Θυρεοειδής: 10 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
25η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς από το 2008, αρχικά με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ). Στην συνέχεια υιοθετήθηκε και από τις ιατρικές εταιρείες των λοιπών ηπείρων. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των διαταραχών του θυρεοειδούς.
Ο θυρεοειδής αδένας είναι αναπόσπαστο μέρος του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό το όργανο σε σχήμα πεταλούδας ρυθμίζει σημαντικές ορμόνες που επηρεάζουν πολλές λειτουργίες στο σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης το πόσο καλά αποδίδει το σώμα σας σωματικά και πνευματικά. Έτσι, εάν αισθάνεσαι αδιαθεσία χωρίς εξήγηση, το σώμα σας μπορεί να εμφανίζει σημάδια προβλήματος με τον θυρεοειδή. Προβλήματα λειτουργίας του θυρεοειδούς, ειδικότερα, εμφανίζονται όταν ο θυρεοειδής είτε υπολειτουργεί, είτε υπερλειτουργεί. Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός, αντίστοιχα. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα. Με αφορμή, λοιπόν, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς, παρακάτω θα βρεις 10 σημάδια τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσεις, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή σου.
Όπως αναφέραμε, ο υπερθυρεοειδισμός προέρχεται από υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα παράγει περίσσεια θυρεοειδικών ορμονών, όπως η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Η Τ4 παράγεται ειδικά όταν η υπόφυση εκκρίνει τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH).
Παρακάτω θα βρεις 5 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σου παράγει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.
Νευρικότητα και άγχος
Όταν ο θυρεοειδής αδένας δουλεύει υπερωρίες, οι ορμόνες λένε στο σώμα να λειτουργήσει υπερβολικά. Αυτό οδηγεί σε πολλά συμπτώματα που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι νευρική και ανήσυχη. Επίσης οι ορμόνες οδηγούν σε εναλλαγές της διάθεσης και υπερκινητικότητα.
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
Ένα από τα φυσικά συμπτώματα των υψηλών ορμονικών επιπέδων, είναι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός. Έτσι, εάν αισθάνεσαι ότι η καρδιά σου χτυπάει συχνά πολύ γρήγορα, καλό είναι θα ήταν να ζητήσεις ιατρική συμβουλή για την υγεία του θυρεοειδή σου.
Αυξημένος ιδρώτας
Επειδή οι ορμόνες του θυρεοειδούς λένε πρακτικά στο σώμα να γίνει πιο δραστήριο, φυσικά, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει την θερμοκρασία του, παράγοντας περισσότερο ιδρώτα ακόμη και σε λιγότερο δραστήριες καταστάσεις.
Απώλεια βάρους
Η αφθονία των θυρεοειδικών ορμονών θα αυξήσει τον μεταβολισμό και την όρεξή σου. Η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι που υποδεικνύει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδή.
Αδύναμα νύχια και αραίωση στα μαλλιά
Τα μαλλιά και τα νύχια μεγαλώνουν συνεχώς. Αυτό συμβαίνει επειδή μια κρίσιμη λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα, στέλνει ορμονικά σήματα για να ενεργοποιήσει την ανάπτυξή τους. Με τον υπερθυρεοειδισμό, οι επιπλέον ορμόνες λένε στο σώμα να αυξήσει την ανάπτυξη των τριχοθυλακίων και των νυχιών, σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Αν και μπορεί να πιστεύεις ότι η γρηγορότερη ανάπτυξη των νυχιών θα ήταν μια θετική παρενέργεια της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, αυτό δεν συμβαίνει. Για την ακρίβεια, τα πράγματα εδώ λειτουργούν αντίστροφα. Αυτή η αναγκαστική ανάπτυξη, γίνεται με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σου πρέπει να υπερχησιμοποιήσει τους φυσικούς πόρους του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λεπτά και εύθραυστα μαλλιά και νύχια.
Σημάδια που δείχνουν υποθυροειδισμό
Τώρα που καλύψαμε τα σημάδια ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς, ας δούμε τι συμβαίνει με έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα.
Κόπωση
Στον υποθυρεοειδισμό, το σώμα παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση της καθημερινής κόπωσης και του στρες. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι κουρασμένη πιο εύκολα και πιο συχνά. Γίνεται επίσης πιο δύσκολο για το σώμα σου να κινείται. Οι σκέψεις σου γίνονται πιο νωθρές και αργές και μπορεί να δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, καθώς αρχίζει η πνευματική κόπωση.
Ευαισθησία στο κρύο
Οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον θυρεοειδή αδένα, ρυθμίζουν επίσης τη θερμοκρασία του σώματος. Με λιγότερες ορμόνες, το σώμα σου δυσκολεύεται περισσότερο να θερμανθεί επειδή ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Ως εκ τούτου, θα νιώθεις πιο ευαίσθητη στο κρύο.
Δυσκοιλιότητα
Ενώ ο υπερθυρεοειδισμός επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης, ο υποθυρεοειδισμός την επιβραδύνει. Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά ως αποτέλεσμα αυτών των επιβραδυνόμενων διεργασιών. Εάν παρατηρήσεις ότι περνούν μέρες χωρίς κένωση, θα πρέπει να μιλήσεις με το γιατρό σου.
Αύξηση βάρους
Οι μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες προκαλούν σημαντική επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αρχίζει να καίει λιγότερη ενέργεια και κατά συνέπεια αποθηκεύει περισσότερο λίπος. Μπορεί ακόμη και να είναι δύσκολο να ασκηθείς, λόγω της κούρασης που συνοδεύει τον υποθυρεοειδισμό.
Βαριές ή μη τακτικές περίοδοι
Σε αντίθεση με τον υπερθυρεοειδισμό, ο υποθυρεοειδισμός κάνει τον εμμηνορροϊκό κύκλο να γίνεται πιο αργός και βαρύτερος. Οι κύκλοι μπορεί επίσης να γίνουν λιγότερο συχνοί.
ladylike.gr