2+1 παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ιατρός αιματολόγος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 10:16

2+1 παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ιατρός αιματολόγος

logo header sticky png

Έργο του αιματολόγου είναι να αναγνωρίζει και να διαγιγνώσκει όλε τις παθήσεις που σχετίζονται με το αίμα, κακοήθεις και καλοήθεις, προσφέροντας ίαση με ποικίλλους τρόπους που η επιστήμη του προσφέρει.

Επισκέψεις στο γραφείου του αιματολόγου, σχετίζονται με παθήσεις όπως είναι η αναιμία, η λευκοπενία και το σοβαρό λέμφωμα Hodgkin.

Λέμφωμα Hodgkin

Πρόκειται για έναν τύπο λεμφώματος, δηλαδή έναν τύπο καρκίνου, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με το λεμφικό σύστημα. Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν λέμφο, ένα υγρό το οποίο περιέχει κύτταρα που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Στην νόσο του Hodgkin, τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος αυξάνονται ραγδαία, με τάση να εξαπλώνονται και σε άλλα όργανα του σώματος.

Τα συμπτώματα δεν είναι καθοριστικά για την νόσο και θα μπορούσαν να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις. Εντούτοις ο ασθενής παρατηρεί συνήθως ανώδυνη διογκώσεις στον λαιμό, τη μασχάλης ή τη βουβωνική περιοχή, πυρετό, νυχτερινός ιδρώτας.

Η διάγνωση τίθεται με βιοψία και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συνδυαστική, είτε μεμονωμένη με χημειοθεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα και οι παρενέργειες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.

Λευκοπενία

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι πρωταγωνιστές στην άμυνα των παθήσεων του αίματος. Κάποιος που έχει λευκοπενία, διατηρεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα λευκά του αιμοσφαίρια. Αιτίες μπορεί να είναι διάφορες μολύνσεις, φάρμακα, η χημειοθεραπεία κ.α.

Τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία, ζάλη ή απώλεια όρεξης, ενώ δεν αποκλείεται εξαιτίας της λευκοπενίας να υπάρχει και αναιμία. Σημαντικό είναι να πούμε ότι το στόμα είναι ένα μέρος στο οποίο εκδηλώνονται μολύνσεις, όπως η στοματίτιδα. Οι εξετάσεις που μπορούν να θέσουν τη διάγνωση είναι οι εργαστηριακές.

Αναιμία

Αναιμία ονομάζουμε την ανεπάρκεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, αφού μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες. Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας και η καθεμία μπορεί να προκαλέσει ειδική συμπτωματολογία. Κάποιες μορφές είναι η σιδηροπενική, η δρεπανοκυτταρική, η μεγαλοβλαστική, οι αναιμίες που σχετίζονται με μυελό των οστών και άλλες πολλές πιο σπάνιες.

Η θεραπεία για κάθε μία είναι μοναδική και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, μετάγγιση αίματος, απλή παρακολούθηση, πρόσληψη ειδικών βιταμινών κ.α.

Dr. Μανώλης Νικολούσης

Αιματολόγος

https://drnikolousis.gr/




00 inkefalonia general ad 300X250