Μακροβιοτική διατροφή: μια εναλλακτική πρόταση με πολλά οφέλη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019 13:17

Μακροβιοτική διατροφή: μια εναλλακτική πρόταση με πολλά οφέλη

Βασισμένη στην κατανάλωση τοπικών, βιολογικών προϊόντων και στις κινεζικές προσεγγίσεις για την υγεία και την ιατρική, η μακροβιοτική διατροφή, έχει αποδειχθεί και ως μια εναλλακτική θεραπεία του καρκίνου.

Πώς ξεκίνησε;

Η μακροβιοτική διατροφή είναι μια φιλοσοφία, ένα πολιτιστικό κίνημα και ένα πρότυπο διατροφής που ξεκίνησε τον 18ο αιώνα από το Γερμανό γιατρό Christoph Hufeland για να περιγράψει ένα πρόγραμμα για την καλή υγεία και την παράταση της ζωής. Στην πορεία, εμπλουτίστηκε από κινεζικές προσεγγίσεις οπτικής για την υγεία και την ιατρική και θεωρήθηκε ως μια διατροφή-αντίδοτο στον καρκίνο.
Το 1982, δημοσιεύθηκε η αυτοβιογραφική ιστορία του γιατρού, Δρ Anthony Sattilaro, ο οποίος στα 49 του χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη με πολλαπλές οστικές μεταστάσεις. Ο γιατρός αποφάσισε να υιοθετήσει έκτοτε τη μακροβιοτική διατροφή και 4 χρόνια μετά, οι εξετάσεις του έδειξαν  πλήρη λύση των μεταστατικών αλλοιώσεων των οστών. Μια ακόμη ιστορία θεραπείας από τον καρκίνο, αυτή του του Δρ Ζαν Kohler, που θεραπεύθηκε από καρκίνο του παγκρέατος χάρη στη μακροβιοτική διατροφή ήρθε να επιβεβαιώσει την θεραπευτική δύναμη της διατροφής αυτής. 

Τι είναι ακριβώς η μακροβιοτική διατροφή;

Βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών καθώς και την εφαρμογή της φιλοσοφικής αρχής του γιν και του γιανγκ. Η μακροβιοτική διατροφή ωστόσο, δεν είναι ίδια για όλους καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο κάθε ατόμου, τις δραστηριότητές του, τις ανάγκες του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. 

Ποια τρόφιμα περιλαμβάνει;

Τα τρόφιμα της μακροβιοτικής διατροφής είναι κατά βάση βιολογικής καλλιέργειας, προέρχονται από τοπικές αγορές και είναι ελάχιστα επεξεργασμένα. Ανάμεσα στα τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνει είναι και τα εξής:

  • Ολικής άλεσης δημητριακά σε ποσοστό 40-60% (καστανό ρύζι, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, φαγόπυρο), καθώς και χυλοπίτες, ζυμαρικά και ψωμί που παράγονται από αυτά. 
  • Σε ποσοστό 20-30% λαχανικά τοπικής παραγωγής όπως azuki, ρεβίθια ή φακές, προϊόντα σόγιας όπως tofu, tempeh ή natto.
  • Κατανάλωση σε τακτά διαστήματα φυκιών (λαχανικών θάλασσας) μαγειρεμένα μαζί με τα φασόλια.
  • Φρούτα, ψάρια και ξηροί καρποί που πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά.
  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων, όπως κρέας, λίπη, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα σάκχαρα και τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

    Πού ωφελεί;

Πρόκειται για μια διατροφή μια χαμηλή σε λίπος, υψηλή σε φυτικές ίνες, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, κυρίως φυτοφαγική διατροφή. Συνδέεται με ένα σύστημα τρόπου ζωής (lifestyle) και μια πνευματική φιλοσοφία της ζωής. 

Μελέτες που έχουν γίνει σε άτομα που την ακολουθούν, δείχνουν  χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων ορού και αρτηριακής πίεσης καθώς και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς δείχνουν επίσης χαμηλά ποσοστά διαφόρων τύπων καρκίνου, όπου ανάμεσά τους και ο καρκίνος του μαστού. 

itrofi.gr




00 inkefalonia general ad 300X250