Διευκολύνονται οι επενδύσεις στον Τουρισμό
Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες θα ειναι έτοιμο το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, η καθυστέρηση του οποίου προκάλεσε ενδοκυβερνητικές "γκρίνιες" και την εντολή του πρωθυπουργού προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για επιτάχυνση των διαδικασιών. Το νέο χωροταξικό θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο απο τη κυβέρνηση καθώς διαμορφώνει το πεδίο για την προώθηση τουριστικών επενδύσεων που, σύμφωνα πάντα με τη κυβέρνηση, βρίσκονται "στα σκαριά".
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σχεδίου έχει προκαλέσει "νευρικότητα" με το συναρμόδιο υπουργείο Τουρισμού να ρίχνει τις ευθύνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Στην σύσκεψη που έγινε για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κύκλοι του οποίου αναφέρουν οτι "κινούμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Επρεπε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις των φορέων".
Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν τωρα οτι το νέο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό θα ειναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου.
Αυτό αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, με την κατάργηση περιορισμών στην εκτός σχεδίου τουριστική ανάπτυξη, την αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών και την αναδιαμόρφωση του τουριστικού προιόντος με προώθηση των επενδύσεων σε σύνθετες τουριστικές μονάδες που συμπεριλαμβάνουν παραθεριστική κατοικία.
Προβλέπονται fast truck διαδικασίες και κατά περίπτωση παροχή χωροταξικών και πολεοδομικών όρων ανάλογα με την κάθε επενδυτική πρόταση.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση του περιορισμού για την εγκατάσταση τουριστικών μονάδων σε ακτίνα 500 μέτρων απο οικισμούς για εκτός σχεδίου ακίνητα.
Ακόμη προβλέπεται η άρση των περιορισμών στην εκτός σχεδίου τουριστική ανάπτυξη για τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές μέσω της δημιουργίας ειδικών ζωνών χωροθέτησης μονάδων και κυρίως των πολυσύνθετων που περιλαμβάνουν και χρήσεις παραθεριστικής κατοικίας και θεματικού τουρισμού (spa, καταδυτικός τουρισμός κλπ.) Στα νησιά οι οργανωμένοι υποδοχείς θα έχουν ανώτατο συντελεστή δόμησης το 0,5. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα ανάπτυξης πολυσύνθετων μονάδων σε μικρά ακατοίκητα νησιά που δεν ανήκουν σε ζώνες προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν κι άλλες διατάξεις που θα ρυθμίσουν την απόσυρση ξενοδοχείων εκτός αστικών κέντρων με ταυτόχρονη δυνατότητα μετατροπής τους σε τουριστική κατοικία.
Στις ανεπτυγμένες περιοχές, θα προωθηθούν κατά προτεραιότητα μεγάλες επενδύσεις για μονάδες 4 και 5 αστέρων. Το ίδιο και στις αναπτυσσόμενες περιοχές με την προσθήκη και της κατηγορίας 3 αστέρων. Αναμένεται να τεθούν αυστηρά κριτήρια για τις μικρότερες μονάδες και να προωθηθούν δράσεις για να αναβάθμιση τους με μερική ή ολική απόσυρση όσων χαρακτηριστούν ως "μη αξιόλογες και απαξιωμένες".
Ακόμη, αναμένεται να αρθούν διάφοροι περιορισμοί για τη δημιουργία μαρινών τόσο σε νησιά όσο και στις μεγάλες πόλεις με λιμάνια. Βασική προυπόθεση θα ειναι η ελάχιστη απόσταση 30 ναυτικών μιλίων μεταξύ μαρινών και 15 ν.μ. μεταξύ καταφυγίων και αγκυροβολίων, εξαιρουμένων των μητροπολιτικών περιοχών.