Η πειρατεία αυξάνει τις πωλήσεις μουσικής, δείχνει νέα μελέτη
Ακαδημαϊκή μελέτη καταρρίπτει το επιχείρημα της δισκογραφικής βιομηχανίας ότι η πειρατεία οδηγεί στη μείωση των πωλήσεων άλμπουμ μουσικής. Μάλιστα, η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα στις ΗΠΑ καταλήγει στο, μάλλον αιρετικό, συμπέρασμα ότι η διάθεση άλμπουμ στα μη εξουσιοδοτημένα κανάλια του BitTorrent πριν την κυκλοφορία τους στα δισκοπωλεία, αυξάνει τις πωλήσεις τους, έστω και λίγο.
Η μελέτη φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο "Profit Leak? Pre-Release File Sharing and the Music Industry", φανερώνοντας έτσι την δυσπιστία του ερευνητή Ρόμπερτ Χάμοντ, στην καθιερωμένη πλέον άποψη ότι η πειρατεία δεν μπορεί παρά να σημαίνει απώλεια εσόδων.
Ο καθηγητής συνέλεξε πλήθος στατιστικών στοιχείων για εννέα μήνες κίνησης νέων άλμπουμ στον μεγαλύτερο ιδιωτικό Bittorrent tracker αποκλειστικά για μουσική, δηλαδή από το δημοφιλέστερο κανάλι διαμοιρασμού αρχείων μουσικής (με 150.000 χρήστες). Τα στοιχεία αυτά συσχετίστηκαν με πραγματικά στοιχεία πωλήσεων των ίδιων άλμπουμ, όταν αυτά κυκλοφόρησαν. Σκοπός του Χάμοντ ήταν να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα προβλέπει την πορεία των πωλήσεων των άλμπουμ με δεδομένα τα στοιχεία για την διακίνησή τους στα «πειρατικά» κανάλια πριν την κυκλοφορία τους.
Το αποτέλεσμα ήταν, αν μη τι άλλο, απρόβλεπτο. Το file sharing κάνει καλό στις πωλήσεις των άλμπουμ, έστω και λίγο.
Πάντως, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η διάθεση άλμπουμ άγνωστων καλλιτεχνών στα κανάλια του BitTorrent δεν ευνοεί τις πωλήσεις τους. Οι διασημότεροι καλλιτέχνες κερδίζουν περισσότερα από τους λιγότερο γνωστούς.
Η δισκογραφική βιομηχανία έχει θέσει αρκετές φορές ως προτεραιότητα την πάταξη της πειρατείας άλμπουμ πριν την επίσημη κυκλοφορία τους, αναφέρει το Torrentfreak.com. Εάν όμως γίνει πράξη, θα βλάψει τις πωλήσεις των άλμπουμ, δείχνει η μελέτη Χάμοντ, αφού η διακίνηση ως torrent θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ακόμα μορφή διαφήμισης, όπως συμβαίνει με την δημόσια εκτέλεση στο ραδιόφωνο.
Πηγή: in.gr