Καρπούζι: 3 υπέροχα πράγματα που κάνει στο σώμα σου και 3 συνταγές που χρειάζεσαι
unsplash
Aν και δεν συμφωνώ καθόλου (μα καθόλου) με το food waste, αν αξίζει κάτι στο καρπούζι, αυτό είναι η καρδιά του. Γλυκιά, δροσερή και χωρίς κουκούτσια.
Το καρπούζι είναι ο ορισμός του καλοκαιρινού φρούτου και δεν γίνεται να μην υπάρχει στο ψυγείο σου, είτε έτσι στην απλή μορφή του, είτε μασκαρεμένο σε μαργαρίτα καρπούζι είτε σε σαλάτα μαζί με φέτα. Όπως και να έχει, σήμερα θα σου δώσω 3 λόγους για να το τρως σε καθημερινή βάση. Με ποιόν τρόπο; Μα με τις 3 συνταγές που επίσης θα σου δώσουμε.
Ξέρεις ήδη ότι το καρπούζι σε ενυδατώνει φουλ και λογικό, με 92% περιεκτικότητα σε νερό. Όπως και το ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μπόλικες φυτικές ίνες, οι οποίες σε χορταίνουν και κάνουν θαύματα στο έντερό σου. Πάμε να δούμε τα λιγότερα γνωστά οφέλη, που τα λες και απαραίτητα μέσα στο καλοκαίρι (και όχι μόνο).
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία της καρδιάς και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης και πίεσης. Αυτό επιτυγχάνεται με την κιτρουλίνη που υπάρχει μέσα στο καρπούζι, στις βιταμίνες Α, Β6 και C, και στο μαγνήσιο. Φάε μία φέτα και μην το σκέφτεσαι.
Τέλειο δέρμα και μαλλιά
Δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι, αλλά οι βιταμίνες Α και C είναι μαγικές για το δέρμα και τα μαλλιά σου. Η Α δημιουργεί και επιδιορθώνει τα κύτταρα του δέρματος. Είναι ο λόγος που δείχνει πιο υγιές και ενυδατωμένο. Από την άλλη, η C συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου.
Αντίο φλεγμονές και οξειδωτικό στρες
Το λυκοπένιο και η βιταμίνη C είναι τα ισχυρά αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσεσαι από τις χρόνιες νόσους που προκαλούνται από φλεγμονές ενώ ο εγκέφαλος δεν γερνά ποτέ.
Οι 3 συνταγές με καρπούζι που θα λατρέψεις
Σαλάτα με καρπούζι και φέτα
Υλικά:
1 μικρό καρπούζι
μισό φλιτζάνι φρέσκια μέντα
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
350 γραμ. τοματίνια, κομμένα στη μέση
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό lime
1 κουταλάκι μέλι
αλατοπίπερο
τριμμένη φέτα
Εκτέλεση:
Βγάλε τα κουκούτσια από το καρπούζι και κόψε κομμάτια σε τρίγωνα και βάλε τα σε πιατέλα. Ρίξε από πάνω τη μέντα, το κρεμμύδι και τα τοματίνια. Ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τον χυμό lime, το μέλι και το αλατοπίπερο σε ένα μπολ. Ρίξε από πάνω με κουταλιές και ολοκλήρωσε με τριμμένη φέτα.
Σουβλάκια με καρπούζι
Υλικά:
ξυλάκια για τα καλαμάκια (ή σουβλάκια ή όπως θες να τα λες)
20 μπαλάκια φρέσκια μοτσαρέλα
20 κομμάτια καρπούζι χωρίς κουκούτσι
20 φέτες αγγούρια
20 φέτες προσούτο
φρέσκο βασιλικό και βαλσαμικό για γαρνιτούρα
Εκτέλεση:
Πέρνα σε κάθε καλαμάκι μία μπάλα μοτσαρέλα, ένα κομμάτι καρπούζι, ένα αγγούρι και τελευταίο το προσούτο. Επανάλαβε αν χρειάζεται και γάρνιρε με βασιλικό και βαλσαμικό. Έτοιμα.
Μους από καρπούζι
Υλικά:
225 γραμ. τυρί κρέμα
225 γραμ. ξινόκρεμα
225 γραμ. καρπούζι χωρίς κουκούτσι
225 γραμ. σαντιγί
λίγο αλάτι
λίγο χυμό ρόδι
Εκτέλεση:
Βάλε τα πρώτα 3 υλικά στο μούλτι. Μετά βάλε τη σαντιγί στο μίξερ και πρόσθεσε το αλάτι. Ρίξε μέσα το μείγμα του καρπουζιού, μοίρασε το μείγμα σε μπολάκια και βάλε στο ψυγείο 2-3 ώρες. Αν θες, πρόσθεσε φρέσκα φρούτα ή κομμάτια μαύρης σοκολάτας από πάνω.
ladylike.gr