Τα σχέδια των Google, Microsoft και Facebook για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 22:36

Τα σχέδια των Google, Microsoft και Facebook για την Ελλάδα

Τι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό στο Νταβός κορυφαία στελέχη των εταιρειών

Την περαιτέρω ένταξη της Ελλάδας στα διεθνή δίκτυα υποδομών τους και τη συνεργασία και σε άλλα επίπεδα συζήτησαν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα μέσα της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, κορυφαία στελέχη της Microsoft, της Meta –πρώην Facebook– και της Google.

Μεταξύ των συναντήσεων, όμως, του πρωθυπουργού στο ελβετικό θέρετρο έγιναν και κάποιες επίσης λίαν ενθαρρυντικές για την Ελλάδα, με κορυφαίους διεθνείς επενδυτές, όπως ο Ρέι Ντάλιο, δισεκατομμυριούχος διαχειριστής του hedge fund Bridgewater Associates και ο CEO του επενδυτικού ταμείου Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Καλντούν αλ Μουμπάρακ, ο οποίος εξετάζει τους τρόπους δραστηριοποίησης venture capital των Εμιράτων με στόχο ελληνικές εταιρείες.

Στη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Ματ Μπρίτιν, συζητήθηκε η προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στην Ελλάδα, αλλά και η ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η πολυεθνική στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υποβρύχια καλώδια δεδομένων που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).

Το Blue Submarine θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας στο δίκτυο των διεθνών ψηφιακών υποδομών, όπως άλλωστε και τα data centers που αναπτύσσει η Microsoft, σημειώνουν στην «Κ» συνεργάτες του πρωθυπουργού. Επιπλέον συζητήθηκε η προοπτική να ενταχθεί η Ελλάδα στις προτεινόμενες στους εργαζομένους της Google χώρες για εγκατάστασή τους, ώστε να εργάζονται απομακρυσμένα.

Τα σχέδια των Google, Microsoft και Facebook για την Ελλάδα-1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτια Ναντέλα (πρώτος από αριστερά) και τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ.

Η χώρα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση καινοτομιών στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός συνάντησε επίσης στο Νταβός τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft, Σάτια Ναντέλα και τον πρόεδρο της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ. Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος στην υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου με τρία data centers στην Αττική.

Τους παρουσίασε την ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην Ελλάδα, το δυναμικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων που προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και το στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπως και το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό και, πλέον, τη συνδεσιμότητα με την ευρύτερη περιοχή. Η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης είναι ένα θέμα που συμφωνήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ έγινε επίσης γνωστό πως η Microsoft έχει εβδομαδιαίες συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία για την προώθηση των κοινού ενδιαφέροντος project της εδώ.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Meta για διεθνείς υποθέσεις, Νικ Κλεγκ, όπου αφού συζητήθηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και το μέλλον του Διαδικτύου, εστίασαν στις ευκαιρίες συνεργασίας που προκύπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προώθηση καινοτομιών στην Ευρώπη, ενώ συμφωνήθηκε να αξιολογηθεί και από τη Meta η χώρα ως προτεινόμενη για εγκατάσταση εργαζομένων της. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νικ Κλεγκ σημείωσε επίσης στον πρωθυπουργό πως η Meta θα κάνει τα επόμενα χρόνια 10.000 προσλήψεις στην Ευρώπη, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να αφορούν Ελληνες.

kathimerini.gr




00 inkefalonia general ad 300X250