Κόκκινο μαρούλι: Ενα λαχανικό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά -Τα 9 ευεργετικά του οφέλη για τον οργανισμό
Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή λαχανικά της Ελλάδας.
Αποτελεί ένα από τα απαραίτητα λαχανικά στη μεσογειακή διατροφή.
Το μαρούλι συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, ωφέλιμα για την υγεία, κάτι που το καθιστά σύμμαχο για μια ισορροπημένη διατροφή.
Στα ευεργετικά οφέλη του προστίθεται η περιεκτικότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη, η ηπατική χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση. Παράλληλα το μαρούλι μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και την εμφάνιση καρκινωμάτων.
Το μαρούλι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που κάνει καλό στην όραση, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C για δυνατό ανοσοποιητικό, καλίου, μαγγανίου και χρωμίου. Το μαρούλι είναι, επίσης, καλή πηγή φυτικών ινών.
Το κόκκινο μαρούλι προσθέτει ένα ιδιαίτερο και ζωντανό χρώμα στις σαλάτες μας που τόσο αγαπάμε το καλοκαίρι. Εκτός όμως από αυτό, το κόκκινο μαρούλι έχει να προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας.
Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο μαρούλι (lactuca sativa) περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό και προλαμβάνουν τη γήρανση, πολύ πιο αποτελεσματικά από το πράσινο μαρούλι.
Ας δούμε τα 9 οφέλη του κόκκινου μαρουλιού, όπως διαβάζουμε στο Healthline:
- Χαμηλή θερμιδική αξία, πολλά θρεπτικά συστατικά
Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό των γευμάτων μας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα.
- Ενυδατώνει τον οργανισμό
- Εχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά
- Προστατεύει την υγεία της καρδιάς
- Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α
To μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση, παρέχοντάς μας πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε ποσότητα 100 γραμμαρίων.
- Εφοδιασμένο με βιταμίνη Κ
Η βιταμίνη Κ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό, που βοηθά το αίμα να πήξει, ενισχύει τα υγιή οστά και τη δυνατή καρδιά.
- Βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Βοηθά στην μείωση βάρους
- Ευκολη κατανάλωσή του
Το μαρούλι τρώγεται ωμό, σκέτο ή σε σαλάτες αλλά και μαγειρεμένο με κρέας (φρικασέ). Φτιάξτε σάντουιτς και προσθέστε μερικά φύλλα μαρουλιού. Το μαρούλι πρωταγωνιστεί στις σαλάτες και ο μόνος περιορισμός είναι η φαντασία σας.
bovary.gr