Φώτης Αυγουστάτος: Υπογονιμότητα: μύθοι και πραγματικότητα
Επειδή τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύ συζήτηση για την υπογονιμότητα και τη θέση και στάση της γυναίκας και της κοινωνίας πάνω στο θέμα,οφείλω να παραθέσω κάποιες σκέψεις και θέσεις μου που έχουν να κάνουν με το σοβαρό ιατρικό αλλά και κοινωνικό αυτό ζήτημα.
Υπογονιμότητα είναι η αδυναμία σύλληψης και τεκνοποίησης ενός ζευγαριού με ελεύθερες και συχνές σεξουαλικές επαφές για διάστημα προσπαθειών πάνω από ένα χρόνο.
15% των ζευγαριών , δηλ περίπου 1 στα 7 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας διαφόρων αιτιών είτε γυναικείας είτε αντρικής προέλευσης.
Τα τελευταία δε χρόνια παρατηρείται όλο και αυξανόμενη συχνότητα υπογονιμότητας λόγω της μεγάλης ηλικίας αρκετών γυναικών που επιθυμούν τεκνοποίηση.
Είναι νόμος της φύσης ότι η δυνατότητα σύλληψης μιας γυναίκας μειώνεται με την ηλικία της , ειδικά πάνω από τα σαράντα έτη,ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ ΤΗΣ.
Επίσης η γονιμότητα μιας γυναίκας δεν ακολουθεί την περίοδο της.
Δηλαδή μια γυναίκα πενήντα ετών δεν σημαίνει ότι επειδή έχει εμμηνορρυσία κάθε μήνα μπορεί και να μείνει έγκυος.
Κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστός οργανισμός και αυτό σημαίνει ότι και η γονιμότητα της είναι κι αυτή ξεχωριστή.
Με άλλα λόγια ενώ μια γυναίκα σαράντα ετών μπορεί να μείνει σχετικά εύκολα έγκυος μια άλλη τριάντα πέντε ετών μπορεί να δυσκολευτεί ,απλά και μόνο γιατι οι ωοθήκες της μιας ιδιοσυστασιακά ή γενετικά μπορεί να “γεράσουν” νωρίτερα από της άλλης ·κάτι που επίσης δεν είναι πάντα και εύκολα προβλέψιμο για κάθε γυναίκα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών μετα την ενηλικίωση τους είτε το ομολογούν είτε όχι, ενδιαφέρονται και ανησυχούν για τη γονιμότητα τους. ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.
Είναι όμως εξίσου σημαντικό παράλληλα με την αγωνία τους να ενημερώνονται σωστά για κάθε κομμάτι αυτού του θέματος ώστε κάθε στιγμή να ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ.
Δεν μειώνεται ο ρόλος , η αξία και ο δυναμισμός μιας γυναίκας επειδή έχει το χάρισμα από τη φύση να γίνει μάνα και μπορεί να ενδιαφέρεται ή ακόμη και κάποια να ζει γι αυτό.
Η υπογεννητικότητα από την άλλη μεριά είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την μεγάλη μείωση των γεννήσεων και την σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, ειδικά στη χώρα μας.
Αν και η υπογεννητικότητα άπτεται της γυναικείας υπογονιμότητας εν μέρει, Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ-ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ.
Όπως και να ‘χει,ο ρόλος και η σημασία της γυναίκας πάντα ήταν , είναι και θα παραμείνει καθοριστικός στην κοινωνία μας από γενέσεως της.
Είναι τιμή για μια γυναίκα να κάνει παιδιά όπως είναι εξίσου τιμή και αξία για την κοινωνία μας η παρουσία και προσφορά γυναικών που είτε εκ των συνθηκών είτε από επιλογή τους δεν γέννησαν παιδιά.
Για την σύγχρονη γυναίκα όμως η κάθε επιλογή καλό είναι να συνοδεύεται και με επίγνωση.
Ως προς την ιατρική θα είναι πάντα εκεί,δίπλα της στο μέτρο του δυνατού και πάντα κατά περίπτωση
Φώτη Αυγουστάτος
Μαιευτήρας Γυναικολόγος