«Η Φάρμα του Διαδικτύου» από τη θεατρική ομάδα ΧΙΛΙΟΔΕΝΔΡΙ
Στο Αργοστόλι χθες και σήμερα στην Ιθάκη
Μια πολύ ωραία εκπαιδευτική θεατρική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 2/11/2017 τα παιδιά δημοτικών σχολείων της Κεφαλονιάς στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου Ο ΚΕΦΑΛΟΣ, με θέμα «Η Φάρμα του Διαδικτύου».
Την παράσταση παρουσίασε η θεατρική ομάδα ΧΙΛΙΟΔΕΝΔΡΙ, προσκεκλημένη στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΑΠΟΠΛΟΥΣ. Δόθηκαν δύο παραστάσεις στο Αργοστόλι το πρωί της Πέμπτης, τις οποίες παρακολούθησαν οι μαθητές των μεγάλων τάξεων δώδεκα δημοτικών σχολείων της Κεφαλονιάς.
Την Παρασκευή 3/11 θα δοθεί μία ακόμη παράσταση στην Ιθάκη. Παρακολούθησα την δεύτερη πρωινή παράσταση της Πέμπτης. Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΟΠΛΟΥ, περιφερειακή σύμβουλος κα Αικατερίνη Βαγγελάτου, ήταν παρούσα και απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο διευθυντής της επιστημονικής ομάδας κ. Ανδρέας Μαρούλης. Και άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας ήσαν παρόντα -είδα την κα Κρυσταλλία Αρμοδώρου-.
Η «Φάρμα του Διαδικτύου», όπως διαβάζουμε σε σχετικό έντυπο της Θεατρικής Ομάδας «Χιλιοδένδρι», είναι η πρώτη και μοναδική παράσταση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο. Σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου – Safer Internet.gr αποτέλεσε το κεντρικό γεγονός πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Επίσης, διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια από τις πιο εμπνευσμένες πρακτικές που βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο, καθώς συμπεριλήφθηκε ως μοναδικό έργο από την Ελλάδα στην ειδική πανευρωπαϊκή έκδοση του ιδρύματος Evens για τον Ψηφιακό Αλφαβητισμό στην Ευρώπη.
Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομότιτλο βραβευμένο βιβλίο της Βερόνικας Σαμαρά και Γιώργου Κορμά. Την διασκευή και σκηνοθεσία έχει κάνει η Σοφία Τσινάρη (ηθοποιός-σκηνοθέτης). Παίζουν οι ηθοποιοί Άννα Πορφύρη, Ελευθερία Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Γαβρέλας.
Σε μια φάρμα ζουν δύο παιδιά, ο Νικόλας και η Νίκη μαζί με τον σκύλο τους τον Ηρακλή. Τα ζώα της φάρμας περνούν αρκετές ώρες στο internet και συχνά πέφτουν σε παγίδες. Πέφτουν σε παγίδες γιατί σερφάρουν χωρίς κανόνες, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς κριτική σκέψη.
Στην πρώτη ιστορία, ο Ρούντυ και η Ρόζα, τα γουρουνάκια, έπαιξαν ένα εύκολο διαδικτυακό παιχνίδι, όμως τα στοιχεία που έδωσαν για να λάβουν τα δώρα που κέρδισαν, έφερε στην φάρμα τον Λύκο, έτοιμο να τα κατασπαράξει!
Στην δεύτερη ιστορία, η Τούλα η κοτούλα ήταν πολύ ευτυχισμένη, που είχε μόνον αυτή μυστικό διαδικτυακό φίλο έναν όμορφο κόκορα. Πού να το φανταζόταν η καημένη, ότι πίσω από την ψεύτικη μορφή του όμορφου κόκορα κρυβόταν μια αγέλη αλεπούδες και ότι οι φωτογραφία που της ζήτησε θα κατέληγε τελικά στο διαδίκτυο! Και στην Τρίτη ιστορία, οι άσπρες χήνες τσακώθηκαν με τις μαύρες χήνες, γιατί διάβασαν στο διαδίκτυο ότι οι μαύρες χήνες κουβαλάνε μιαν αρρώστια. Δεν σκέφτηκαν ότι άσπρες και μαύρες χήνες, κάνουν τελικά τα ίδια όμορφα και μεγάλα αυγά!
Ευτυχώς, η σοφή κουκουβάγια, ο Νικόλας, η Νίκη και ο σκύλος τους ο Ηρακλής, τελικά θα καταφέρουν να προστατεύσουν τα ζώα από όλες αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις που έζησαν. Το σύνθημα της κουκουβάγιας για την προστασία των ζώων είναι: «Ενημέρωση-εγρήγορση-δράση»!
Η παράσταση ήταν πολύ καλή από όλες τις απόψεις. Το κείμενο, η ηθοποιία, τα κουστούμια, η κίνηση, η προσέγγιση των παιδιών και η ενθάρρυνση της συμμετοχή τους, το χιούμορ και ή έμφαση στα σημαντικά σημεία, η σκηνοθεσία και η ευρηματική σκηνογραφία με την χρήση απλών αλλά εντυπωσιακών μέσων, ήταν όλα εξαιρετικά. Η ανταπόκριση των παιδιών ενθουσιώδης και θερμότατη. Ο βρισκόμενος στην αίθουσα αισθανόταν αυτόν τον πηγαίο ενθουσιασμό να αναβλύζει αβίαστα και να πλημμυρίζει το χώρο! Από τα καλύτερα σημεία της σκηνοθεσίας ήταν το κέλυφος του ηλεκτρονικού υπολογιστή, η χρήση του νάιλον υφάσματος για την αναπαράσταση επιφάνειας νερού, η μίμηση κεφαλιών πτηνών με τα χέρια των ηθοποιών και, κυρίως, η χρήση του φωτεινού σεντονιού και της σκιάς στην σκηνή της επικοινωνίας της κοτούλας με εκείνον τον ψεύτικο διαδικτυακό φίλο…
Δεν γράφω ως κριτικός θεάτρου. Γράφω ως θεατής της παράστασης. Και καταθέτω τον ενθουσιασμό μου! Γράφω και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΠΟΠΛΟΥ και ως πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, που στηρίζει τον ΑΠΟΠΛΟΥ, και εκφράζω την βεβαιότητα ότι το εγχείρημα της πρόσκλησης της θεατρικής Ομάδας ΧΙΛΙΟΔΕΝΔΡΙ στέφθηκε με πλήρη επιτυχία! Πέρασαν τα μηνύματα! Γράφω και ως άνθρωπος, που έχει διαγράψει μακρά θητεία σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, και δηλώνω την χαρά μου, που μπορέσαμε να δώσουμε «κάτι ακόμη» στα παιδιά!
Με την Δρα Βερόνικα Σαμαρά, είχαμε συνεργαστεί κατά το παρελθόν (το έτος 2008) και είχαμε φιλοξενήσει κείμενό της σε ειδική αναφορά μας με τίτλο «Το internet, τα κινητά και η ασφάλεια των παιδιών μας» στο 20ό τεύχος του θρυλικού περιοδικού «Τα Νέα του Συλλόγου Γονέων», που ήταν το ενημερωτικό δελτίο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.
Αυτό που πάντα μας απασχολούσε ήταν το γεγονός ότι τα λίγα ωφέλιμα και εντυπωσιακά πράγματα που προσφέρονται, δεν τα παρακολουθούν όλοι και δεν επωφελούνται όλοι από την προσφορά τους. Πάντα έτσι ήταν τα πράγματα, πάντα παιδιά έμεναν απέξω, και πάντα μας στεναχωρούσε αυτό. Διάφοροι οι λόγοι, άλλοτε οικονομικοί, άλλοτε η αδιαφορία των ανθρώπων. Η απροθυμία τους να ξεφύγουν από το ελάχιστο συμβατικά επιβεβλημένο. Η δυσκολία τους να αφιερώσουν χρόνο. Έτσι ο εφικτός στόχος καταλήγει να είναι η διαμόρφωση πυρήνων από ανθρώπους με γνώση και ήθος, που σε δύσκολες στιγμές πιθανόν θα βοηθήσουν και άλλους γύρω τους να επιλέξουν συμπεριφορές συμβατές με την ζωή και την ψυχοκοινωνική υγεία και την ευπρέπεια.
Διονύσης Γ. Γαρμπής