Έχεις κι εσύ μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση στο στόμα; - Να τι μπορεί να σημαίνει
Η μεταλλική γεύση στο στόμα ή δυσγευσία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για την υγεία μας.
Εχετε ξυπνήσει το πρωί, έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, αλλά μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση είναι έντονη στο στόμα σας.
Για να κάνουμε το συναίσθημα πιο ξεκάθαρο, είναι λες και έχετε βάλει κέρματα μέσα στο στόμα σας.
Δοκιμάσατε μια τσίχλα, αλλά δυστυχώς αυτή η μεταλλική γεύση δεν φεύγει με τίποτα.
Οπως τονίζουν οι ειδικοί αυτό που αισθάνεστε μπορεί να οφείλεται σε κακές συνήθειες που έχετε υιοθετήσει ή σε κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί.
Η γλώσσα στέλνει χιλιάδες πληροφορίες στον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του κατηγοριοποιεί την γεύση σε: γλυκό, ξινό, αλμυρό και πικρό.
Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε μια μεταλλική γεύση στο στόμα; Ας δούμε παρακάτων ποιες είναι οι 8 συνηθέστερες αιτίες.
1. Κακή στοματική υγεία
Όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά μπορεί να βιώσουν μια μεταλλική γεύση που οφείλεται σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ή λοίμωξη των δοντιών.
2. Εγκυμοσύνη
Ενα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης ότι ότι αλλάζει η γεύση και η οσμή μιας γυναίκας που οφείλεται κυρίως σε ορμονικές αλλαγές. Εχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έχουν αναφέρει μια μεταλλική γεύση, μια αλλαγή στην όρεξη ή/και μια απέχθεια για ορισμένες τροφές.
3. Φάρμακα
4. Άνοια
Οταν ένα μέρος του εγκεφάλου δεν λειτουργεί σωστά όπως συμβαίνει στην άνοια, τότε υπάρχει πιθανότητα αλλοίωση της γεύσης.
5. Θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου
Πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα για την καταπολέμηση του καρκίνου επιδρούν στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Παραδόξως, τα γλυκά φαγητά μπορεί να φαίνεται πως έχουν ξινή γεύση και τα ξινά γλυκιά. Το κρέας ίσως έχει πικρή γεύση, επειδή απελευθερώνονται λευκώματα στο στόμα. Μερικές φορές υπάρχει μία μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα. Επίσης ασθενείς με καρκίνο που που βρίσκονται σε στάδιο χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας έχουν μεταλλική γεύση.
6. Νεφρικη ανεπάρκεια
Κάθε φορά που συσσωρεύονται απόβλητα στο αίμα, μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στην αίσθηση της γεύσης και κακοσμία. Μερικοί από όσους πάσχουν από νεφροπάθεια αντιλαμβάνονται πως δεν τους αρέσει πια η γεύση του κρέατος, ή χάνουν βάρος επειδή δεν έχουν πια όρεξη για φαγητό.
7. Αλλεργίες
Αν έχετε παρατηρήσει ότι τρώτε κάποιες συγκεκριμένες τροφές και ύστερα έχετε μετά μια μεταλλική γεύση, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία που έχετε και δεν το γνωρίζετε.
8. Βιταμίνες
Υπάρχουν βιταμίνες με βαρέα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ή το χρώμιο που μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση της γεύσης.
Οπως και να έχει, καλό είναι να αναφέρετε στο γιατρό σας το συγκεκριμένο πρόβλημα στη γεύση σας για να δείτε τι συμβαίνει.
bovary.gr