Σοφία Αράβου-Παπαδάτου: «Ιστορίες Καλοσύνης» (Kinds of kindness) του Γ. Λάνθιμου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Ιουνίου 2024 09:06

Σοφία Αράβου-Παπαδάτου: «Ιστορίες Καλοσύνης» (Kinds of kindness) του Γ. Λάνθιμου

Γράφει η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου

Εμένα μου λες καλοσύνης, κατ΄ευφημισμό ναι, μπορεί!

Πες καλύτερα, ιστορίες ανθρώπινης εξάρτησης, υποταγής στην εξουσία, ανάγκη του ανήκειν, ψυχωτικής μανίας λόγω απώλειας, αλλά και αιρετικών δοξασιών.

Μια ταινία που αφηγείται τρεις ανεξάρτητες ιστορίες, σαν μεγεθυμένη καρικατούρα της ανεξέλικτης ψυχής. Της ψυχής που αναζητά να εξουσιάσει και να εξουσιαστεί, που παρερμηνεύει, παραφρονεί και απαιτεί τεκμήρια αρρωστημένων αποδείξεων δέσμευσης και αγάπης.

Ο Λάνθιμος με έντεχνο και σοκαριστικό τρόπο, δημιουργεί ερωτικά τρίγωνα, τετράγωνα και κάθε μορφή παρεκτροπής της ερωτικής πεπατημένης, ως «απόδειξη» αγάπης, φιλίας, εξάρτησης από δόγματα και άρρωστους «αφέντες».

Για να φτάσει στην τρίτη ιστορία στην αναζήτηση του υπερφυσικού, στο ξεπέρασμα του φόβου του θανάτου, μέσα από εξαγνισμούς, «αγιασμένα» νερά και βιοενέργεια που «ανασταίνει».

Οι βίαιες σκηνές σε κάνουν να κλείνεις τα μάτια στιγμιαία, αλλά μήπως δεν κλείνουμε τα μάτια στη βία και την επιθετικότητα της κοινωνίας μας; Μήπως αυτό θέλει να μας πει ο Γιώργος Λάνθιμος; Μήπως μας δείχνει σε υπερθετικό βαθμό, τα ανθρώπινα πάθη, την επιθετικότητα ως επιθετική οδήγηση π.χ. που καταστρέφει εν τέλει, ακόμα και την υπερφυσική δύναμη που ψάχνει ο άνθρωπος απεγνωσμένα.

Μια ιδιαίτερη ταινία, καθόλου συνηθισμένη, της « Λανθιμικής Σχολής», ένα ανατριχιαστικό καθημερινό θρίλερ που βιώνουμε όλοι, ίσως και χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!

Συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, με τις υπέροχες ερμηνείες των Έμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς (βραβείο ανδρικής ερμηνείας), Γουίλεμ Νταφόε, Μάργκαρετ Κουόλι, Χονγκ Τσάου.

Και αν ο ίδιος ο Λάνθιμος μας λέει ότι εμπνεύστηκε την ταινία από τον Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμί, που διάβασε πριν χρόνια, εμείς βλέπουμε ακόμα πιο πίσω.

Βλέπουμε τον Α΄ Ερωτικό Αναβαθμό της εξάρτησης από ένα σώμα, όπως περιγράφουν ο Συκουτρής και ο Jaeger στην ανάλυση του Πλατωνικού έργου «Συμπόσιο».

Απέχουμε μακριά ως κοινωνίες, από τον 4ο Ερωτικό Αναβαθμό, της Γνώσης, της Αγάπης και των Αξιών, με Συναίσθημα και Ενόραση!

ΒΙΝΤΕΟ-ΤΡΕΪΛΕΡ

{https://www.youtube.com/watch?v=NGOL2_mI9Hw}