Γαλιατσάτος : Γαστρονομία, Μουσική και Θέατρο οι γεύσεις του Ιονίου
Οι γεύσεις του Ιονίου
Ο ταξιδιώτης θέλει να ”γευθεί” τον τόπο που επισκέπτεται, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο. Γαστρονομία, Μουσική και Θέατρο οι γεύσεις του Ιονίου.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση οργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας I.C.E. στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Εκπρόσωποι της Πολιτιστικής Δημιουργικής Βιομηχανίας και του Τουρισμού συζήτησαν τα δεδομένα και τις προοπτικές του τοπικού πολιτιστικού δυναμικού μέσα από τη συνεργασία τους με την τουριστική βιομηχανία.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρο Γαλιατσάτο της φιλοσοφίας του I.C.E. και της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον περιφερειακό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις άκρως επιτυχημένες παραστάσεις που χρηματοδότησε το πρόγραμμα, την “Επτανησιακή Χορωδιακή Συνάντηση” με φορέα πρότασης τη Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου και το “Σήμερα Γάμος Γίνεται….” με φορέα πρότασης το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αργοστολίου. Πρότεινε τέλος στους παρευρισκόμενους να προσπαθήσουν να προσελκύσουν στις παραστάσεις τους τουρίστες καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Ο ταξιδιώτης θέλει να γευθεί τον τόπο που επισκέπτεται με τη Γαστρονομία, τη Μουσική και το Θέατρο να αποτελούν τις κύριες γεύσεις του Ιονίου. Αυτές οι μορφές μαζί με τον προσκυνηματικό, τον θαλάσσιο και τον περιβαλλοντικό τουρισμό, αποτελούν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στις οποίες η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στοχεύει να αναδείξει τη μοναδικότητα του τουριστικού της προϊόντος”.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Παραρτήματος Αργοστολίου του Λυκείου Ελληνίδων Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη αναφέρθηκε σε οργανωτικά θέματα, στο ρόλο και τις δυνατότητες του Λυκείου Ελληνίδων στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Επιπλέον ανέλυσε το επιτυχημένο παράδειγμα της διοργάνωσης της παράστασης “Σήμερα Γάμος Γίνεται….” καθώς και της επίδρασης που είχε στο κοινό. Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία τουριστικών πακέτων με τη συμμετοχή ευέλικτων ομάδων πολιτισμού.
Από την πλευρά της χορωδιακής μουσικής, ο Ρωσσέτος Λούζης, Πρόεδρος της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα της συνεργασίας με τους τουριστικούς πράκτορες, στην ανάγκη προγραμματισμού και συνέπειας καθώς και την ανάγκη δημιουργίας κεντρικού φορέα πολιτισμού. Θετική εντύπωση άφησε τέλος η πρότασή του για συνάντηση όλων των πολιτιστικών φορέων και των τουριστικών πρακτόρων του Ιονίου στη Λευκάδα για να οργανώσουν βιώσιμα πολιτιστικά προϊόντα στο μέλλον.
Την εμπειρία της από τον θαλάσσιο τουρισμό μετέφερε η εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου Κωνσταντίνα Αναστασιάδη η οποία τόνισε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει έντονη ζήτηση από τους τουρίστες για πολιτιστικές προτάσεις.
Την οργάνωση τοπικών παραστάσεων που θα προσελκύουν τους τουρίστες πρότεινε και ο Σταύρος Αντωνέλος αναφέροντας το παράδειγμα της Πράγας στην Τσεχία ενώ η συντονίστρια του Ιονίου Κέντρου Τεχνών Πολιτισμού Σοφία Γιαννάκη Καγκάδη αναφέρθηκε στη χρησιμότητα μιας βάσης δεδομένων για όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς, γραφείου συντονισμού συγκέντρωσης πληροφοριακού υλικού και κυρίως στη σημαντικότητα της στρατηγικής βάσης του Πολιτισμού για τα Ιόνια νησιά.
Στα συμπεράσματα της συνάντησης κρατάμε τη διάθεση όλων των φορέων της Κεφαλονιάς για τοπικές και ευρύτερες συνεργασίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία βιώσιμων και καινοτόμων πολιτιστικών προϊόντων. Κάτι που ήδη συζητιέται και στα άλλα νησιά της Περιφέρειας.