Πρώτος καλός μήνας για τον τουρισμό ο Ιούνιος
Για πρώτη φορά τον φετινό Ιούνιο η πορεία των τουριστικών εσόδων και η αντίστοιχη των αφίξεων τουριστών εισήλθαν σε τροχιά ευθυγράμμισης
. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ άνοδο της τάξεως του 14,2% σημείωσαν σε ετήσια βάση και οι τουριστικές εισπράξεις, οι οποίες ανήλθαν σε 2,046 δισ. ευρώ, έναντι 1,792 δισ. ευρώ κατά τον περυσινό Ιούνιο.
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υπ. Τουρισμού Ελενα Κουντουρά σημείωσε ότι «το 2017 είναι η καλύτερη χρονιά που διανύουμε σε όλα τα τουριστικά μεγέθη. Επειτα από συνεχόμενα ρεκόρ διεθνών αφίξεων την τελευταία διετία, 26 εκατ. το 2015 και 28 εκατ. το 2016, θεωρούμε εφικτό να αγγίξουμε τα 30 εκατ. αφίξεις το 2017». Πλέον, όπως φαίνεται, οι αριθμοί αυτοί συνοδεύονται και από αντίστοιχες εισπράξεις, κάτι που δεν συνέβη το 2016.
Αντιθέτως, κατά τον προηγούμενο χρόνο και παρά την άνοδο των αφίξεων, τα έσοδα υποχώρησαν, κάτι που, όπως αποκαλύπτει σχετική ειδική ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της Ενδιάμεσης Εκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική, οφείλεται στην πτώση των τιμών στα ξενοδοχειακά και λοιπά καταλύματα. Παράλληλα, επισημαίνεται και το γεγονός ότι η γενική μείωση στις δαπάνες ανά ταξίδι αποτυπώνει επιπροσθέτως μια παγκόσμια τάση στον κλάδο του τουρισμού προς οικονομικότερες τουριστικές προτάσεις σε νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος. Επίσης, ενδεχομένως συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που χαρακτήρισε την οικονομική δραστηριότητα σε αρκετές χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ταξιδιώτες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, οι ετήσιες αφίξεις και διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,1% και 2,9% αντίστοιχα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υποχώρησαν κατά 6,8%. Μάλιστα, αυτό συνέβη παρά την οριακή αύξηση κατά 0,2% των τιμών διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία. Στο πλαίσιο αυτό, η εξέλιξη των ξενοδοχειακών τιμών και των διανυκτερεύσεων το 2016 αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο αιχμής (Μάιο έως Οκτώβριο), η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από πτώση των ξενοδοχειακών τιμών. Ετσι προκύπτει ότι η μείωση των τιμών διαμονής ήταν ο πρωταρχικός παράγοντας της μείωσης των ταξιδιωτικών εσόδων από διανυκτερεύσεις. Ειδικότερα, τους μήνες Μάιο - Ιούλιο η μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών και κατά πολύ λιγότερο στην ελαφρά μείωση των διανυκτερεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές αλλά και οι μελλοντικές προοπτικές για τον τουριστικό κλάδο φαντάζουν λίαν ευνοϊκές. Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαρακτηρίζει τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού εξαιρετικά ευνοϊκές για την περίοδο 2017-2021, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα, από 13,6 δισ. ευρώ το 2016. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ κατά την ανωτέρω περίοδο για την κατασκευή νέων καταλυμάτων τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς και για να ανακαινιστούν/αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές, ώστε να είναι σε θέση ο κλάδος να προσελκύσει επισκέπτες υψηλής καταναλωτικής δυνατότητας και να αυξήσει τα έσοδα ανά επισκέπτη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ