Τι αλλάζει στο δέρμα μας μετά από μια βουτιά στη θάλασσα
Αρκεί μια βουτιά στη θάλασσα για να δούμε το μικροβίωμα του δέρματός μας να τροποποιείται εντυπωσιακά. Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η αλλαγή;
Μια βουτιά στη θάλασσα μπορεί να αλλάξει εντελώς το μικροβίωμα του δέρματός μας σύμφωνα με έρευνα της Δρ. Marisa Nielsen από το Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια και των συνεργατών της. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα από εννέα εθελοντές στην παραλία Huntington πριν κολυμπήσουν και αφότου στέγνωσαν με τη βοήθεια του αέρα, με τα δείγματα να έχουν ληφθεί έξι και 24 ώρες αργότερα.
Μετά το κολύμπι, παρατηρήθηκε πως οι άνθρωποι είχαν καλυφθεί με βακτήρια της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πιθανά παθογόνων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγκεντρώσεις μικροβίων ήταν δεκαπλάσιες από τα επίπεδα που είχαν βρεθεί στο νερό.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σαν Φρανσίσκο, προειδοποιεί πως τα πιθανά παθογόνα «θα μπορούσαν να θέσουν τα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης μετά από έκθεση στο νερό της θάλασσας. Αυτό που προτείνουμε είναι οι λουόμενοι να κάνουν ντους μόλις βγουν από τη θάλασσα», δηλώνει η Δρ. Nielsen.
Ενώ ο αριθμός των θαλάσσιων βακτηρίων στο δέρμα είχε αρχίσει να μειώνεται μετά από 24 ώρες, ορισμένα κατόρθωσαν να επιβιώσουν περισσότερο. «Η παρουσία αυτών των διαφορετικών βακτηρίων στο δέρμα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό και δεν σημαίνει ότι θα προκαλέσει κάποιο πρόβλημα σε υγιείς ανθρώπους», προσθέτει η ερευνήτρια.
Τα κριτήρια για τη συμμετοχή στη μελέτη ήταν οι εθελοντές να μην είναι τακτικοί κολυμβητές, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και να μην έχουν δερματικά προβλήματα. Παράλληλα οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να κάνουν μπάνιο για μία μέρα μετά τη θάλασσα ενώ δεν έπρεπε να βάλουν ούτε αντιηλιακό.
«Αν και το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό, τα ευρήματα της έρευνας ήταν αξιόπιστα γιατί η διαφορά στο μικροβίωμα του δέρματος πριν και μετά ήταν τεράστια», καταλήγει η Δρ. Nielsen.