταγλωττίζουν όπως οι ίδιοι επιθυμούν και αισθάνονται. Ο Αμπντούλ από τη Συρία που ζει στην Αθήνα των άχαρων πολυκατοικιών σηκώνεται στο μάθημα για να απαγγείλει το Οσο μπορείς του Κ.Π. Καβάφη και όταν κομπιάζει φτάνοντας στη λέξη «εξευτελίζεις» ένας ένας οι συμμαθητές σηκώνονται για να πουν μαζί του λέξη λεξη το ποίημα. Διότι δεν πρόκειται για απαγγελία, αλλά για σχεδόν βιωματική απαγγελία. Αυτός είναι ο Καβάφης, το προσωπικό μας βίωμα που αρθρώνεται επιτέλους. Και το επιτέλους έχει πολλές ερμηνείες: Επιτέλους οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν μόνοι τους, με τα ακροδάχτυλα τους την ποίηση του Καβάφη χάρη στην έκδοση ποιημάτων του σε γραφή braille από το Ιδρυμα Ωνάση. Η ανατριχίλα που θα ξεκινήσει από τα ακροδάχτυλα τους και θα τους αλώσει οριστικά.
Το φιλμ αυτό δίνει το στίγμα της νέας εποχής του Αρχείου Καβάφη, που πέρασε τον περασμένο Νοέμβριο στα χέρια του Ιδρύματος Ωνάση που το διέσωσε από σειρήνες του εξωτερικού που ήθελαν να το αποκτήσουν, οδηγώντας το σε φυγή από τη χώρα όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου. Aλλωστε «ο Καβάφης είναι πεδίο, όχι μόνο ποίηση» τόνισε ο Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, ακαδημαϊκός σύμβουλος του Αρχείου Καβάφη. Ενα πεδίο που δεν θα αναπτυχθεί μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο: Από τα Τίρανα και τη Σόφια, ως την Οξφόρδη, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό... Οι 19 δράσεις που παρουσιάστηκαν προσφέρονται κάθε μία για ξεχωριστή αναφορά και προσφέρει ταυτόχρονα πολλαπλές εισόδους στο έργο του ποιητή. Ακολουθούν οι δράσεις:
Εικαστικοί Διάλογοι:
Ο Καβάφης εκτός των Τειχών
Οι Εικαστικοί Διάλογοι «γκρεμίζουν τα τείχη» και μεταμορφώνουν το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον Κ.Π. Καβάφη. Ένας περίπατος γίνεται ταξίδι ανάμεσα σε έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών. Έργα νέα και πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, οι οποίες γίνονται πυξίδα για μια αλλιώτικη διαδρομή.
Επιμέλεια: Μαριλένα B. Καρρά
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013
Εγκατάσταση των Μedea Εlectronique
Με αφορμή το ποίημα «Μονοτονία» του Κ.Π. Καβάφη, η καλλιτεχνική ομάδα Μedea Εlectrοnique υλοποιεί το οπτικοακουστικό γλυπτό / installation «Μονοτονία», το οποίο θα παρουσιαστεί στη Στέγη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014. Στο έργο, η ομάδα διερευνά τις «μονότονες σκέψεις», οι οποίες καθορίζουν την καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με τους Μedea Εlectrοnique, οι πλαστές ψευδαισθήσεις υλικών στόχων, οδηγούν σε έναν κύκλο γεγονότων που δημιουργούν ένα μονότονο μοτίβο ζωής. Στόχος του έργου είναι να παροτρύνει τον κάθε θεατή ξεχωριστά να συνδέσει πολλαπλές στιγμές της καθημερινότητάς του, χρησιμοποιώντας ήχους και εικόνες που κινούνται σε ένα φαινομενικά μονότονο κύκλο, με σκοπό τη δημιουργία μιας ατομικής διαδρομής.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Απρίλιος – Ιούνιος 2014
«Όσο μπορείς»
Tαινία μικρού μήκους
Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών
Στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών, ένας μαθητής από τη Συρία επιχειρεί να διαβάσει φωναχτά μέσα στην αίθουσα το «Όσο μπορείς» του Κ. Π. Καβάφη. Μια αλληγορική ιστορία για το ταξίδι του κάθε ανθρώπου μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Με αφορμή στο «Όσο μπορείς» του Αλεξανδρινού ποιητή, ο Γρηγόρης Ρέντης (σκηνοθεσία) και η παιδοψυχίατρος / σκηνοθέτης και επικεφαλής της Εφηβικής Σκηνής της Στέγης, Σοφία Βγενοπούλου (σενάριο), γύρισαν μια ταινία μικρού μήκους, η οποία συγκινεί με το μήνυμά της.
Το έργο του Κ. Π. Καβάφη για άλλη μια φορά υπερπηδά τα στεγανά του ελλαδικού πολιτισμικού χώρου, καθώς ενώνει τα διακριτά μέλη της τάξης σε ένα κοινωνικό σύνολο, το οποίο χαρακτηρίζεται από πραγματική αλληλεγγύη.
H ταινία θα είναι διαθέσιμη στους ιστότοπους http://www.onassis.gr και http://www.sgt.gr, ενώ θα προβληθεί σε σχολεία σε όλη τη χώρα και σεκινηματογραφικές αίθουσες.
Έκδοση Καβάφη σε Braille
To Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ) προχώρησαν στην έκδοση ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Braille. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας έκδοσης αναφοράς η οποία θα χαράξει το δρόμο για ανάλογες πρωτοβουλίες. Η κίνηση αυτή έρχεται να αναπληρώσει σε μερικό βαθμό την έλλειψηβιβλίων ποίησης για μη βλέποντες. Τα αντίτυπα θα διατεθούν σε βλέποντες και μη-βλέποντες από τη Στέγη και το ΚΕΑΤ.Γραμματοσειρά Καβάφη
Το Αρχείο Καβάφη του Iδρύματος Ωνάση προχωρά στην ψηφιοποίηση της χειρόγραφης γραμματοσειράς του Κ.Π. Καβάφη, με σχεδιασμό που είναι βασισμένος στο Τετράδιο Σεγκόπουλου (πλήρες σετ χαρακτήρων: ελληνικό, μονοτονικό και πολυτονικό, και λατινικό). Η γραμματοσειρά θα είναι διαθέσιμη προς χρήση σε όλες τις πλατφόρμες. Το σχεδιασμό έχει αναλάβει η Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη και ο γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος (www.fonts.gr).
Μονόλεπτα μουσικά θέματα
Με αφορμή μια πρωτότυπη ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη, το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση προσκάλεσε διάφορους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μουσικά κομμάτια διάρκειας ενός λεπτού, εμπνευσμένα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη. Τα κομμάτια τα οποία θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία θα οπτικοποιηθούν. Σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι η δημιουργία έργων αναφοράς τα οποία θα προβληθούν και θα μεταδοθούν ευρέως σε πολλαπλές πλατφόρμες. Μεταξύ άλλων, στο εγχείρημα συμμετέχουν οι: Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Mόνικα, Νίκος Ντούνας, Νικήτας Κλιντ, Coti K, Σταύρος Γασπαράτος, Γιάννης Παπαϊωάννου (ΙΟΝ), Νίκος Πατρελάκης, Drog A Tek, κ.ά.
Συνέδριο
«Να μένει εδώ»
Το Αρχείο Καβάφη και η σημασία του.
Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας συζήτησης σχετικά με το ρόλο του Αρχείου Καβάφη και τη χρήση του, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει ένα αρχείο πραγματικά ανοιχτό σε κοινό και μελετητές. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν γνωστοί Καβαφιστές, προκειμένου να συζητήσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα του αρχειακού υλικού, τις δυνατότητες και τον πλούτο του. Στο διάλογο που θα προκύψει, θα αναδειχθούν τόσο ο σημαντικός ρόλος του Αρχείου Καβάφη, όσο και οι προκλήσεις που αυτό αντιμετωπίζει σήμερα. Παράλληλα, το συνέδριο θα προσπαθήσει, με συγκεκριμένες ενότητες, να επεκτείνει τη συζήτηση περί αρχείου και σε θεωρητικά, μεθοδολογικά και πολιτισμικά ζητήματα.
Μολονότι ένας βασικός στόχος του συνεδρίου θα είναι να ακουστούν απόψεις για την ιδιαιτερότητα του ίδιου του καβαφικού αρχείου και να συζητηθεί η νέα πολιτική προσβασιμότητας που το Ίδρυμα Ωνάση θέλει να καθιερώσει με το Αρχείο Καβάφη, θα υπάρξουν εισηγήσεις και για ευρύτερα ζητήματα αρχειακής πολιτικής και ποιητικής. Η επιλογή των ομιλητών και τα ερωτήματα που θα τους τεθούν, στόχο έχουν:
α) να υπάρξει ουσιαστική, διαθεματική και διεπιστημονική συζήτηση για τα θέματα του αρχείου,
β) να φωτιστούν τα πιο ειδικά ζητήματα του Αρχείου Καβάφη υπό το πρίσμα των ευρύτερων θεμάτων αρχειακής πολιτισμικής πολιτικής αλλά και το αντίθετο,
γ) να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη συζήτηση για τη διαχείριση των αρχείων στην Ελλάδα, με αφορμή αλλά και με βασικό παράδειγμα το Αρχείο Καβάφη και τη διαχείρισή του από το Ίδρυμα Ωνάση.
Ο τίτλος του συνεδρίου, «Να μένει εδώ», παραπέμπει στη σημείωση που ενέθετε συχνά ο Καβάφης σε ποιήματα που ήθελε να μείνουν στο αρχείο του: «Όχι για δημοσίευσι, αλλά να μένει εδώ». Μια φράση που, εκτός των άλλων, δείχνει και τη σημασία που παίρνει το Αρχείο Καβάφη, τόσο για την ίδια την καβαφική ποιητική, όσο και για τη διαρκή πρόσληψη του έργου του και τη μελλοντική προσέγγιση του από τους ειδικούς αλλά και το ευρύ κοινό.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Ιούνιος 2014
Ο Καβάφης στην Οξφόρδη
Το Αρχείο Καβάφη σε συνεργασία με το τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών και Λογοτεχνιών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εγκαινιάζει το διεθνές, διεπιστημονικό σεμινάριο "Cavafy in Oxford" το οποίο θα διεξάγεται καθ' όλη τη διάρκεια του 2014 στην Οξφόρδη, με συμμετέχοντες ξένους μελετητές, οι οποίοι προέρχονται κύριως από τους τομείς της συγκριτικής φιλολογίας, των κλασικών και των πολιτισμικών σπουδών. Θα υπάρξουν επίσης ειδικές συζητήσεις με θέματα όπως: «Κλασικοί φιλόλογοι για τον Καβάφη», «Ο Καβάφης και η Αρχαιολογία», «Ο Καβάφης και οι Σπουδές του φύλου», και «Ποπ Καβάφης».
Πρόκειται για τη συνέχεια της πολύ επιτυχημένης «εβδομάδας Καβάφη» που πραγματοποιήθηκε στην Οξφόρδη τον Ιούνιο του 2013 - μια εβδομάδα εκδηλώσεων που εστίασαν στην ανάλυση της σημερινής παγκόσμιας δημοφιλίας του Αλεξανδρινού ποιητή, αλλά και στην ανάδειξη νέων πλευρών μελέτης του έργου του.
Διοργάνωση: Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδη
Λέξεις και Σκέψεις:
Κύκλος «K.Π. Καβάφης»
Ο Καβάφης σήμερα
Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ποιητές και εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν το έργο του Κ.Π. Καβάφη τονίζοντας τους πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης, κατανόησης και χρήσης του καβαφικού έργου στις μέρες μας. Η πρόσληψη και πολλαπλή χρήση της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη σε καιρό κρίσης, η διδασκαλία και η ανάγνωση του Καβαφικού έργου εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας και η διαρκής επικαιρότητα του καβαφικού έργου αποτελούν τους βασικούς άξονες της συζήτησης.
Συμμετέχουν οι:
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: βιβλιογράφος, ερευνητής
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος: Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαρία Μαργαρώνη: ανταποκρίτρια για το The Nation, δημοσιογράφος, κριτικός, ερευνητικός εταίρος στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Θοδωρής Χιώτης: φιλόλογος, Project manager Αρχείου Καβάφη
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
10 Δεκεμβρίου 2013
Επιστημονικός σύμβουλος κύκλου "Κ. Π. Καβάφης": Δημήτρης Παπανικολάου
Ο Ερωτικός Καβάφης
Ο ερωτισμός δεν αποτελεί απλώς ένα από τα θέματα της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη, αλλά κινητήρια δύναμη της δημιουργικής διαδικασίας του ποιητή, τροφοδοτώντας γόνιμα τους μελετητές και αναγνώστες. Ο ερωτισμός στο Καβαφικό έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις έννοιες του μοντερνισμού, της παραβατικότητας και της αντίληψης του εαυτού. Οι πανεπιστημιακοί, οι εικαστικοί και οι λογοτέχνες που θα λάβουν μέρος στη συζήτηση θα ιχνηλατήσουν το πώς ο τρόπος με τον οποίο αποτύπωσε την επιθυμία και τον ερωτισμό χάραξαν καινούργιους δρόμους αντίληψης και κατανόησης του ατόμου.
Συμμετέχουν οι:
Άγγελος Παπαδημητρίου: εικαστικός, ηθοποιός, τραγουδιστής
Χριστίνα Ντουνιά: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θανάσης Τριαρίδης: συγγραφέας
Θεόδωρος Γρηγοριάδης: συγγραφέας
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
28 Ιανουαρίου 2014
Από τους Καβαφιστές στους Cavafistas
Ο Κ.Π. Καβάφης και το έργο του έχουν υπερπηδήσει τα στενά ελλαδικά όρια, αποτελώντας πλέον σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες και κοινό εντός και εκτός Ελλάδας, με τον Αλεξανδρινό ποιητή να αποτελεί μέρος της λεγόμενης λαϊκής κουλτούρας (pop culture). Στη συζήτηση αυτή θα διερευνηθούν θέματα όπως η παρουσία του Καβάφη στο διαδίκτυο, η πρόσληψή του από το κοινό διεθνώς, το καβαφικό έργο ως πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες.
Συμμετέχουν οι:
Ελένη Παπαργυρίου: Λέκτορας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, King's College
Φωτεινή Δημηρούλη: διδακτορική φοιτήτρια, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Άννα-Μαρία Σιχάνη: διδακτορική φοιτήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάνος Μιχαήλ: blogger, δημοσιογράφος
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
14 Απριλίου 2014
Daniel Mendelsohn
Συζήτηση με τον Δημήτρη Παπανικολάου
Ο πανεπιστημιακός, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, και μεταφραστής στα αγγλικά του συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη, Daniel Mendelsohn, συζητά με τον Δημήτρη Παπανικολάου, λέκτορα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρο του κολλεγίου St. Cross, σε μια ξεχωριστή βραδιά για τον Αλεξανδρινό ποιητή, το πολυσχιδές, πολυδιάστατο έργο του και τη συνεχιζόμενη επίδρασή του. Η συζήτηση θα προσεγγίσει το καβαφικό έργο αναδεικνύοντας τον πολυδύναμο, πολύμορφο χαρακτήρα του και την εκ νέου εκτίμηση της σημασίας του.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
21 Ιανουαρίου 2013
Κύκλος μαθημάτων
«Κ.Π. Καβάφης» (για ενήλικες)
Ο κύκλος των μαθημάτων «Κ.Π. Καβάφης» περιλαμβάνει πέντε συναντήσεις στο χώρο της Στέγης. Στο συγκεκριμένο κύκλο μαθημάτων θα διδάξουν πανεπιστημιακοί, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή με διαθεματική προοπτική. Σκοπός του κύκλου είναι η καινοτόμος προσέγγιση στην ανάγνωση και κατανόηση του καβαφικού έργου και της επίδρασής του. Στο τέλος των διαλέξεων θα ακολουθήσει συνάντηση με τους διδάσκοντες σε στρογγυλή τράπεζα.
Διδάσκουν οι:
Δημήτρης Δημηρούλης (Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο): «Βιο-τεχνία» Καβάφη
Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς (Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών): Ο Αισθητικός Καβάφης
Γιάννης Παπαθεοδώρου (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): Ο Ιστορικός Καβάφης
Δημήτρης Παπανικολάου (Λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρος του κολλεγίου St. Cross): Ο Ερωτικός Καβάφης
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν τις ακόλουθες ημερομηνίες:
25 Ιανουαρίου / 1 Φεβρουαρίου / 8 Φεβρουαρίου /15 Φεβρουαρίου /
22 Φεβρουαρίου 2014.
Πληροφορίες για συμμετοχή: www.sgt.gr
Επιστημονικός σύμβουλος κύκλου «Κ. Π. Καβάφης»: Δημήτρης Παπανικολάου
«O Καβάφης πάει σχολείο»
(για παιδιά και εφήβους)
Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την καλλιέργεια μιας βαθύτερης, ουσιαστικότερης σχέσης των μαθητών με το έργο του Κ. Π. Καβάφη και της ποίησης γενικότερα.
Μπορούμε να γνωρίσουμε τον Καβάφη μέσα από κόμικς, κατασκευές και μουσική χιπ-χοπ;
Το Αρχείο Καβάφη μπαίνει στη σχολική τάξη και, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, φέρνει την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από πέντε πρωτότυπα εργαστήρια, προσεγγίζονται τα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τη σύμπραξη των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση θα βοηθήσει τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει θα αναδείξει το σύγχρονο χαρακτήρα του.
Οι σχολικές ομάδες που συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το αντίστοιχο εργαστήριο, το οποίο περιλαμβάνει οχτώ συναντήσεις.
Απευθύνεται σε:
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Ημερομηνίες:
Οκτώβριος 2013 - Απρίλιος 2014
1.
O Καβάφης στα χέρια των παιδιών.
Δημιουργία αντικειμένων εμπνευσμένων από τα ποιήματα του Καβάφη.
Με χαρτιά, ξύλα και άλλα υλικά, οι μαθητές δημιουργούν μια σειρά αντικειμένων με πηγή έμπνευσης τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ποιήτρια Κατερίνα Ηλιοπούλου και την εικαστικό Ηλιάννα Σκουλάκη.
2.
Κάθε στίχος και μία εικόνα.
Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς ;
Εικονογράφηση ποιημάτων του Καβάφη. Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» εικονογραφημένη; Οι στίχοι γίνονται εικόνες και οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν τα δικά τους κόμικς. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ποιήτρια Μαρία Τοπάλη και τον ζωγράφο-εικονογράφο Βασίλη Παπατσαρούχα.
3.
Ένα σχολείο γεμάτο Καβάφη.
Εικαστική παρέμβαση στο σχολείο με αφορμή τον Καβάφη.
Με κατασκευές από λέξεις και κουτιά, μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου σε ένα καβαφικό περιβάλλον, δημιουργώντας ένα εικαστικό έργο μεγάλης κλίμακας, ώστε το σχολείο πάντα Καβάφη να θυμίζει! Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα Χρήστο Χρυσόπουλο και τον εικαστικό Κώστα Ρουσσάκη.
4.
Η διαχρονική ποίηση πάντα επιστρέφει... και αυτή τη φορά γίνεται χιπ-χοπ
Απόδοση / διασκευή ποιημάτων του Καβάφη σε ιδίωμα χιπ-χοπ.
Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί το «Επέστρεφε» σε χιπ-χοπ ιδίωμα; Η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)καλούν μαθητές και καθηγητές να σκεφτούν με εντελώς εναλλακτικό τρόπο το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον ποιητή Θωμά Τσαλαπάτη και τον μουσικό παραγωγό και καλλιτέχνη χιπ-χοπ Jeff Gonzalez.
5.
Καβάφης: Ένας ποιητής, χιλιάδες αναγνώσεις.
Καινοτόμες αφηγήσεις του καβαφικού έργου.
Έχετε φανταστεί το «Περιμένοντας τους βαρβάρους» ως θεατρικό έργο; Μπορείτε να σκεφτείτε μια διαφορετική απαγγελία του; Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές χρησιμοποιούν βίντεο, animation και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας! Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον ποιητή Παναγιώτη Ιωαννίδη και τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Χατζάκη.
Ζoom στο παρασκήνιο
Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ζουμ στο παρασκήνιο» μαθητές ηλικίας 11-17 ετών γνωρίζουν από κοντά τους εικαστικούς που συμμετέχουν στους φετινούς Εικαστικούς Διαλόγους, οι οποίοι έχουν θέμα την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με σύγχρονες μορφές τέχνης (εγκατάσταση, video art) και παρακινούνται να «απαντήσουν» στα έργα των Εικαστικών Διαλόγων με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο: συζητούν με τους καλλιτέχνες και καταγράφουν την εμπειρία τους σε κείμενα τα οποία θα εκδοθούν στο δικό τους έντυπο, φωτογραφίζουν και αποτυπώνουν τη δική τους συνάντηση με
τον ποιητή.
Ιδρυμα Ωνάση – Θυγατρικό (ΗΠΑ )
To PEN American Center σε συνεργασία με το 'Ιδρυμα Ωνάση (ΗΠΑ) οργανώνουν μείζονα εκδήλωση για τον Κ.Π. Καβάφη η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου 2013 στο Town Hall της Νέας Υόρκης. Στην εκδήλωση αυτή, διάσημοι συγγραφείς, μελετητές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες, όπως η Ολυμπία Δουκάκη, η Kathleen Turner, ο Orhan Pamuk, ο André Aciman, ο Daniel Mendelsohn, ο Edmund Keeley και άλλοι, θα «συνομιλούν» με το έργο του Καβάφη, σε μια θεατροποιημένη παράσταση με σκοπό να αναδειχθούν η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα του ποιητή. Το DVD της εκδήλωσης θα διανεμηθεί σε σχολεία και πανεπιστήμια της Αμερικής. Επιμελητής της εκδήλωσης είναι ο Jakab Orsos, διευθυντής του PEN World Voices.
Στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος (University Seminars Programs) του Θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση (ΗΠΑ) θα γίνουν δύο παρουσιάσεις μελοποιημένης ποίησης του Κ.Π. Καβάφη από τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλο, την σοπράνο Αλεξάνδρα Γραβά και πιανίστρια Δέσποινα Αποστόλου-Hölscher. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Πόλη του Μεξικού και στο Σαντιάγο της Χιλής στις 28 Οκτωβρίου 2013. Η ίδια παρουσίαση έγινε και την άνοιξη του 2012 στα Πανεπιστήμια Columbia, Yale, Brown University, University of Michigan Ann Arbor, Indiana University και University of Iowa, πάλι στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Προγράμματος (University Seminars Programs).
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/ Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το «Έτος Καβάφη» με την έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Με αφορμή τη φράση «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές» στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης, επιχειρείται η εικονογράφηση με αρχαιολογικά αντικείμενα επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο, που σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί το ένα τρίτο της καβαφικής παραγωγής.
Στην έκθεση αυτή γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος ορισμένων σημαντικών ποιημάτων του Καβάφη, που προκύπτει μέσα από το στήσιμο και τη σκηνογραφική σύνθεση. Με τον τρόπο αυτόν διαπλέκεται το νόημα με τα αρχαία έργα και ο χρόνος της σύνθεσης και της συγγραφής του ποιήματος μεταφέρεται στην καρδιά του χρόνου δράσης των καβαφικών πρωταγωνιστών, προσφέροντας μιαν άλλη μέθεξη στον σημερινό αναγνώστη-επισκέπτη της έκθεσης.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
27 Νοεμβρίου 2013 – 30 Μαρτίου 2014
iefimerida