Για διαβούλευση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 14:27

Για διαβούλευση το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό

Το σχέδιο καταγράφει την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα και κατηγοριοποιεί τους προορισμούς ανάλογα με το επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης σε «αναπτυγμένους» και «αναπτυσσόμενους» δίνοντας έμφαση στις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές

Ορισμένες προβλέψεις:

1. Στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, επιτρέπεται η αναβάθμιση των καταλυμάτων σε 4 και 5 αστέρων, με δυνατότητα επέκτασης και εμπλουτισμού, ενθαρρύνεται η μετατροπή παραδοσιακών κτιρίων σε ξενοδοχεία και η δυνατότητα μετατροπής ξενοδοχείων σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.Παρέχονται,επίσης, κίνητρα για μερική ή ολική απόσυρση απαξιωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων.

Στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, η δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων είναι δυνατή σε γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας 20 στρεμμάτων και με μέγιστη πυκνότητα για ξενοδοχεία πέντε και τεσσάρων αστέρων  τις 8 και 9 κλίνες/στρέμμα , ενώ προβλέπεται και η χωροθέτηση κάμπινγκ. Ο μικτός συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,10.

2. Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές γίνεται αύξηση της αρτιότητας στην εκτός σχεδίου δόμηση από 15 σε 20 στρέμματα, ενώ νέα ξενοδοχεία 3,4 και 5 αστέρων μπορούν να κατασκευασθούν:

α) Εντός σχεδίου, εντός ορίων οικισμών και εντός ζωνών χρήσεων γης που επιτρέπουν τη χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων με τους εκάστοτε ισχύοντες όρους δόμησης.

β) Εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές η δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων είναι δυνατή σε γήπεδα ελάχιστης επιφάνειας είκοσι (20) στρεμμάτων και με μέγιστη πυκνότητα 8, 9 και 10 κλίνες / στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων αντιστοίχως.

3.Σε παράκτιες περιοχές και σε νησιά ενισχύονται έργα προσβασιμότητας, περιορίζεται η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, ενισχύεται ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων τουριστικών μονάδων, ενώ ισχύουν οι προϋποθέσεις της εντός σχεδίου και στην εκτός σχεδίου αρτιότητα (15 στρέμματα και μέγιστη πυκνότητα 8, 9 και 10 κλίνες/στρέμμα για ξενοδοχεία 5, 4 και 3 αστέρων αντιστοίχως).

Ο συντελεστής δόμησης στα νησιά άνω των 70 τ. χλμ. ορίζεται σε 0,05(Εξαιρούνται η Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Εύβοια.)

4.Για τα μικρότερα νησιά: Αίρεται η «οροφή» των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες σε 76 μικρά κατοικημένα νησιά, εξαλείφεται η διάταξη, η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού, περιορίζεται από τα 500 στα 300 στρέμματα το όριο έκτασης σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά.

5.Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά, διότι θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής:

  • Για έκταση από 300 -2.000 στρέμ. ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05.
  • Για έκταση από 2.000 -4.000 στρέμ. ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03.
  •  Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01.

Το «Ειδικό χωροταξικό» προτείνει, να περιληφθούν στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου:

α) Οι επενδύσεις που αφορούν την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον τριών (3*) αστέρων.

β) Οι επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής.

γ) Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού κάμπινγκ κατηγορίας Γ' τάξης και άνω.

δ) Οι επενδύσεις μετατροπής χαρακτηρισμένων παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες τουλάχιστον δύο αστέρων, καθώς και οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν σε χαρακτηρισμένα παραδοσιακά ή διατηρητέα κτίρια και ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον δύο αστέρων.

ε) Τουριστικές επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον (ηλιακή ενέργεια, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, οικολογικά υλικά, σύγχρονες μορφές βιολογικού καθαρισμού κ.λπ.).




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250