Ελληνικός Τουρισμός: Περισσότεροι τουρίστες, αλλά με άδειες τσέπες - Σε πτωτική… τροχιά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 08:04

Ελληνικός Τουρισμός: Περισσότεροι τουρίστες, αλλά με άδειες τσέπες - Σε πτωτική… τροχιά η μέση δαπάνη ανά ταξίδι

| “Καμπανάκι”από την Alpha Bank

Ολοταχώς προς νέο τουριστικό ρεκόρ, κυρίως σε επίπεδο αφίξεων, αλλά και εισπράξεων, οδεύει η χώρα μας εφέτος, όμως, ο στόχος της ποιοτικής αναβάθμισης του target group του ελληνικού τουρισμού φαίνεται να… πηγαίνει περίπατο, αφού η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνεχίζει να διαμορφώνεται σε πτωτικά επίπεδα, για τρίτη διαδοχική χρονιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2024, που δημοσίευσε η Alpha Bank, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα, από τα 681,3 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, μειώθηκε σταδιακά σε 570,7 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε μία αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ταξιδιωτών, ως απόρροια της διάβρωσης των εισοδημάτων, εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και τη συνεχιζόμενη επέκταση της οικονομίας διαμοιρασμού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Τράπεζας, η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων -απόρροια, μεταξύ άλλων, της ανόδου του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες- έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του αριθμού των τουριστών, με παράλληλη μείωση της κατά κεφαλή δαπάνης.

Συγκεκριμένα, οι διανυκτερεύσεις ξένων υπηκόων στα καταλύματα που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού αυξήθηκαν κατά 21,1% πέρυσι και κατά 32% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Alpha

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλάδου, στον μεσοπρόθεσμο, αλλά και στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι κρίσιμης σημασίας, δεδομένης της υψηλής συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία -η οποία υπολογίζεται σε περίπου 1/3 του ΑΕΠ της χώρας για την περυσινή χρονιά- αλλά και των σημαντικών προκλήσεων, που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος, όπως οι πιέσεις στην εξωτερική ζήτηση εξαιτίας του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι ελλείψεις
ανθρώπινου δυναμικού που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Τράπεζα, είναι σημαντική η έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση έργων υποδομών, στο πλαίσιο της απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις πράσινες επενδύσεις, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, αλλά και την επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου.

Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2024

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισπράξεις ανήλθαν σε 6,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,2%, σε σχέση με το 2023 (6,2 δισ. ευρώ). Παράλληλα, οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 11,6 εκατ. επισκέπτες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 15,5%, σε σύγκριση με τους 10,1 εκατ. τουρίστες, που επισκέφτηκαν τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διαμόρφωση του αποτελέσματος αυτού για το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν συμβάλλει όλοι οι μήνες, καθώς οι τουριστικές αφίξεις του εκάστοτε μήνα υπερέβησαν τις αντίστοιχες περυσινές.

Επιπρόσθετα, πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη ετήσια μεταβολή που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο σε επιλεγμένες χώρες της Μεσογείου. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες που εξετάζονται, η ετήσια μεταβολή των ταξιδιωτικών αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν έντονα θετική, με τα ποσοστά αύξησης να είναι διψήφια για την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Μάλτα. Το γεγονός αυτό συνάδει με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ο οποίος προβλέπει ότι το τρέχον έτος θα αποτελέσει νέα χρονιά ρεκόρ για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Σημαντική αύξηση κατέγραψαν, το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι αφίξεις και οι εισπράξεις σε τέσσερις από τις κυριότερες χώρες προέλευσης, ήτοι τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 38% των συνολικών αφίξεων και το 46% των συνολικών εισπράξεων, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις, οι περισσότερες ταξιδιώτες προήλθαν από τη Γερμανία (1,8 εκατ., +13,6%) και ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο (1,4 εκατ., +6%), ενώ σημαντικός ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών από τη Γαλλία (676 χιλ., +5,6%) και τις ΗΠΑ (578 εκατ., +9,5%).

Συνολικά οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 17,3% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ από χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 13,1%. Αντίστοιχα, σε όρους εισπράξεων οι περισσότερες τουρίστες προήλθαν από τη Γερμανία (Ευρώ 1,2 δισ., +7,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (1 δισ., +20%), τις ΗΠΑ (540 εκατ., +1%) και τη Γαλλία (446 εκατ., +2,5%), με τις εισπράξεις από τις χώρες της ΕΕ-27 να αυξάνονται κατά 14,8%, ενώ από χώρες εκτός της ΕΕ-27 κατά 8,4%.

Πηγή: money-tourism.gr 




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250