Τροφές που μειώνουν την οστική πυκνότητα
Πολλές τροφές που συμβάλλουν στην οστική εκφύλιση επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφά το ασβέστιο, στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των οστών.
Αυτές οι τροφές μπορεί να μας οδηγήσουν αργότερα στη ζωή μας σε οστεοπενία ή οστεοπόρωση, αποδυναμώνοντας τα οστά και κάνοντάς τα επιρρεπή σε κατάγματα.
Η μείωση της οστικής πυκνότητας στο σώμα είναι μια κρίσιμη φάση, και αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει στην οστεοπόρωση. Θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις καθημερινές διατροφικές μας επιλογές και να μειώσουμε την κατανάλωση των τροφών εκείνων που παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία των οστών μας. Το itrofi.gr σας συμβουλεύει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε τα παρακάτω τρόφιμα:
Φασόλια
Ενώ τα φασόλια περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται φυτάτες (phytates) οι οποίες παρεμβαίνουν στην ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει το ασβέστιο που περιέχεται στα φασόλια. Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδά τους μουλιάζοντας τα φασόλια σε νερό για αρκετές ώρες πριν τα μαγειρέψετε.
Κρέας και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες
Είναι σημαντικό να παίρνουμε αρκετή πρωτεΐνη αλλά η υπερβολική πρόσληψή της επηρεάζει όχι μόνο τη γενική υγεία αλλά και αυτή των οστών.
Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη με τη διατροφή τους και αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα οστά. Ωστόσο, και οι ειδικές πρωτεϊνικές δίαιτες παράγουν θειικά που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ασβεστίου από τα οστά.
Νάτριο
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού είναι επικίνδυνη για τα οστά. Το αλάτι περιέχει νάτριο που προκαλεί απώλεια ασβεστίου. Συγκεκριμένα, ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι προκαλεί την απώλεια 40 χιλιοστογράμμων ασβεστίου στα ούρα. Μια επαρκής ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την πρόληψη της οστικής απώλειας από το αλάτι. Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις κονσέρβες και τα έτοιμα ψημένα τρόφιμα του εμπορίου. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για περιεκτικότητα σε νάτριο. Αντισταθμίστε τη δράση του νάτριου επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως η μπανάνα αλλά και τα πορτοκάλια και τις ντομάτες που βοηθούν στη μείωση της απώλειας ασβεστίου.
Οξαλικά
Το σώμα μας δεν απορροφά το ασβέστιο από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε οξαλικά οξέα όπως το σπανάκι, οι γλυκοπατάτες, το ραβέντι , τα φύλλα από τα παντζάρια και ορισμένα φασόλια.
Πίτουρο σιταριού
Όπως και τα φασόλια, το πίτουρο σιταριού περιέχει υψηλά επίπεδα φυτατών που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα φασόλια, το πίτουρο από 100% σιτάρι είναι η μόνη τροφή που φαίνεται να μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου σε άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται την ίδια στιγμή. Για παράδειγμα, όταν καταναλώνετε γάλα και δημητριακά από 100% πίτουρο σιταριού μαζί, το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει ορισμένη ποσότητα αλλά όχι όλο το ασβέστιο από το γάλα.. Εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, να τα παίρνετε δύο ή περισσότερες ώρες πριν ή μετά από την κατανάλωση πίτουρου σιταριού.
Αλκοόλ
Περιορίστε το αλκοόλ σε όχι περισσότερο από 2-3 ποτά την ημέρα καθώς η υπερβολική ποσότητα συμβάλλει στην οστική εκφύλιση μειώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου αλλά και της βιταμίνης D.
Kαφεΐνη
Καφές, τσάι, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη, προωθούν την απώλεια οστικής μάζας. Τα ανθρακούχα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν φωσφορικό οξύ που επηρεάζει το έντερο και προκαλεί προβλήματα με την απορρόφηση του ασβεστίου.
Βιταμίνη Α
Όπως και στην περίπτωση της πρωτεΐνης, η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη των οστών, αλλά υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να οδηγήσει στην μείωση της οστικής πυκνότητας καθώς η ρετινόλη που περιέχεται σε αυτήν δεν επιτρέπει την απορρόφηση της βιταμίνης D με συνέπεια την οστική εκφύλιση. Η ρετινόλη βρίσκεται σε ζωικές πηγές τροφίμων, όπως τους κρόκους αυγών και το συκώτι. Η μορφή της ρετινόλης στις φυτικές πηγές δεν έχει συσχετισθεί με τη μείωση της πυκνότητας των οστών και της οστικής μάζας.
itrofi.gr