Η υπεύθυνη του προγράμματος "ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ" Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 09:40

Η υπεύθυνη του προγράμματος "ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ" Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Περιβαλλοντολόγος-Ωκεανογράφος. Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά,η οποία εργάζεται στην ΕΕΠΦ από το 2008 και συντονίζει το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Η κ. Βουρδουμπά αναφέρθηκε:

Στο πως ξεκίνησε το Διεθνές Πρόγραμμα "Γαλάζια Σημαία": «Ως σκέψη πρώτη φορά ξεκίνησε από την Γαλλία. Ξεκίνησε από ένα μπουκάλι, που κάποιοι μαθητές το 1987 έγραψαν κάποια περιβαλλοντικά μηνύματα με στόχο να ταξιδέψει σε άλλες χώρες και να περάσει τα μηνύματα που θέλανε. Έτσι η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που το ξεκίνησε και ενεπλάκησαν και οι άλλες χώρες πολύ άμεσα. Η Ελλάδα την ίδια χρονιά μπήκε στο πρόγραμμα».

Στο τι είναι η «Γαλάζια Σημαία»: « Είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα, ένα σήμα ποιότητας. Πρέπει να υπάρχει το ενδιαφέρον από κάποιον για να συμμετάσχει και να μπει στη διαδικασία να αξιολογηθεί η ακτή που διαχειρίζεται.  Το πρόγραμμα αφορά και Δήμους  και ιδιώτες.».

Στα κριτήρια για την απόκτηση "Γαλάζιας Σημαίας": « Τα κριτήρια είναι πρωτίστως η εξαιρετική ποιότητα υδάτων και μια σειρά κριτηρίων, που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική διαχείριση. Καθαριότητα ακτής, ανακύκλωση, παρεχόμενες υπηρεσίες και η ασφάλεια , ανάλογα με το αν μια ακτή είναι πολυσύχναστη η μη».

Στην ποιότητα των υδάτων : « Η ποιότητα των υδάτων μετριέται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία, έχει ένα ιστορικό 4ετίας και μετριέται από την έναρξη της σεζόν. Η  κολυμβητική περίοδος στην Ελλάδα είναι 1η Ιουνίου με 31 Οκτώβρη, οπότε γίνεται η πρώτη δειγματοληψία πριν την έναρξη, μέσα στον Μάιο και η τελευταία τον Οκτώβρη. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από διαπιστευμένα εργαστήρια , την εποπτεία των οποίων έχουνε οι κατά τόπους Διευθύνσεις Υδάτων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  και ουσιαστικά αυτά τα αποτελέσματα χρησιμοποιούν οι διαχειριστές για να βάλλουν στις αιτήσεις τους και να αξιολογηθούν από μας. Εμείς ως Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, παίρνουμε τα επίσημα αποτελέσματα από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς . Εάν στην διάρκεια της 4ετίας δεν πληρούνται κάποια στιγμή οι όροι, προσπαθούμε να δούμε γιατί συνέβη κάτι τέτοιο».

Στο πως ελέγχεται  η κάλυψη των παραλιών από ναυαγοσώστη και των κριτηρίων: «Η βράβευση για το 2022 αφορά την προηγούμενη χρονιά. Οι ακτές βραβεύτηκαν για την οργάνωση που είχαν το 2021-, μας επισύναψαν  το σχετικό έγγραφο από το Λιμεναρχείο που ανέφερε αν η ακτή είναι πολυσύχναστη η όχι. Το ίδιο ουσιαστικά έχουμε και για φέτος , οπότε ξέρουμε ποιες ακτές οφείλουν να έχουν ναυαγοσώστη. Οι «Γαλάζιες Σημαίες» ανακοινώθηκαν , ωστόσο δεν έχουν δοθεί, περιμένουμε να οργανωθούν πρώτα και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.  Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται επισκέψεις αξιολόγησης, αν δεν πληρούνται τα κριτήρια ,είτε δίνεται μια σύντομη χρονική διορία να διορθωθεί το πρόβλημα, είτε αφαιρούνται από την λίστα των βραβευμένων ακτών.

 Υπάρχει περίπτωση να αφαιρεθεί η «Γαλάζια Σημαία» εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Όταν γίνονται καταγγελίες για την ποιότητα των υδάτων, ζητάμε να γίνουν δειγματοληψίες για να δούμε αν αυτό ισχύει και αν οι τιμές ρύπανσης είναι υψηλές, ζητάμε να κατέβει η σημαία μέχρι να επανέλθει στα ορθά επίπεδα και να μπει και η σχετική ενημέρωση στον πίνακα ανακοινώσεων. Δεν έχει τύχει να υποσταλεί άμεσα  σημαία, εκτός ενός σπάνιου γεγονότος  που συνέβη στην Αττική το 2017» .

Στη θέση της Ελλάδας στον πίνακα των χωρών με «Γαλάζιες Σημαίες»: « Είμαστε στην 2η θέση μεταξύ 53 χωρών , μετά την Ισπανία. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά με μία τεράστια ακτογραμμή και είναι σημαντικό που μπορούμε να είμαστε μέσα στις πρώτες χώρες, σε ένα πρόγραμμα που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο».

Στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει «Γαλάζια Σημαία σε μια ακτή για τον τουρίστα: « Κρίνοντας από τα ερωτήματα που δεχόμαστε, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για την επιλογή του προορισμού των επισκεπτών και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Ολοένα αυξάνεται το ενδιαφέρον και θεωρούμε ότι υπάρχει αναγνώριση. Οι Ελληνικές θάλασσες είναι εξαιρετικής ποιότητας  σε ποσοστά μεγαλύτερο από 97%, σύμφωνα και με τις ετήσιες αναφορές του Υπουργείου. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί , ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο και δεν έχουμε προβλήματα που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες, που εκεί η εξαιρετική ποιότητα δεν είναι συνηθισμένη».

Στις «Γαλάζιες Σημαίες» στις Μαρίνες τουριστικών σκαφών: « Στις Μαρίνες οι «Γαλάζιες Σημαίες» είναι αντίστοιχης κατηγορίας , με την διαφορά ότι δεν υπάρχει εκεί ποιότητα υδάτων. Έχει σχέση με τους τρόπους τους φιλικούς προς το περιβάλλον που τηρούνται από τα σκάφη και για τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί. Αφορά τις Μαρίνες που έχουν πάντα οδηγό που ενημερώνει και εκπαιδεύει τους επισκέπτες, είναι πάρα πολλές οι κατηγορίες των κριτηρίων και έχουν να κάνουν με την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την συμπεριφορά των επιβατών των σκαφών. Είναι 51 προϋποθέσεις για τα σκάφη, 38 για τις Μαρίνες και 31 για τις ακτές και γίνονται συνεχώς και πιο αυστηρές. Είμαστε περήφανοι που είμαστε 2οι  στις ακτές, αλλά αν δεν έχουμε την ποιότητα που θέλουμε, μετά δεν θα έχει αξία και αυτό το σύνολο».

Στην συμβολή του κόσμου στην προστασία του περιβάλλοντος : « Ένας από τους κύριους στόχους της ΕΕΠΦ, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου. Είναι και ένας από τους βασικούς τομείς δράσης η ευαισθητοποίηση, είτε μέσω των προγραμμάτων αειφορικής διαχείρισης στον τουρισμό που είναι οι «Γαλάζια Σημαία» και το Green Cay που αφορά τουριστικές μονάδες, είτε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων  που έχουμε για σχολεία. Γίνονται αρκετές δράσεις από την ΕΕΠΦ για τα μέλη μας που έχουν να κάνουν με τη φύση, ι διάφορα έργα και προγράμματα προστασίας της φύσης, Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως η σωστή διαχείριση και προστασία της Ποσειδωνίας, έναν δείκτη καθαρότητας των υδάτων που κάποιοι το θεωρούν σκουπίδι».

Στην εχθρική συμπεριφορά προς τις ακτές και το περιβάλλον : « Μιλάμε συνέχεια για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό κάποιος να αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί  το απόρριμμα που εκείνος θα αφήσει πίσω. Πρέπει να σεβόμαστε τις παραλίες μας , γιατί δεν αρκεί μόνο να καθαρίζονται από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται , πρέπει και εμείς οι ίδιοι να τις σεβόμαστε. Ακόμα και ένα πλαστικό που θα το πάρει η Θάλασσα και θα μείνει εκεί για πάρα πολλά χρόνια, γιατί αργεί να αποσυντεθεί , κάνει μια τεράστια ζημιά. Ταξιδεύουνε τα απορρίμματα από τη μια χώρα στην άλλη και συσσωρεύονται βουνά από πλαστικά σε κάποια σημεία και αλλοιωμένα σε πολύ μικρά κομμάτια καταλήγουν ακόμα και στην διατροφική μας αλυσίδα μέσω των ψαριών που τα καταναλώνουν. Παγιδεύονται χελώνες πουλιά κλπ και είναι τεράστιο πρόβλημα».

Τέλος υπερτόνισε:  «Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια σε μια ακτή , γιατί κάνουμε 1 με 2 επισκέψεις τον χρόνο  και δεν αρκούν. Εάν κάποιοι  αντιληφθούν ότι κάποια από τα κριτήρια δεν πληρούνται να ενημερώσουν την ΕΕΠΦ άμεσα για να το ελέγξουμε και εάν κάτι διορθώνεται να διορθωθεί η να αφαιρεθεί η «Γαλάζια Σημαία».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης. 

 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250