Σας ενοχλεί ο ήχος ενός ανθρώπου που μασάει ή αναπνέει βαριά; Κι όμως, πάσχετε από αυτή τη διαταραχή
Σας πιάνει ένας εκνευρισμός στα όρια της οργής, όταν ακούτε κάποιον δίπλα σας να να κάνει κλικ-κλικ παίζοντας με το στιλό του;
Ή τον ήχο που κάνει όταν πίνει καφέ. Ή τον ήχο που κάνει όταν χτυπάει τα πλήκτρα στον υπολογιστή.
Κατ' αρχήν, δεν είστε οι μόνοι (αν το νομίζατε). Κατά δεύτερον, οι επιστήμονες μόλις βρήκαν για πρώτη φορά μια εξήγηση στον εγκέφαλο γι' αυτή την περίεργη ανθρώπινη αντίδραση.
Η συνηθισμένη απάντηση σε όποιον παραπονιέται για τον ήχο που κάνει ο διπλανός του όταν καταπίνει, είναι «μην είσαι τόσο ιδιότροπος/υπερβολικός».
Ωστόσο, έρευνες τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά ιδιότροποι είναι όσοι παραπονιούνται για ορισμένους ήχους. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από μία νευρολογική διαταραχή, η οποία ονομάζεται «μισοφωνία» (misophonia).
Για πολλούς ανθρώπους, ο ήχος που κάνει κάποιος όταν πίνει καφέ ή όταν αναπνέει βαριά μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός.
Γιατί λοιπόν κάποιοι είναι τόσο ευαίσθητοι απέναντι σε ήχους που δεν ενοχλούν άλλους; Η απάντηση κρύβεται στη διαταραχή που ονομάζεται μισοφωνία και η οποία τους προκαλεί εκρήξεις θυμού, άγχος και, μερικές φορές, κρίσεις πανικού.
Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις μίσος και φωνή υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι ήχοι προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.
Βρετανοί επιστήμονες συμπέραναν ότι η μισοφωνία είναι μια πραγματική εγκεφαλική διαταραχή και όχι μια φανταστική ή μόνο ψυχική αντίδραση.
Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει σαφές το πόσοι άνθρωποι πάσχουν από μισοφωνία στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος σαφής τρόπος για να διαγνωσθεί. Κατ’ επέκταση, δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία κατά της νόσου.
bovary.gr